Stora Valla, 2023-04-30 17:30

Degerfors - Djurgården
2 - 1

Inför Degerfors IF – Djurgårdens IF

Djurgården tar bussen mot Värmland för ett möte med ett annat DIF, nämligen Degerfors IF. Forum 1891 ger er förutsättningarna inför en tuff bortamatch.

Djurgården kommer in i Allsvenskans femte omgång med en vinst mot IFK Göteborg i ryggen och ställs mot Degerfors, ett lag man haft det mycket tufft mot på Stora Vallas naturgräs historiskt. Degerfors har inlett Allsvenskan med en seger och tre förluster på de fyra inledande omgångarna, men ska av många anledningar inte underskattas trots tabelläge.

Mardrömsmotståndet Degerfors
Degerfors gör sin tredje raka säsong i Allsvenskan och de två föregående mötena på Stora Valla har slutat i förlust för Blåränderna. 2021 blev det förlust med 2-0 efter att en viss Victor Edvardsen smällt in ett skott från halva plan medan man under hösten 2022 blev totalt utspelat och välförtjänt förlorade med 3-0. Det är med andra ord något av ett mardrömsmotstånd som står på andra sidan under söndagskvällen. En extra tändvätska för Djurgården inför söndagskvällen menar tränare Kim Bergstrand:
– Vi har revansch att utkräva från förra årets match på Stora Valla, det var en av våra sämre prestationer. Så det känns som att vi har mycket att bevisa där uppe och jag hoppas verkligen att vi kan göra en rejält bra bortaprestation på söndag, säger Bergstrand till dif.se.

Degerfors har under sin tid i Allsvenskan lärt sig kännas vid att beskrivas som ett bollskickligt och kontringsstarkt lag. I tidigare möten klubbarna emellan har Djurgården fått det svårt att få bett i sitt presspel samt straffats på kontringar när man tryckt upp laget högt. Laget leds precis som Djurgården av ett tränarpar, Tobias Solberg och Andreas Holmberg. Under tidigare säsonger i högsta serien har laget visat upp ett svajigt försvarsspel vilket varit den huvudsakliga anledningen till att laget fått kämpa i bottenstriden av tabellen. Förra säsongen inledde klubben svagt och därför tog man in Elfsborgs duktige mittbackstalang Gustaf Lagerbielke på lån under sommarens transferfönster samtidigt som man justerade lite taktiska detaljer och styrde upp den tidigare så svaga defensiven. Inför mötet med Djurgården saknar ”Degen” förre Hammarbyspelaren och retstickan Nikola Djurdjic som är skadad samt avstängde nyförvärvet från Kroatien Damjan Pavlovic.

Kim Bergstrand kommenterade söndagskvällens motståndare till dif.se:

– Degerfors är väldigt mycket Degerfors, tydliga med vad de håller på med och de har haft en lång kontinuitet på tränarsidan. Ett väldigt bollskickligt lag som är bra på det som de vill göra. I år har de blandat och gett en del, de gjorde en jättefin match och även en bra premiär mot Hammarby. Sedan har det varit någon svacka utöver det, men annars har det sett stabilt ut.

Finndell saknas - Schüller ersätter?
Finländske landslagsmittfältaren Rasmus Schüller är tillbaka i matchtruppen efter avstängningen senast. Schüller har varit självklar startspelare på mittfältet sedan sin ankomst inför säsongen 2021, men med tanke på det lyckade formationsbytet till 4-2-3-1 i vinsten mot IFK Göteborg så gick ryktena varma om tränarparet Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs intentioner att spela med samma formation och startuppställning som senast. Dessa planer fick dock skrotas eftersom lagets interna skyttekung Hampus Finndell missar matchen på grund av sjukdom, därmed kan Schüller komma in som en rak ersättare till Finndell. Än återstår frågan huruvida tränaren väljer att gå tillbaka till 4-3-3 i och med Schüllers troliga återkomst till startelvan eller inte. Ändrar man till 4-3-3 så bör det bli så att Oliver Berg kliver ner i Finndells roll på mittfältet alternativt att Besard Sabovic kommer in från bänken. Det senare alternativet är mindre tänkbart då det skulle innebära att flera förändringar i anfallskonstellationen skulle behöva göras. 

Andra spelare som missar matchen är långtidsskadade Jacob Widell Zetterström och Elliot Käck samt ytterbackarna Theo Bergvall och Pierre Neurath Bengtsson.

Djurgården lär ställa upp med Tommi Vaiho i mål, även om det kan bli så att André Picornell får chansen att visa upp sig igen. Undertecknad tror dock att tränarna väljer erfarenhet framför talang i sitt resonemang. I backlinjen är Piotr Johansson och Elias Andersson självklara på ytterbacksplatserna medan Marcus Danielson och Carlos Moros Gracia med största sannolikhet bildar mittbackspar trots att Jesper Löfgren återvänt till full träning. Mittfältet är för en gångs skull lagdelen som är svårast att tippa på förhand, men jag tror tränarna vill fortsätta på inslagen väg som mot Göteborg, det vill säga 4-2-3-1, och väljer att starta Eriksson och Schüller i de sittande rollerna samt Berg som offensiv mittfältare. I anfallet tar Gustav Wikheim, Edvardsen och Fallenius startplatserna, även om Asoro mycket väl kan utmana om startplats både centralt och till höger. Dock så flyttar nog inte tränarna på Edvardsen just den här matchen, med tanke på att det kommer vara en dundertaggad Edvardsen som trampar in på Stora Valla mot sin förra klubb. 

Kim Bergstrand utvecklade sina tankar inför matchen till dif.se:

– Vi vann ju senast och jag tycker att vår kurva har lutat uppåt sista tiden. Det är viktigt att vinna och få självförtroende och jag tycker att vi gjorde en riktigt bra match mot Göteborg. Nu gäller det att bygga vidare på det, men den stora grejen är att vi ska vara bra även utanför de stora arenorna och Tele2. Det handlar mycket om skallarna.

Matchstart: 17:30
Plats: Stora Valla
Sänds på: Discovery+

* * *

Spräcker Edvardsen målnollan mot sin gamla klubb? Tredje gången gillt för Blåränderna på Stora Valla? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton.
 

Eric Caballero Häyhtiö@Sanmir12342023-04-29 18:20:00
Author

Fler artiklar om Djurgården