Bravida Arena, 2023-05-03 19:00

Häcken - Djurgården

Inför BK Häcken – Djurgårdens IF
Jacob Bergström väntar på sin chans i startelvan, men är tiden mogen?

Inför BK Häcken – Djurgårdens IF

Ett något stukat Djurgården reser till Göteborg för möte med serietvåan Häcken. Forum 1891 tittar närmare på förutsättningarna.

Medioker. Så har Djurgårdens säsongsinledning varit. Möten med nykomlingarna BP och Halmstad, med notoriska stryklaget Sirius, med krisande IFK Göteborg och med värmländska bogeyteamet Degerfors var en på pappret mycket gynnsam säsongsinledning – och en del spekulerade rent av i att fjolårets succélag som var med i tabelltoppen samtidigt som man skördade stora framgångar i Europa skulle kunna gå rent. Så har det inte blivit. Med fem omgångar spelade står DIF på sju poäng med två segrar, två förluster och en oavgjord match på kontot. Ensam fullpoängare är Malmö, med BK Häcken släpande strax bakom på 12 poäng.

Smekmånad i spelschemat över
När Djurgården nu ställs mot göteborgarna från Hisingen är det början på en majmånad med ett betydligt tuffare schema – smekmånaden är helt enkelt över. Det har också blivit dags för laget att bekänna färg och lär behövas starkare prestationer än hittills med mer slutprodukt för att inte sjätteplatsen i tabellen ska försämras. Under den kommande månaden kommer Blåränderna att ställas mot BK Häcken två gånger, spela derby mot både Hammarby och AIK samt även möta Mjällbys svårdyrkade försvarskollektiv.

Som Kim och ”Tolle” så ofta betonar är det dock viktigt att hålla fokus och ta en match i taget. Siktet är med andra ord nu inriktat på onsdagens svåra bortamatch på Hisingen – ett möte som blir en repris på cupmötet i mars där ett tröttkört Djurgården blev överkört av ett effektivt Häcken. Blåränderna kom då direkt från ett tufft bortamöte med Lech Poznan, men det blev ändå en näsbränna och en fortsättning på den negativa sportsliga period som sedan fortsatte i det allsvenska seriespelet, även om det blev vinst i premiären.

Just nu är det också svårt att ställa diagnos på patienten. Men fjolårets framgångsrika upplaga har inte stått att känna igen mer än under korta stunder. En del har spekulerat i att försäsongen inte blev som den borde just på grund av slutspelet i Europa Conference League och det kan förstås vara en faktor i att knappt någon blårand sett ut att vara i form under de första omgångarna i Allsvenskan. Det vanligtvis så vägvinnande mittfältet har inte alls klickat, de olika försöken att komponera ett stabilt mittlås har misslyckats och tränarna har prövat uppsättning efter uppsättning utan att knäcka formeln i anfallsspelet.

Mot Degerfors saknades Hampus Finndell samtidigt som tränarna valde att peta lagkaptenen Magnus Eriksson ur startelvan – och det blev därmed en nykomponerad trojka på mitten i Rasmus Schüller, Oliver Berg och Besard Sabovic. Det såg stundtals lovande ut, men som tidigare saknades det där lilla extra i den sista tredjedelen. Som om problemen inte var tillräckligt många drog så Schüller till en baksida och fick bytas ut – och in kom då lagkapten Eriksson, som såg hungrig och kreativ ut men som i slutändan inte fick så mycket uträttat.

Få givna startmän
Med tanke på hur spelet sett ut och hur tränarna vänt och vridit på både formationer och vem som fått starta är det få spelare som ska känna sig säkra på att starta på Hisingen. Piotr Johansson känns tämligen ohotad på sin kant och Elias Andersson har över lag gjort det bra på den andra ytterbackspositionen. Tränarna lär samtidigt inte rucka på Marcus Danielson i mittlåset, även om han sett rätt mänsklig ut så här långt. Mer oklart är det vem som får chansen bredvid honom: Jesper Löfgren eller Carlos Moros Gracia. Spanjoren har haft höga förväntningar på sig efter en riktigt fin säsong i Mjällby, men har hittills inte fått det att stämma. En smått uträknad Jesper Löfgren har samtidigt gjort det bättre än många förväntat sig, men också dragits med skador. Gissningsvis får dagsformen avgöra vem som får startplatsen.

På mittfältet saknas alltså Rasmus Schüller samtidigt som Hampus Finndell åter är tillgänglig. Besard Sabobiv tog chansen mot Degerfors och stod för ett elegant mål och lär nog belönas med en start som den positionsmässigt naturlige ersättaren till Schüller.

Det ligger då nära till hands att tänka att det blir Magnus Eriksson och Hampus Finndell som kamperar ihop framför honom – samtidigt som lovande Lucas Bergwall startar på bänken. Valen på mittfältet lär dock vara beroende av hur tränarna formerar laget – och var man väljer att spela Oliver Berg. För norrmannen verkar redan vara en favoritspelare som man inte vill ställa över och mot Degerfors kom han i en hel del farliga lägen.

Huvudbry i offensiven
Om det blir en formation enligt 4-2-3-1 som senast eller en mer traditionell 4-3-3 är nog mer av akademisk betydelse – men tränarna har säkert en del huvudbry kring de offensiva positionerna. Man har visat att man gärna vill få in Berg i en offensiv kreatörsroll där han kan fördela bollar framåt mot en spjutspets som av allt att döma ska vara Victor Edvardsen. Alternativet är att spela Berg som falsk nia och förpassa Edvarsen till en kant – men med Wikheim gjuten till vänster har det bara varit högerkanten som varit aktuell och det har inte sett bra ut. Ett tredje alternativ på topp är förstås Jacob Bergström, men Blekingesonen verkar än så länge inte åtnjuta tränarnas förtroende fullt ut.

Frågan är då närmast vilka som ska få starta på kanterna – och här verkar tränarnas val ha fallit på Gustav Wikheim och nyförvärvet Oskar Fallenius. Det finns förstås alternativ i till exempel Joel Asoro och Haris Radetinac och skulle kanske inte vara helt överraskande om den defensivt starke veteranen Radetinac fick chansen. Stalltipset får dock ändå vara att man fortsätter på den inslagna vägen och ger Wikheim och Fallenius chansen på nytt.

”Inget man köper på Ica”
Thomas Lagerlöf har sett en del ljusglimtar i spelet hittills, men hoppas liksom så många andra på mer nätkänning framåt.
– Vi ska försöka göra en bra Djurgårdsinsats och få ihop en helhet som ger oss möjlighet att få med oss poäng. Vi är självklart missnöjda med poängskörden så här långt, men det är ganska mycket i spelet mellan straffområdena som ändå funkat rätt bra hittills. Sedan gäller det att omsätta ingångar i motståndarnas straffområde till mål, samtidigt som vi såklart måste skydda det egna målet. Det är ju där matcherna avgörs och det är inga hemligheter att sånt kräver mycket självförtroende - och det är inget man köper på Ica utan det får man träna och jobba sig till, kommenterar tränaren idag till Djurgårdens hemsida.

”Tolle” menar också att den sura förlusten på Stora Valla har lagts till handlingarna och att både humör och energi pekar uppåt när man nu ska ”upp på hästen” igen. Samtidigt väntar ett motstånd som har sett oerhört solitt ut, trots att man dragits med skador på nyckelspelare som Simon Gustafson och Ibrahim Sadiq. Lagerlöf bekräftar också att man förväntar sig ett tufft motstånd under onsdagskvällen, men betonar vikten av att undvika egna misstag.
– Ett otroligt bra fotbollslag som är roliga att möta. De är i bra form just nu så det är självklart en tuff bortamatch för oss. Men vi har bra minnen från Häcken borta i Allsvenskan där vi vunnit fyra år på raken på Bravida Arena. Sedan gick det dåligt i cupen senast och det ska vi såklart ha med oss. Det var inte någon dålig match från vår sida, men vi gav bort två enkla mål och det är ingen bra start när man möter Häcken. De är kanske Sveriges bästa lag när det gäller att spela på en ledning och ligga och kontra. Ska de göra mål på oss ska det i alla fall vara på grund av deras skicklighet och inte genom egna misstag.

Matchstart: 19.00
Plats: Bravida Arena
Sänds på: Discovery+
Domare: Glenn Nyberg

* * *

Vad har ett vacklande DIF för chanser mot ett formtoppat Häcken på hemmaplan? Vädra gärna dina åsikter i kommentarsfältet, men tänk på att hålla en god ton.
 

Isak Bellman2023-05-02 20:34:00
Author

Fler artiklar om Djurgården