Stora Valla, 2022-07-09 17:30

Degerfors - IFK Norrköping

Inför Degerfors IF – IFK Norrköping
Oklart om Totte Nyman är redo för spel.

Inför Degerfors IF – IFK Norrköping

En måstematch för IFK väntar mot Degerfors. Kanske även för Degerfors som ligger på nedflyttningsplats och behöver alla poäng de kan få. För IFK:s del handlar det om att undvika en kris mer eller mindre och vinna lite tid.

Var ska man börja? Det är inte mycket som känns positivt kring IFK Norrköping just nu. Så har det kanske varit en längre tid om man ska vara noga i analysen, men vinster mot bottenlag och individuella prestationer har tidigare gett oss de halmstrån som vi så ivrigt greppat efter.
Spelet har verkligen inte imponerat och truppen har från början känts allt för tunn. Vi var många som oroade oss över hur det skulle gå om nyckelspelare gick sönder. Framförallt var man extra orolig för Totte Nyman som var så otursföljd säsong 2021 med alla möjliga skador. IFK valde att inte ersätta Adegbenro och det har sipprats ut att Rikard Norling inte var nöjd med det. Sakarias Mårdh däremot uppger för NT att Norling fick vad han önskade sig inför säsongen. Att huvudtränaren och ordföranden verkar ha så olika uppfattningar känns inte alls lovande.

Nu senast mot Sirius hände det, Totte blev skadad! En olycklig smäll mot huvudet gjorde att han inte kunde spela vidare och unge Darrell Kamdem Tibell ersatte. Inget ont om unge Darrell, men visst önskar man att det fanns mer rutin och spets i truppen för att ha bättre förutsättningar att förändra matchbilden vid inhopp. Precis vad Norling uppgav att han vill ha in i truppen när NT intervjuade honom nu i veckan. Norling eftersökte även spelare med ledaregenskaper och inte spelare som bara breddar truppen. Några eventuella nyförvärv blir dock först aktuella efter 15:e juli, då Allsvenskans transferfönster öppnar.

När detta skrivs så är det oklart om hur statusen är för Totte Nyman, då det inte är fastställt om han ådrog sig en hjärnskakning eller inte. Är det en hjärnskakning så är Totte helt utesluten från spel mot Degerfors och chansen är nog rätt liten att han kommer till spel.
Matchen i sig mot Sirius behöver inte mycket mer omnämnande än att det var en besvikelse.

I övrigt finns inga skador eller avstängningar noterade för IFK.
Det innebär att en startelva skulle kunna se ut som:

Jansson
Ekpolo – Wahlqvist Egnell – Agardius
Eid – Ortmark – Skulason – Binaku
Levi – Lima – Markovic

Kommentar: Jag gissar att Totte inte spelar och att Lima får chansen från start då jag tyckte hans inhopp gav mer intensitet jämfört med Kamdem Tibells. Mot Sirius blev IFK:s två centrala mittfältare överkörda av Sirus tre motsvarigheter. Att Degerfors spelar med tre centrala mittfältare gör att IFK kanske skulle behöva få in en spelare till där. Kanske Markovic eller kan det vara läge för att starta med Sema i en offensiv mittfältsroll?


Även Degerfors är ett lag som har det tungt och ligger näst sist med bara sju poäng på 12 matcher.
Degerfors hade under våren stora problem med att man var övermodiga i att försöka spela sig ur situationer nära eget straffområde. Det slipades bort under en period men mot Göteborg blev de återigen straffade vid en sådan situation vilket resulterade i baklängesmål. Den höga pressen från Göteborg ställde till det för Degerfors gång på gång och det var egentligen där de bjöd bort matchen. Jag antar att det är något som Degerfors har tränat på under veckan för att inte göra samma misstag mot Norrköping, men det finns helt klart sårbarheter där.

Men Degerfors ska trots tabellplacering inte underskattas. Dels för att IFK inte är så värst mycket bättre. Men även för att i Degerfors senaste hemmamatch så spelade de 1-1 mot AIK, i en match som de absolut hade kunnat vinna.
Degerfors har även en vass anfallare i form av Abdelrahman Saidi som gjort 5 mål i år. Totalt har Degerfors gjort 9 mål, så det vittnar ju om hur viktig Saidi är.
Bakåt har de dock släppt in hela 26 mål och är det lag i Allsvenskan som släpper till flest farliga chanser.  

Nämnde Saidi uppges i media vara klar för Hammarby, men övergången kommer inte hinna ske innan matchen mot IFK. En annan spelare som ryktas bort från Dagersfors är Adam Carlén och där uppges IFK vara en av klubbarna som är intresserade. Tony Martinsson ska ha förnekat det, men det återstår att se om det ligger någon sanning i uppgiften. Carlén agerade inhoppare senast när han kom in i halvtid mot Göteborg.

Mot IFK kommer Degerfors få klara sig utan Christos Gravoius och Joe Gyau som är avstängda. Ronald Mukiibi och Jakob Andersson missar matchen på grund av skador. Men tillbaka efter skador är Dijan Vukojevic och Oscar Wallin.

Laguppställning senaste matchen (4-3-3)
Whiteman
Gyau – Granath – Ohlsson – Kralj
Örqvist – Salmon – Gravius
Djurdjic – Saidi – Campos

Kommentar: Utifrån avstängningarna så vet vi att det kommer ske minst två förändringar.  

Matchen spelas på lördag med avspark klockan 17:30.
 

Jonathan Hanell Didriksson2022-07-08 12:50:27
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås