Inför Chile - Sverige: Upp till bevis för de svenska tjejerna

Inför Chile - Sverige: Upp till bevis för de svenska tjejerna

Så var det äntligen dags. På tisdag kliver Sverige in i VM 2019, ett VM som på många sätt ser ut att bli det största i damfotbollens historia. Nu är det upp till bevis för en svensk trupp som har stor potential - men som fortfarande har en del att jobba på.

Imorgon tisdag drar VM igång för Sverige, 9:a på världsrankingen, när vi möter Chile, som är rankade som 39:e lag i världen och gör sitt första världsmästerskap någonsin. På pappret är detta en match som Sverige ska vinna enkelt - men skrällar kan såklart alltid ske och Sverige har inte råd att slappna av för mycket inför öppningsmatchen.

Sverige

Det svenska landslaget har länge varit ett ojämnt landslag, och det är alltid lite svårt att veta vart man har dem. Dagsform spelar ibland in lite väl mycket för laget, men förhoppningen är att vi ska få se ett mer stabilt lag i detta mästerskap.

Sveriges trupp är startklar och skadefri, och alla 23 spelare har tränat för fullt inför matchen. Nilla Fisher och lagkapten Caroline Seger, som var borta från VM-genrepet mot Sydkorea ska båda vara tillbaka och redo och är båda givna i startelvan. Även Olivia Schough är tillbaka från den skada som höll henne borta från spel mot Sydkorea, men hon kan troligen inte räkna med spel från start

Sverige har ställt upp både med uppställningen 4-3-3 och 3-4-3 under vårens matcher. Helt säkert kan vi därför inte veta hur det kommer se ut förrän Gerhardsson släpper truppen, men personligen tror jag vi får se en rutinerad trebackslinje framför Lindahl i målet. Sveriges backlinje har verkligen stor rutin och stabilitet och har nollat motståndarna i de två senaste matcherna. Försvaret, med klippor som Nilla Fischer, Linda Sembrant och Magda Eriksson, är helt klart den lagdel som känns mest trygg just nu.

Desto mer svajigt känns det med anfallsspelet. Sverige har ofta svårt att ta vara på chanser i anfallet, och avgjorde exempelvis inte förrän på stopptid mot Sydkorea, som på pappret ska vara ett lätt motstånd. Anfallsspelet kan komma att bli ett problem även mot Chile, som är bättre än Sydkorea, och risken finns att de svenska fansen får vänta nervöst på ett mål långt in i matchen.

Den största ljusglimten i anfallsspelet just nu är nog Fridolina Rolfö, som gjorde en bra insats i matchen mot Sydkorea, och bland annat stod för mycket bra förarbete till det avgörande målet. Mästerskapsdebutanten Madelen Janogy var den som satte Sveriges enda mål i matchen mot Sydkorea och det känns inte helt otroligt att vi kommer få se henne göra ett inhopp mot Chile. Kanske får hon till och med starta?

Chile

39:a på världsrankingen och första gången i VM. På pappret bör Chile inte vara ett problem för det rutinerade svenska landslaget. Men det finns ingen anledning att ropa hej för tidigt.

Chile spelade sitt VM-genrep mot tuffaste möjliga motstånd, Tyskland, och släppte faktiskt bara in två mål under matchen. Det är lika många som Sverige släppte in mot Tyskland tidigare i vår. Trots att Chile inte skapade mycket framåt visade de ändå att det chilenska försvaret inte är en helt enkel nöt att knäcka. Laget har dessutom en mycket bra målvakt i Christiane Endler, som till vardags spelar i PSG.Det i kombination med Sveriges anfallssvårigheter kan komma att göra Sveriges VM-premiär mer spännande än vad någon av oss skulle vilja. 

Troliga startelvor

Sverige (3-4-3): Hedvig Lindahl; Nilla Fischer, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson; Elin Rubensson, Kosovare Asllani, Caroline Seger, Hanna Glas; Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö, Sofia Jakobsson.
Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Chile (4–5–1): Christiane Endler; Su Helen Galaz, Carla Guerrero, Camila Saez, Rocio Soto; Daniela Zamora, Karen Araya, Yanara Aedo, Francisca Lara, Rosario Balmaceda; Maria José Urrutia.
Förbundskapten: José Letelier

Avspark: Tisdag kl 18.00
Arena: Roazhon Park i Rennes.
Domare: Lucila Venegas (Mexiko)
TV: TV4 & CMore

Mirjam Hjerténmirjam.hjerten@gmail.com2019-06-09 22:07:00
Author

Fler artiklar om Landslaget – dam