Stora Valla, 2023-05-20 15:00

Degerfors - AIK

Inför Degerfors - AIK
Rui Modesto firar sitt 2-1 mål i senaste matchen mot IFK Göteborg.

Inför Degerfors - AIK

Omgång 9 väntar när AIK reser till Stora Valla för att ta sig an Degerfors IF. En ny match vilket innebär en ny möjlighet för AIK att bryta den negativa trenden. Redaktionen har formulerat sina tankar inför matchen.

Prestation eller resultat

Den eviga diskussionen fortsätter. Ska AIK och chefstränare Andreas Brännström hålla fast vid klubbens vision om att bli ett mer framåtlutat lag? Bör man tänka om för att nå resultat kortsiktigt? Det är frågor man kan resonera kring i en evighet. Trots denna diskussion är faktumet 6 poäng på 8 matcher. Med den bakgrunden är det svårt att argumentera för att AIK inte bör frångå sina principer och riktlinjer från ledning/styrelse för att i stället fokusera på en sak, tre poäng. Den tuffa inledningen på säsongen som snart passerat en tredjedel behöver få ett stopp och enda sättet att sminka över denna horribla period är att börja rada upp vinster. Prestation, taktiska inslag och antal minuter för enskilda spelare blir i detta läge sekundärt.

Personligen önskar jag att se det klassiska AIK som prioriterar sin defensiv och kontrollerar matchen i form av ett icke-böljande spel. Att täppa igen bakåt kommer kan skapa en trygghet för spelarna vilket kan få de offensiva pjäserna att vilja kliva fram och avgöra matchen. AIK:s offensiv har sett allt annat än smickrande ut och med dagens match på Stora Vallas gräsmatta talar ingenting för att det kommer bli någon skillnad. En match med den här typen av förutsättningar har tidigare visat sig ha små marginaler som också kan ha en avgörande faktor i slutresultatet. Förklaringen ”vi var inte påkopplade” får inte bli ett faktum när domaren blåser av tillställningen på Stora Valla. Med svaga resultat och inledningar i respektive matcher behöver AIK vara just påkopplade från matchminut ett, minimera risker och försöka straffa ett Degerfors som visat sig kunna bli straffade.

Degerfors

Laget har likt ifjol fått en dålig start på säsongen och förväntas tampas i den nedre regionen av tabellen under hela säsongen. Dagens motståndare har hittills kammat hem lika många poäng som AIK, men släppt in betydligt fler mål. Laget har åkt på två rejäla pumpar mot seriens två lag från Göteborg, matcher som slutade 0-6 och 1-6. Noterbart är att båda dessa matcher har Degerfors förlorat på bortaplan. Under dagens drabbning kommer vi nog få se ett lag som kan tänkas prioritera försvaret av sitt eget mål. Samtidigt innehåller truppen en del offensiva spelare med kvalitet när det väl vill sig. Framåt har man lyckats sätta bollen i nät 8 gånger, varav två av dessa har gjorts av lagets spetsanfallare Dijan Vukojevic. Om det är någon spelare AIK:s backlinje bör hålla ett extra öga på är det den just nämnde spelaren med sina största styrkor i djupledsspelet bakom backlinjen. 

I övrigt har Stora Valla visat sig vara arenan AIK haft svårt att ta tre poäng på. Föregående säsongs match på denna arena slutade 1-1 då den så kallade AAA fick göra sitt enda allsvenska mål och året innan dess slutade matchen i 1-2 förlust. Med den historiken och AIK:s nuvarande form kan vi konstatera att det blir en tuff match för Gnaget. Till skillnad från Gnaget har dagens hemmalag en vana om att spela med kniven mot strupen. Degerfors har betydligt färre förväntningar utifrån och har under de två senaste säsongerna varit ett bottenlag som visat sig trivas med att slå från underläge när större klubbar kommer på besök till Stora Valla. En minst sagt viktig match för två lag som behöver tre poäng.



Läget i truppen

Inledningen på säsongen har inte varit enligt plan för flertalet spelare i truppen. Mindre skavanker och sjukdomar har gjort det svårt för Brännström att hitta en kontinuitet i startelvan, vilket har en stor betydelse i byggandet av relationer. Inlånade Viktor Fischer som varit en av dessa spelare, verkar nu återigen vara tveksam om han kommer till spel. Detta på grund av en mindre känning som rapporterades av Sportbladet under gårdagen (fredag). Om Fischer inte är i speldugligt skick till dagens match blir det svårt för klubben att behålla spelaren säsongen ut. En inlånad spelare med en bra meritlista i en allsvensk kontext har inför säsongen ett uppdrag, bidra med dina spetskvaliteter som i sin tur ska bidra till klubbens framgång på kort sikt. Man sticker inte ut hakan om man säger att Fischer hittills varit en besvikelse och när det i stället blir småskador och delvis negativa rubriker i media, blir han tyvärr en börda för laget.

Vincent Thill, som också är inlånad, väntas vara tillbaka efter sin smäll i matchen mot Mjällby AIF. Om han är fullt återställd blir jag inte förvånad om Brännström ger honom minuter, då få andra i truppen bidrar med den typen av kvalitet på mittfältet.

En annan offensiv pjäs som under de senaste matcherna varit ett av få glädjeämnen stavas Omar Faraj. Anfallaren som delvis fick en tuffare start i AIK-tröjan har åter arbetat sig in i startelvan och fått förtroende från Brännström. Omar med sin riviga spelstil och hunger ska passa in i matcher som denna och dagens roll som targetspelare kommer bli oerhört viktig för anfallsspelet. Faraj som tillbringade hösten i just Degerfors, tror följande om matchen:

Tror att det kan bli jobbigt, Stora Valla är en jobbig plan att komma till men vi borde kunna lösa det, säger Faraj till AIK+.

Min tro om dagens startelva är i princip den samma som senaste drabbningen mot IFK Göteborg, med en brasklapp. De flesta såg att Robin Tihi hade en tuff match sist vilket kan innebära att han får stå åt sidan för att ge plats åt Papagiannopoulos. 

Matchstart: 15.00
Plats: Stora Valla
Sändning: Discovery+

Nabil Osman 2023-05-20 11:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen