Stora Valla, 2023-05-25 19:00

Degerfors - Hammarby

Inför Degerfors – Hammarby
Nahir Besara firar efter ett av målen i hemmamatchen mot Degerfors, som Hammarby vann med 3-1.

Inför Degerfors – Hammarby

Efter krysset senast mot Göteborg är det dags för ännu en viktig bortamatch för vårt kära Hammarby. Det går inte, ens med allra bästa vilja, att säga att Hammarby bortaspel varit lyckat så här långt denna säsong och nu behövs verkligen årets första trepoängare på bortaplan om man inte skall vara helt avsågad när det gäller topplaceringarna.


Vi börjar med att gå igenom läget i lagen och startar med hemmalaget Degerfors.

Degerfors

Jag har sett ett flertal matcher med Degerfors som den ena parten denna säsong och det är ett frejdigt fotbollslag man har fått ihop, med en hel duktiga fotbollsspelare. I och med segern senast mot AIK så har man säkert fått in en massa energi i laget och man är ofta svårslagna hemma på Stora Valla.

Innan vinsten mot AIK hade man dock en tung period med tre raka förluster där det ramlade in lite för många bollar bakåt, totalt 14 mål på dessa tre matcher, där största ”skämskudden” borde vara 0-6 på bortaplan mot bottenlaget IFK Göteborg. Degerfors är endast två poäng efter Hammarby, så skulle det bli seger så går man om i tabellen.

På spelarfronten är jag förtjust i Diego Campos, Dijan Vukojevic och Albin Mörfelt, tre mycket duktiga fotbollsspelare som kanske inte fått ut det som de borde ha fått med tanke på spelet Degerfors visat upp. De har skapat mycket chanser men inte varit speciellt effektiva.

Degerfors tränas av Andreas Holmberg.

Hammarby

Inför matchen mot Göteborg trodde jag att segern mot Djurgården i derbyt skulle ge laget energi nog för att åka ned och ta tre poäng även mot Göteborg på bortaplan. Visst, spelet i derbyt såg inte lysande ut, men vi vann och gjorde fyra mål framåt.

Tyvärr visade det sig att jag fick fel. I första halvlek är det en sådan seg match, med lågt bolltempo och få chanser från båda lagen, att det skulle kunna vara en match i Superettan eller liknande. Vi tar, lite turligt ledningen med 1–0 genom Loret Sadiku och leder i halvtid. Den andra halvleken är dock bara ett långt lidande, med ett lågt stående Hammarby som täcker ytor och ger initiativet till Göteborg. Till slut är det rena turen, tillsammans med suveränt målvaktspel av inbytte Davor Blazevic, som räddar oss från att åka hem med noll poäng.

Det är nu fyra matcher kvar innan sommaruppehållet. Hammarby har Degerfors (borta), Värnamo (hemma), Halmstad (borta) och BP (hemma) kvar att spela mot innan det finns möjligheter att stärka truppen.  Normalt, med ett Hammarby i normal form, så skulle dessa matcher generera 9–12 poäng, men som det nu ser ut, spelmässigt, är jag inte säker på någon poäng, även om vi fortfarande bör vinna hemma mot både Värnamo och BP.

Som jag ser det är kvällens match mot Degerfors en nyckelmatch för de övriga. Kan vi komma upp i en bättre spelmässig nivå och skapa fler chanser, så att det renderar i tre poäng, så kommer det att smitta av sig även på övriga matcher framöver. Det kommer dock inte på något sätt att bli en enkel match. Degerfors har slagit både AIK och Djurgården på hemmaplan, så varför skall de inte kunna slå oss?

Glädjande nog verkar August Mikkelsen vara tillbaks efter att han stod över senast. Edwin Kurtulus är avstängd efter att ha fått två gula mot Göteborg och Mads Fenger samt Viktor Djukanovic är nog borta tills efter uppehållet. Hur läget är med Bubacarr ”Steve” Trawally har jag ingen aning om då det verkar helt tyst om honom, när det gäller hur det går med hans rehabilitering.

Det är, som sagt, hög tid för Hammarbys första seger på bortaplan för säsongen. Det skulle också vara väldigt välkommet för att minska trycket på Marti Cifuentes. 

Inbördes möten (sedan Degerfors återkomst till Allsvenskan 2021)

2023:

Hammarby – Degerfors 3-1

2022:
Degerfors – Hammarby 0-1
Hammarby – Degerfors 5-1

2021:
Hammarby – Degerfors 5-1
Degerfors – Hammarby 1-4

Tankar och strategi inför matchen

Vi börjar så smått att få in rätt spelare på deras bästa positioner även om jag fortfarande ställer mig väldigt tveksam till varför man spelar Nalic som nia och Boudah som vänsterytter, då det enligt mig är solklart att det borde vara tvärtom. Samma gäller Adjei som högerback. Visst, vi får stopp på våra motståndare defensivt och förstärker vårt huvudspel vid fasta situationer, men vi tappar ju hela vårt offensiva spel på högerkanten. Som motståndare är det bara att tacka och ta emot när man möter ett lag som man vet endast anfaller från ena kanten.

I kväll mot Degerfors lär vi dock få se Adjei i mittförsvaret tillsammans med Pinas, där Joel Nilsson och Strand tar varsin kant. Jag har länge tjatat om att Joel är den enda högerback som håller om vi skall spela Mikkelsen på högeryttern, då han är den enda spelaren i laget som är van vid att ha en hel kant som sitt arbetsområde.

Ikväll vill jag se Hammarby starta med Boudah som central anfallare (nia), Mikkelsen på ena kanten och Nalic på den andra. Funkar det inte vill jag se tidiga inhopp av Erabi, Mahjed och Aliuom. På mitten lär Sadiku, Tekie och Besara få nytt förtroende.

När det gäller matchplanen så är det solklart att vi måste komma tillbaks till spelet där vi pressar högt och ger motståndarna ont om tid att skapa ett eget spel. När vi har bollen måste vi spela snabbare och hota på ett helt annat sätt än vad vi gjorde mot Göteborg. Om vi istället, som mot Göteborg, faller tillbaks och låter Degerfors ta initiativet har jag väldigt svårt att se oss åka hem med annat än noll pinnar.

Kom igen nu Marti, nu släpper vi på handbromsen...

Forza Bajen!

Göran Öberg2023-05-25 11:44:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!