Bravida Arena, 2023-03-19 15:00

Häcken - Djurgården

Inför BK Häcken – Djurgårdens IF
Fjolårets två starkaste lag i allsvenskan gör under söndagen upp om en av två finalplatser i Svenska cupen.

Inför BK Häcken – Djurgårdens IF

Det täta spelschemat rullar vidare. Under söndagen har Djurgården en chans att studsa tillbaka efter uttåget ur Europaspelet i torsdags. Forum 1891 ger dig förutsättningarna inför cupsemifinalen på Hisingen.

Efter ett beskt piller i torsdags är det dags för DIF att skaka av sig motgången och åter kliva upp på hästen under en helg då många allsvenska lag spelar träningsmatch. För motståndet i Svenska cupens semifinal står regerande allsvenska mästarna BK Häcken – och vinnaren ställs i finalen mot Mjällby, som under lördagen överraskande slog ut Hammarby.

BK Häcken får hållas som fjolårets bästa lag i Sverige. När den allsvenska tabellen summerades efter 30 omgångar hade Häcken runnit i väg till ett försprång på sju poäng, bland annat tack vare segern (0–1) i sexpoängsmatchen mot DIF på Tele2 Arena i omgång 25. Man skulle kunna argumentera för att DIF:s totala prestation var strået vassare med parallella framgångar i Europa men nog handlade det om ett värdigt guldlag ändå.

För Per-Mathias Høgmos manskap fick det mesta att stämma i fjol, även om det blev en mindre dipp på hösten som kunde ha öppnat för andra lag om de bara tagit chansen. Så värst många nollor blev det inte, men laget kändes ändå stabilt och välfungerande – och med den offensiv man förfogade över vann man de flesta matcher på knock ändå. Alexander Jeremejeff stack förstås ut med sina smått sanslösa 22 mål, men den riktiga motorn i lagets offensiv blev danska nyförvärvet Mikkel Rygaard, som imponerade stort hela säsongen.

Starkt lag – men frågetecken i anfallet
Jeremejeff har Häcken nu tvingats släppa till Panathinaikos för en symbolisk summa på grund av en klausul i spelarens kontrakt. I övrigt har klubben dock kunnat behålla sina mest tongivande spelare – och framför allt mittfältet känns fullmatat med kvalitet. Här återfinns numera utöver nämnde Rygaard båda bröderna Gustafson, skicklige ghananen Ibrahim Sadiq och ojämne men spännande Oscar Uddenäs. Strulpellen Tobias Sana, som på försommaren 2022 sparkades från IFK Göteborg för att ha brutit mot klubbens interna regelverk men några månader senare skrev på för lokalrivalen Häcken, är för närvarande knäskadad.

Defensiven känns samtidigt trygg, med en rutinerad burväktare i Peter Abrahamsson och med bra namn som Johan Hammar samt norska Even Hovland och Thomas Totland. I februari gjorde man dessutom klart med tidigare Hammarbyspelaren Simon Sandberg på fri transfer.

Det som oroar i Häckenlägret är då snarare anfallssituationen. Jeremejeff har ännu inte ersatts och i slutet av februari gick klubben ut med att löpstarke Blair Turgott ådragit sig en korsbandsskada och missar hela säsongen. Den ende disponible anfallaren är unge ivoriarnen Bénie Traoré, som dock inte direkt har imponerat även om han stod för två mål när Häcken slog Halmstad (2–1) i gruppspelets andra omgång. Gissningsvis får Traoré starta i söndagens match – men det är inte helt otänkbart att tränare Høgmo drar fram något annat ess ur rockärmen.

Bortser man från den sura förlusten under den allsvenska upplösningen har DIF riktigt bra statistik mot Häcken på senare år. Från att ha varit lite av ett bogeyteam för Blåränderna har laget från Hisingen blivit betydligt lättare att tampas med, trots att man i princip alltid förfogat över ett bollskickligt och intressant lag. Bortser man från det senaste mötet måste man faktiskt gå tillbaka enda till semifinalen i Svenska cupen 2019 för att hitta en match som inte vanns av DIF. Totalt handlade det om ett facit på sju raka segrar i Allsvenskan för Djurgården före det ödesdigra mötet i oktober 2022.

Vad kan man tänka sig för startelva i DIF då? Med 120 minuter mot Malmö för en vecka sedan och en tuff match med tio man under lång tid i torsdags vore det konstigt om det inte fanns trötta ben och skavanker i truppen. Flera djurgårdare har dragits med sviktande form på sistone och det gör det inte mindre ovisst vem som får chansen mot Häcken. Nästan alla positioner är mer konkurrensutsatta än på länge och tränarna kan nu – till skillnad från i Europaspelet – disponera hela den tillgängliga truppen.

Tillbaka efter missöde?
Magnus Eriksson har haft en tuffare period spelmässigt och var högst delaktig i den situation som ledde fram till ett rött kort i torsdags. Han blev samtidigt utbytt relativt tidigt och stalltipset får ändå vara att kaptenen ska komma till spel i cupen. Detsamma lär gälla viktige Rasmus Schüller, som hittills i år inte dragits med några skadebekymmer. Den tredje platsen på mittfältet känns mer öppen och här kan namn som Sabovic eller Bergvall vara tänkbara alternativ till Hampus Finndell. Oliver Berg missade torsdagens match på grund av sjukdom och finns inte med i söndagens matchtrupp heller.

I anfallet lär Victor Edvardsen vara pigg och fräsch efter avstängningen senast, så han lär vara given – och sannolikt centralt som nia. Hur slitna är Gustav Wikheim och Joel Asoro? Norrmannen spelade längre i torsdags och såg sliten ut när han klev av. Återhämtningen är nog avgörande för om de startar på kanterna, eller om tränarna väljer andra alternativ som Radetinac i stället. Ett ytterligare alternativ kan vara att ge Jacob Bergström en start i nummer nio-rollen och flytta ut Edvardsen på kanten. Man får då hålla tummarna för att det blir vänsterkanten och inte högerkanten, där göteborgaren tydligt visat att han inte hör hemma.

I backlinjen får man förmoda att Marcus Danielson inte är alltför sliten efter en tidig dusch i torsdags. Känslan är kanske att han startar ihop med Moros Gracia, som bör ha pigga ben. Jesper Löfgren har samtidigt inte gjort bort sig och kan belönas med fortsatt förtroende om han är pigg. Gissningsvis är det dock inte ett hot från luften som DIF i första hand kommer att behöva freda sig mot på söndag – och det är kanske där Löfgren har sina största styrkor. Evighetsmaskinen Piotr Johansson är säkert beredd att ta platsen till höger i backlinjen. Till vänster lär tränarna rotera in Pierre Neurath Bengtsson – för Elias Andersson saknas i matchtruppen.

"Betydligt rörligare nu"
Ska man tro Thomas Lagerlöf behöver det täta matchandet inte vara något stort problem:
– Det har varit en bra känsla idag när man får träffa alla spelare och prata igenom saker. Visst är kropparna slitna men vi har spelat matcher tätt förut och många trivs ganska bra med det. Så det här ska vi absolut kunna hantera, vi körde väldigt lätt återhämtningsträning under fredagen och det blir ungefär samma sak imorgon, sa tränaren till DIF.se igår.

Om Häcken utan Jeremejeff resonerar ”Tolle” så här:
– Häcken ser väldigt bra ut i år. Det gjorde de ju förra året också och det som de gör i år är ganska likt. Men i och med avsaknanden av Alexander Jeremejeff är de betydligt rörligare och bättre i sitt högre försvarsspel i återerövringen. Samtidigt är det klart att de saknar Jeremejeffs styrkor i offensivt straffområde, men de får en hel del andra saker utan honom.

– När man möter ett lag som Häcken, som är väldigt skickligt och offensivt balanserat, gäller det att vara jäkligt tight och inte öppna upp ytor åt dem i onödan. Sedan gäller det att verkligen gå kollektivt när vi väl har chansen att sätta ordentlig press på dem, eftersom de är skickliga på att spela sig loss. Så det blir den avvägningen när det gäller försvarsspelet. Sedan är ju Häcken ett betydligt bättre lag när de har bollen än när de tvingas försvara. De är bättre på att försvara i år, men de är fortfarande som bäst när de har bollen - och då talar det självklart till vår fördel om vi får anfalla mer än vi försvarar, avslutar tränaren.

Matchstart: 15:00
Plats: Bravida Arena
Domare: Glenn Nyberg
Sänds på: Cmore

* * *

Hur går dina tankar inför matchen? Kommentera gärna nedan men kom ihåg att hålla en god ton.
 

Isak Bellman2023-03-18 17:12:00
Author

Fler artiklar om Djurgården