Inför Degerfors IF - Malmö FF: Tuff bortamatch i intensivt spelschema
En ung Erdal Rakip när Degerfors fick spö med 7-1 2014.

Inför Degerfors IF - Malmö FF: Tuff bortamatch i intensivt spelschema

Malmö spelar igen, denna gången borta mot Degerfors i en på förhand tuff match mot en kompetent nykomling. Fortsätter Antonio Colak att vräka in mål och kommer Jon Dahl Tomasson att våga rotera i startelvan? Inte vet jag, men imorgon får vi se!

Malmö FF är mitt inne det tradionsenliga matchstimmet som alltid infinner sig mitt i högsommaren när helgallsvenska matcher varvas med europakval i veckorna. Det är för mig peaken av MFF-livet. Alla möjligheter ligger fortfarande öppna och drömmar om guld och europaframgånger är fortsatt i allra i högsta grad levande. I en utopi spelar Malmö FF fotboll varje dag i veckan året om och nuvarande tillvaro är nog så nära vi någonsin kommer att komma.

Nåväl. Imorgon stundar match mot pigga nykomlingen Degerfors uppe i ett högsomrigt Värmland. “Regerande mästarna och allsvenska dynastin Malmö FF kommer till Stora Valla”. Med dessa fina ord beskrivs den stundande tillställningen på Degerfors egna hemsida. Det är en allsvensk dynasti som visserligen kommer till matchen som serieledare (i en fortsatt hopplöst haltande tabell), men som visar lite oklar form. Insatserna mot Riga i Champions League-kvalet skrämde ingen mer än möjligtvis Jon Dahl Tomasson och i allsvenskan har vi både hunnit få stryk mot Peking och köra över Sirius. MFF brukar emellertid vara ganska bra i högt matchtempo när hela truppen aktiveras och förhoppningsvis kan vi nu spinna vidare från den imponerande insatsen mot de sistnämnda. Det är svårt att sia om hur Jon Dahl Tomasson kommer vilja ställa upp imorgon och ifall han kommer att vilja vila någon, så istället för att gissa mig till en startelva nöjer jag mig med att skriva ut den elva jag tror att Tomasson helst skulle vilja ställa upp när alla är friska och behöver spela:

Dahlin
Larsson/Beijmo, Ahmedhodzic, Nielsen, Knudsen
Rakip, AC, Lewicki
Berget, Colak, Rieks

Den nyss långtidsskadade Lewicki har spelat mycket på sistone och kan möjligen vara aktuell för att vilas. Dessutom har AC och Berget dragits med mindre skavanker. Den senare stannar kvar hemma i Höllviken och AC:s startstatus får bedömas vara oklar. Därutöver är nu nyförvärven Moisander, Gwargis och Abubakari spelklara och tillgängliga för spel. De två sistnämnda hänger med till Värmland, medan Moisander får vänta lite ytterligare. Sebastian Nanasi är sjuk och därmed inte heller med i truppen. 

Antonio Colak har gjort mål i de fyra senaste tillställningarna och ser glödhet ut. I brist på ordentlig konkurrens har jag svårt att se att att han vilas mer än när han absolut måste. Jag tror att han startar både imorgon och hemma mot HJK på onsdag. Förhoppningsvis kör vi över finnarna och kan då vila honom i bortamatchen efterföljande vecka. Annars lär det nog dröja tills någon av de möjliga konkurrenterna om en central anfallsplats visar ordentlig form. Är Abubakari denna någon? Amin Sarr har lånats ut till Mjällby och Adi Nalic har fortsatt svårt att övertyga när han får chansen som nia.

Degerfors kommer senast från en ordentlig kölhalning mot Bajen borta på Tele2. 5-1 skrevs slutresultatet till. Tre av målen kom från minut 80 och framåt, så som det kan bli när man behöver gå framåt och Bajen har flyt i offensiven (vilket de som bekant ju annars sällan har). Annars slog de bekvämt Östersund i omgången dessförinnan och parkerar tryggt på en sjundeplats i tabellen. Snyggt jobbat av en nykomling som dessutom hade en rätt tuff start på säsongen. Det kommer att bli jobbigt imorgon, räkna med det.

MFF behöver kanske särskilt se upp med anfallaren Victor Edvardsen som mäktat med starka sex baljor hittils. Även Abdelrahman Saidi har varit duktig och har nyligen ryktats vara aktuell för större klubbar. Han gjorde även kvitteringsmålet mot Hammarby, innan de drog ifrån i andra halvlek. Sargon Abraham är indisponibel med anledning av skada Sebastian Ohlsson är avstängd. Däremot gör nyförvärvet Justin Salmon debut i matchtruppen. 

I Degerfors återfinns också vår gamla vänsterbackstalang, Anton Kralj, som efter en tid i Norge återvänt till Allsvenskan. Kul för Anton och framförallt kul för Degerfors. 

Några allsvenska minnen från tiden som Degerfors senast befann sig i allsvenskan och fick äran att möta dynastin Malmö FF har jag dessvärre inte. Däremot minns jag klart och tydligt 7-1-krossen i Svenska Cupen 2014. Den tycker jag gott att ni kan ladda upp med innan matchen och mellan baden. (Vän av ordning påpekar säkert också att vi mötte dem i cupen så sent som 2019. En match vi vann med 3-2 efter en otroligt svag insatsen, så glöm den).

Imorgon klockan 15 smäller det igen. Det blir tufft, det blir säkert varmt och Malmö FF kommer att vinna om de brukar allvar.  

Carl Angerborn2021-07-16 16:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?