Platinumcars Arena, 2023-07-23 15:00

IFK Norrköping - Degerfors

Inför Degerfors hemma: Segerchansen måste bedömas som mycket god

Inför Degerfors hemma: Segerchansen måste bedömas som mycket god

Då ska anrika gamla Peking ta sig an ett annat anrikt lag nämligen brukslaget Degerfors. Att en kommun med 10000 invånare varav 7000 bor i byn har ett lag i allsvenskan är helt otroligt. Som en humla som inte kan flyga men gör det ändå! IFK Norrköping har gjort flera bra prestationer och resultat, och möter nu ett lag som har den sämsta bortastatistiken i allsvenskan.

Om man bortser från förlusten mot Halmstad där man var förtjänt av minst en poäng så har IFK Norrköping överraskat positivt i alla fall på mig. Vändningen kom efter 2-2 mot Djurgården på Telo 2 innan sommaruppehållet. Om Degerfors ligger sist i bortatabellen så leder Djurgården hemmatabellen. Bara segrar förutom mot IFK, som alltså så här långt är det enda laget som lyckats ta poäng av Järnkaminerna på deras hemmaplan. I förra omgången så vann man hemma mot Malmö med 2-0. För mig personligen så känns det alltid bra när Malmö förlorar. Därför var jag också väldigt glad när Mjällby överraskande vann borta mot Skånelaget. Efter det så åker gamla Snoka ner till Listerlandet och slår Mjällby på deras hemmaplan. Hela allsvenskan känns lite upp och ner just nu. BP vinner mot Bajen hemma, AIK på kvalplats och BlääVitt på nedflyttningsplats. Sensationerna duggar tätt med andra ord, men på Parken mot Degen blir det nog ingen sensation. Våra motståndare har släppt in överlägset mest mål i allsvenskan hela 40 mål på 16 matcher! Degerfors är som sagt också sämsta bortalaget i hela serien. En enda vinst mot BP med 2-1 och 6 förluster. 5 gjorda mål och 25 insläppta.   

Sen har det varit en del positiva nyheter runt IFK Norrköping senaste tiden. Det känns verkligen välbehövligt på många sätt. Ekonomin har varit ett stort bekymmer med stora underskott på driften. Därför var det extremt tacksamt att man i veckan fick in drygt 30 miljoner från de frysta ”Rysslandspengarna” framförallt gällande Sead Haksabanovic, men även Pontus Almqvist. Av den sistnämnda övergången finns fortfarande en skuld men även där är signalerna att även de pengarna kommer in till slut. Sen fick vi i början på veckan en väldigt fin förstärkning till truppen. Den 19 årige islänningen Isak Andri Sigurgeirsson, anses vara den mest lovande tonåringen på hela Island. Vi kan väl tryggt konstatera att IFK Norrköping är lite experter att förädla isländska talanger. Säkert en stor anledning till att Andri valde de Vita och Blå fast andra större klubbar visade sitt intresse. Att det finns många landsmän i laget kommer också underlätta för honom att komma in i laget och spelet. Vore ju väldigt roligt om han får visa upp sig på planen och ett inhopp i andra halvlek både hoppas och tror jag på!

Våra motståndare ”Degen” är som sagt var ett anrikt lag. I den allsvenska maratontabellen ligger IFK Norrköping på fjärde plats, men att lilla Degerfors ligger på plats 16 är verkligen inte illa. Före lag som Häcken, Åtvidaberg och Mjällby. Två gånger har man kommit på andra plats i allsvenskan 1941 och 1963. Den största framgången ligger närmare i tiden nämligen 1993 då man blev Svenska Cupmästare. I princip alla i den lilla byn har ett engagemang för fotbollslaget. Igår pratade jag med två personer som bor i Degerfors. Det samtalet bevisar egentligen allt om fotbollskulturen i den värmländska orten. Ni kommer få en sammanfattning av samtalet nedan.

Ida och Jack Thunberg mor och son



Jack är 13 år och har hela tiden bott i Degerfors. Ida jobbade som journalist på Expressen under en period och bodde i Stockholm i nio år. Men 2007 flyttade hon hem igen. Ingenting hon ångrat. Jack spelar själv fotboll och tränar fyra gånger i veckan och från hösten ska han gå på en skola med fotbollsprofil då blir det två pass till. Föreningen har ungefär 300 barn och ungdomar både flickor och pojkar som spelar och tränar fotboll. Att se spelarna från A-laget på ICA eller på planen bredvid när man tränar gör att drömmen att själv få spela på en hög nivå blir på ett annat mer påtagligt sätt, när man har sina förebilder så nära. Jack har ju gått på alla hemmamatcherna med sin mamma och har så gjort sedan han låg i barnvagnen. Den första matchen han kommer ihåg tror han var mot Jönköpings Södra det var i alla fall ett lag med gröna dräkter. De kommer åka till Norrköping och se matchen och Jack tror förstås att de Röda och Vita kommer vinna. Man åker ju inte till en bortamatch och tror att laget ska förlora.

Ida berättar hur hela byn är influerad av fotbollen. Hon säljer merchandice och människor i alla åldrar brukar gå med något rött och vitt på sig. Det kan vara kepsar tröjor halsdukar eller annat. Restaurang Bosna är en kulturinrättning i Degerfors, där samlas man för att prata fotboll, ta en öl eller två, käka pizza och se matcherna. När det är match så har Vera i dryga 80 årsåldern en stamplats där. Hon har rullator och orkar inte riktigt vara på plats. Fotbollen är lägerelden som man samlas runt i samhället.   

Ida tycker att kraven på allsvenska arenor är orättvis för de mindre klubbarna. Större pressläktare VIP rum med mera i ett samhälle med 10 000 invånare där kommunen ska finansiera är inte bra. Om invånarna och fansen själva fick välja skulle alla säga att de vill ha det som nu. När Stockholmslagen kommer på besök så samlas supportrarna tillsammans innan matcherna och det har aldrig varit något problem. Det borde väl verkligen vara något att värna om tycker Ida, och jag håller verkligen med. En annan sak som sticker ut med Degerfors är att man spelar på naturgräs. Ida som har tillbringat många år och säsonger på plats säger att gräsmattan aldrig varit så fin som nu!

Välkomna till Norrköping och hoppas att ni åker hem med noll poäng. Men sen får ni ta poäng från andra lag jag och många med mig vill ha kvar er i allsvenskan!   
  
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2023-07-22 13:15:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås