Tele2 Arena, 2022-05-26 15:00

Hammarby - Malmö FF

Inför Cupfinalen - Hammarby IF - Malmö FF
Full stöttning på sista träningen före avfärden till Stockholm.

Inför Cupfinalen - Hammarby IF - Malmö FF

Tiden går fort när man har roligt sägs det, men tydligen även när det är motigt. Cupfinalen är redan här och det är en enorm möjlighet för Malmö FF att bryta den senaste tidens negativa trend.

Efter förlusten senast mot BK Häcken kändes allt ganska svart. Något som accentuerades av att vi faktiskt för första gången på länge satte en hyfsat ordinarie elva på plan och ändå, förlust på hemmaplan inför ett nästan fullsatt Stadion.

Med några dagars perspektiv är det fortfarande mörkt, men mer nyanserat grått. Många av de stjärnor som var tillbaka i elvan var givetvis ringrostiga och kanske var det inte rättvist att förvänta sig att de skulle topprestera direkt. Det kan ju faktiskt behövas en match eller två innan man är tillbaka på sin bästa nivå.

Förhoppningsvis gav Häckenmatchen en genomkörare som behövdes för de spelare som har varit borta länge och förhoppningsvis är man närmare toppformen i morgon när det vankas cupfinal mot Hammarby på Tele2.

Dessutom har nu nästan hela truppen masat sig ut ur sjukstugan, så förutom David Edvardsson kan Milos matcha en helt skadefri trupp, givetvis med förbehållet att vissa precis är tillbaka i träning, vilket gör att de sannolikt inte får spela. Samtidigt, det är helt uppenbart att det finns väldigt många fler ess i Milos Milojevics rockärm än bara för en vecka sedan.

Ser man då till Di Blåes form, cupfinalstatistik de senaste decennierna samt självförtroende är det lätt bli pessimistisk, men för mig känns det tvärtom som en enorm möjlighet att få en nystart och kunna gå all in i en avgörande titelfight och samtidigt kunna pumpa upp självförtroendet och återställa de lite oskarpa vinnarskallarna.

Det kommer inte att bli lätt. Samtidigt som MFF har kämpat i uppförsbacke har Hammarby gått riktigt bra. Tränare Marti Cifuentes har uppenbarligen varit ett bra val för Stockholmsklubben och hittills ser man ut att kunna utmana i toppen av allsvenskan ett bra tag till.

Tillika har ju MFF svårt att hantera sin aversion mot det parodiska underlaget hammarbyarna spelar på och det är onekligen svårt att inte provoceras till raseri vid tanken på att en cupfinal skall spelas på den här rysliga betongmattan, det drar löje över svensk fotboll.

Senast var det gräslaget AIK som var närmast chockade över "kvaliteten" på Tele2:s underlag och det är ytterst befogat att fundera över hur två av landets största fotbollsklubbar kan tillåtas fortsätta dra ner statusen på svensk klubbfotboll med det här underlaget som på sin höjd hade funkat på en skolgård för smålagsspel.

Gnälligt? I helvete heller! Skall rumskamraterna i blåblått och grönvitt någonsin tas på allvar och kanske någon gång lyckas internationellt är det sannerligen dags att ta tag i det där pinsamma problemet, men nog om det nu.

I morgon gäller det för MFF att glömma skador, motgångar och sviktande form och i stället spänna ut bröstet och påminna sig om att man är Sveriges bästa fotbollsklubb genom tiderna och regerande mästare. Bajen skall barskt köras över med en stenhård attityd och med det skickliga spel som finns i laget när vi har självförtroende och fokus.

Pressen skall sättas in högt och synkat och omställningarna skall sitta med bästa precision. Närkampspelet skall vara benhårt och pardonlöst. Det skall göra ont att heta Bojanic, Selmani eller Swedberg och inga andrabollar skall lämnas över utan kamp.

Det är dags att ta tillbaka det som är vårt, den är dags att låta jojo-gänget med hybris få smaka på mästarklass och det är dags för Malmö FF att utöka den redan överlägsna cuptitelledningen. Årets första titel skall bärgas och det skall ske på Bajens hemmaplan inför drygt sjutusen MFF:are.

Det är slut på självömkandet och tvivlet. Vi är Sveriges bästa fotbollslag, i morgon visar vi det.

Framåt Malmö!

 

Pontus Kroon2022-05-25 20:34:41
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?