Inför Blåvitt - Di Blåe - Klassikermöte på Ullevi

Inför Blåvitt - Di Blåe - Klassikermöte på Ullevi

Trots att säsongen blivit som den blivit avlöser den ena stormatchen den andra.

Det är med fyra raka match utan seger och framförallt mål som Åge Hareida nu tar E6:an upp med sina mannar för att försöka vinna över IFK Göteborg som hade vittring på Europaplatserna men nu åkt på fyra raka förluster och dessutom läckt rejält med tolv insläppta på dessa fyra matcher. Lägg därtill att två av matcherna varit mot Helsingborg och Sundsvall.

Så det är två stukade lag som behöver en seger för att hitta självförtroende igen inför de sista matcherna för säsongen. Malmö FF har fortfarande en teoretisk chans på topp tre men då krävs högst sannolikt att man går rent, vilket knappast är en speciellt troligt med tanke på hur spelet sett ut under 2022.

Hursomhelst. Malmö kommer till spel med ett något oklart skadeläge. Borta är sedan tidigare Gwargis, Nalic och Moisander men sen har vi en hel rad med spelare som verkar ha något mindre skavanker. Rieks, Lewicki, Nielsen, Berget och Olsson antingen missade matchen mot Berlin eller utgick under matchen på grund av känningar. Enligt MFF:s hemsida är Lewicki och Rieks tillgängliga men ej Olsson och Berget. Huruvida Nielsen är med eller inte framgår inte riktigt, men det verkar tveksamt - Enligt Fotbollskåne är Lasse inte med nu men dock mot Djurgården.

Så det är lite svårt att sia kring hur startelvan kommer att se ut mot Blåvitt men det är tre matcher nästa vecka så det måste också balanseras för att vi ska försöka göra ett bra resultat i samtliga tre matcher. Såhär skulle man kunna resonera kring lagdelarna.

Målvakt:
Känns givet att det blir Diawara. Dels verkar han vara Åges förstaval och dels har ju Johan fortsatt lite problem med hjärnskakningen. Diawara har dessutom gjort det väldigt bra under oktober med mycket få misstag.

Backlinje:
Frågan är väl kanske först och främst om det blir tre eller fyrbackslinje. Vi har justerat både mellan matcher och under matcher. Det man kan konstatera är väl dock trots allt att det fungerat relativt väl oavsett om man ser till defensiven. Dennis är given och om Lasse är kurant kommer han också spela. Blir det trebacklinje är det möjligt att den tredje i ekvationen blir Oscar Lewicki eller Felix Beijmo som också klarat av det bra. Känslan är väl att Martin Olsson kommer behöva vila och om vi går på fyrbackslinje hoppas jag att vi testar Knudsen till vänster och Beijmo till höger. Detta eftersom jag inte tycker vi får ut allt av Ceesay när han kommer så långt bak. Har honom hellre offensivt.
Chalus verkar inte vara ett alternativ för Åge.

Mittfält:
Här har vi också flera möjliga alternativ på gång. Anders Christiansen är given. Sergio Pena verkar få mer speltid nu och det är väl fullt möjligt att det blir AC, Pena och Hugo Larsson precis som mot Berlin om vi spelar någon form av tre centralt framför backlinjen. Möjliga alternativ är framförallt Rakip och Zeidan, som har svag form, och även att Lewicki flyttas tillbaka till mittfältet såklart. Sedan blir det väldigt intressant att se hur Åge väljer att hantera Lomotey efter debaclet mot Berlin. Jag personligen hade hoppats att han får starta direkt. Jag hade spelat honom med Hugo och AC centralt.
Jag kan också tänka mig att komplettera det med Ceesay till höger som antingen wb eller högerytter. Hursomhelst vill jag ha en högre utgångsposition på honom.
Till vänster? Bra fråga. Hade Berget varit kurant hade han såklart given och även Sören skulle kunna ta den med bravur. Mer tveksamt om det blir så. Ett alternativ är att låta AC utgå från kanten.

Anfallet
Här vet vi ju inte riktigt heller om det blir en trea eller ett tvåmannaanfall. Men jag tror Kiese Thelin startar och jag skulle gärna se honom med Buya Turay på topp för att skapa ett dynamiskt anfallspar. Alternativen är såklart Isaac centralt och att han flankeras av vem som är frisk för dagen typ. Patriot är ett alternativ. Buya Turay kan vara en lösning på kanten också men det hoppas jag inte. Verkar vara en usel lösning.
Rieks om han är frisk? Toivonen är såklart ett möjligt alternativ.

Slutsats - Min förhoppning
Diawara
Bejmo, Dennis, Lasse (mer troligt annat alternativ exempelvis Lewicki)
Ceesay, Hugo, AC, Lomotey (Men mer troligt Lewicki), Sören
Buya Turay, Kiese Thelin

Blåvitt då?
Ett lag med mycket rutin och mycket kvalitet men som, inte olikt MFF, har svårt att prestera det över tid.
Det finns ren klass i framförallt Marcus Berg men också exempelvis målvakten Hahn som varit riktigt bra i år. Även Norlin plockar ganska mycket poäng och tittar man på rutinerade spelare hittar vi Gustav Svensson och Wendt som normalt sett gör gedigna insatser - framförallt Gustav Svensson.

Simon Thern har, enligt rapporter, haft en del skadeproblem och Hosam Aiesh verkar tydligen ha gjort en Tobias Sana och hamnat på Mikael Stahres svarta lista. Båda är emellertid med i truppen.

Truppen
Warner Hahn, Gustav Lillienberg, Pontus Dahlberg

Emil Salomonsson, Calle Johansson, Oscar Wendt, Mattias Bjärsmyr, Sebastian Eriksson, Hosam Aiesh, Gustav Svensson, Gustaf Norlin, Hussein Carneil, Simon Thern, Eman Markovic, Marcus Berg, Erik Sorga, Johan Bångsbo, Alai Ghasem, Suleiman Abdullahi, Abundance Salaou

Matchen
Jag förväntar mig en matchbild där vi kontrollerar bollinnehavet som vi oftast gör, och med relativt många halvchanser. Sen handlar det i vanlig ordning om att vi måste ta tillvara på chanserna, och det har ju inte direkt varit vår grej i år.
Efter Djurgårdens förlust har det emellertid på nytt öppnats en chans att ta en topp 3-plats och kan vi göra en stormatch är det läge nu.
Mötena med Göteborg är för mig årets största matcher i Allsvenskan. Vi möter den enda klubb som sett över tid kan mätas med oss. Det är en fantastisk utmaning och jag hoppas spelarna tar det till sig och går ut och gör en insats värdig Malmö FF.

Vi behöver en seger. Gå ut och ta den. Framåt Malmö!
 

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2022-10-16 19:10:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?