-

Inför BK Häcken-IFK Norrköping Dags att bryta den nedåtgående trenden
Gärna en repris på den danska skallen från 2019!

Inför BK Häcken-IFK Norrköping Dags att bryta den nedåtgående trenden

Att det ”bara” blivit 5 poäng de senaste 4 matcherna mot lag som man förväntas vinna emot alla veckans dagar borde inte ha kommit som någon överraskning. Det är sedan gammalt att IFK har svårt med lag som parkerar bussen på egen planhalva och går på kontring när man erövrat bollen. Det är läge att studsa tillbaka när man torsdag kväll möter Göteborgs just nu bästa lag. Häckens laguppställning lär knappast bli av typ 5-4-1 som IFK haft så svårt för i flera år.

Lika med MFF, 5 poäng före Djurgården, 9 poäng före Hammarby, 12 poäng före AIK och bara en förlust efter 12 omgångar. Handen på hjärtat, hur många kunde förutspå det efter en stökig försäsong?
Ända gnälls det bland supportrarna även om mungiporna bör ha pekat uppåt efter tisdagens besked att Norrköpingssonen Linus återvänder till sitt gamla lag på ett treårskontrakt efter några år i Tyskland.
Efter den inledande flygande starten av årets allsvenska har lagmaskineriet börjat hacka något, inte minst mot defensiva lag som analyserat IFK:s svagheter och inte bjudit upp till spel på Pekings villkor.  
 
Matchhistorik
Lagen har mötts 28 gånger i Allsvenskan, IFK har vunnit 16, Häcken 7 matcher. Häcken var under tiden båda lagen höll till i Superettan ett av IFK:s verkliga bogey-team.
Man möttes 6 gånger åren 2003–2007 i näst högsta serien utan att IFK vann någon av matcherna.

”Traditionen” fortsatte när lagen sedan kom att mötas i Allsvenskan. Mellan 2011 och 2014 vann IFK bara ett av 8 möten lagen emellan, Häcken vann 5 gånger och 0–6 på Rambergsvallen 2012 är något vi inte vill återuppleva. Inte så underligt att laget från Hisingen länge var en skräckmotståndare. Arenan revs 2015 till förmån för Bravida Arena på samma plats och på den har IFK trivts betydligt bättre!

De senaste 5 åren har IFK lyckats snygga upp statistiken genom att vinna samtliga möten både hemma och borta. I fjol vann IFK med 2–1 hemma och 1–0 borta efter sent nickmål av Rasmus. En fortsättning av den nuvarande sviten är givetvis vad vi hoppas på.

Läget i lagen

IFK
De 5 senaste matcherna:
ÖSK (h) 2–0
Sirius (b) 2–4
Varberg (h) 2–0
Falkenberg (b) 3–3
Mjällby (h) 1–1
 
IFK mot Mjällby: Pettersson - Gerson, Dagerstål, Lauritsen, Johannesson - Levi (63 Hallenius), E.Smith (63 Fransson), Thern, Haksabanovic - Nyman, Almqvist (63 Blomqvist)
 
Vi förväntar oss inte att IFK offentliggör någon trupp till matchen förrän sent onsdag eller på matchdagen. Vi hoppas givetvis på att Linus` övergångspapper blir klara så att han åtminstone kan ingå i truppen.

Den troliga startelvan på torsdag (om 4-4-2):
Isak - Castegren, Filip, Lauritsen, Jóhannesson – Ishaq, Fransson, Thern, Haksabanovic – Levi, Totte

Gerson fick sin fjärde varning senast och är således avstängd i den här matchen
.
Skadelistan: Eric Smith fick utgå mot Mjällby med ankelskada, Sema, Khazeni och Stefansson är fortfarande inte tillräckligt fit för att platsa i truppen.

På spelarfronten utöver Linus in kan noteras att Carl Björk kommer att lånas ut till Trelleborgs FF i Superettan under hösten för att få mera speltid.  

BK Häcken
Häckens 5 senaste matcher
Elfsborg (h) 6–0
Östersund (b) 2–2
AIK (h) 4–0
IFK Gbg (h) 2–2
Djurgården (b) 1–3
 
Häckens startelva mot Djurgården:
Peter Abrahamsson (ut 30') – Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Rasmus Lindgren (C), Leonard Zuta-Daleho Irandust (ut 79'), Ali Youssef (ut 17'), Gustav Berggren - Patrik Wålemark (ut 79'), Alexander Søderlund (ut 79'), Leo Bengtsson      
Byten: Jonathan Rasheed(mv) (in 30'), Viktor Lundberg (in 79'), Jasse Tuominen (in 17'), Adnan Maric (in 79'), Gustaf Nilsson (in 79')

Skador
Målvakten Peter Abrahamsson skadade ett knä mot Djurgården och tvingades bryta efter en halvtimmes spel. Efter läkarundersökning står det nu klart att han har en korsbandsskada och blir borta resten av säsongen. Efter kollision med en lagkompis tvingades även mf Ali Youssef bryta matchen mot DIF, även han med en knäskada. Nu uppger man på klubbsidan att han beräknas vara borta cirka 12 veckor.

Förväntad matchbild
Häcken är mycket hemmastarkt och har inte förlorat hemma i årets allsvenska med endast ett insläppt mål på sex matcher. IFK har bara förlorat en match i år, det var mot Sirius borta. På fem matcher borta har IFK 14–11 i mål, frågan är om IFK:s offensiv kan störa ett starkt Häckenförsvar. Alternativt om IFK ska få ordning på den på senare tid något darriga defensiven. Gärna en repris på AIK-matchen då anfall var bästa försvar!  

Allas vår Totte delar ledningen i den allsvenska skytteligan med ex-IFKaren Isaac Kiese Thelin. Dessa två samt Sirius´ Stefano Vecchia är nu nominerade till månadens spelare i allsvenskan för juli.
Vi önskar Totte bättre tur med domarens(Glenn Nyberg) beslut i den här matchen. Det kändes horribelt att han inte fick sitt nickmål mot Mjällby godkänt av Andreas Ekberg. Dessutom blir han ofta avblåst när han utnyttjar sin fysiska styrka. Petigt i överkant känns det ofta, det har varit närkamper som inte skulle blåsts av i de flesta andra ligor.

Häcken har ingen uttalad målgörare sedan Paulinho lämnade utan målen fördelas jämnt. Känns som att Gustaf Nilsson är den IFK måste se upp med om han nu får mer speltid än tidigare under säsongen.

Måndag 6 augusti Allsvenskan omg.13
Bravida Arena 19.00
BK Häcken - IFK Norrköping

Källor: Häckens hemsida, svenskfotboll.se

Gunnar Källgkaell@yahoo.se2020-08-05 10:23:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås