Stora Valla, 2024-10-22 19:00

Degerfors - Örebro

Inför Degerfors IF - Örebro SK: Att tända stjärnorna på himmelen

Inför Degerfors IF - Örebro SK: Att tända stjärnorna på himmelen

Ett laddat derby väntar Örebro och Degerfors där de senare kan säkra sin uppflyttning. För Örebros del handlar det om att säkra sitt kontrakt i superettan och bygga något att tro på inför framtiden.

Hoppas på det bästa - förbered dig på det värsta.
Ett livsmotto, om ni frågar mig och ett sådant som är väldigt applicerbart på det kommande derbyt.
Det bästa - att vi vinner, såklart.
Det värsta - att Degerfors vinner och firar sitt avancemang till allsvenskan.
Men vad händer om det blir kryss? Frågar du mig kanske, sittandes framför datorn eller mobilen, och då svarar jag att kryss inte finns, inte i dessa matcher. Jag ser framför mig en holmgång likt den Degerfors spelade mot Elfsborg förra hösten där båda lagen gick för segern. Degerfors ville vinna för att klara sig kvar och Elfsborg ville vinna för att säkra SM-guldet på hemmaplan men det slutade kryss.
Ingen vinner på ett kryss - alla förlorar.

Tänka sig hur annorlunda säsongen utvecklade sig för båda lagen efter derbyt i våras. Vi segrade men föll och Degerfors föll men verkar å sin sida segra, till slut. Visst, vi kan sätta käppar i hjulet för dem på tisdag men med det försprång de har mot lagen under, som inte bara haltar utan snarare kryper fram över mållinjen, så ska de bara gå upp. Det är Degerfors vi pratar om, inte Utsikten. Jag har som sagt svårt att se Degerfors göra som min aktieportfölj och totalt klappa ihop. Ett exempel på detta är det första derbyt i våras. Degerfors förlorade, Lindgren missade öppet mål och ingen rödvit supporter var glad men de knöt nävarna och bestämde sig för att ta ut sin hämnd på hela serien. Vad som följde var en svit på sju obesegrade matcher, sen en plump mot Östersund (av alla lag), för att sedan gå obesegrade i elva matcher med sju raka vinster inför tisdagen. Vad vi höll på med under denna period? Det kan vi strunta i.

Hur kunde Degerfors bli så sjukt bra helt plötsligt? Ja, en stor del av detta kan tillskrivas att de kom in i serien med en väldigt stark trupp och att de under våren experimenterade lite, vilket kostade en del poäng men sedan började laget tugga igång och när Degerfors började tugga så åt de upp sina mindre motståndare. För det ska vi ha klart för oss, Degerfors kom in i serien med helt andra resurser än många av de andra lagen i serien men till skillnad från sina jämlikar har de spenderat pengarna bättre och där ska Patrik Werner hyllas till skyarna. Den mannen ska ha en staty utanför stora valla, det hoppas jag att ni Degerforsare förstår. Han spenderade pengarna rätt inför serien och som han har spenderat dem rätt under seriens gång. Degerfors behövde en bättre mittback än Moro, varför inte plocka in Carlos Gracia från HJK? De behövde en högerback/wingback som kan serien och inte är lastgammal, varför inte favoriten Erik Lindell? De behöver seriens bästa mittfält, varför inte Christos Gravius och Nahom Girmai Netabay? Sen hjälper det inte att Degerfors hittade en målkung i sjukstugan som likt en kamphund som inte kan hanteras av sin mjukisbeklädda ägare släpptes lös på allmänheten. På 24 framträdanden och blott 16 starter har han gjort 13 mål och leder därmed skytteligan före vår älskade Kalle. Jag skulle inte bli förvånad om han hamnar på typ Cypern efter denna säsong.

Det är en skrämmande motståndare vi har framför oss. Och då menar jag inte alla kamphundarna som springer runt i Degerfors på natten. Men ni behöver inte oroa er, Brutus bits inte (så hårt). Degerfors IF biter hårt däremot och inför derbyt måste ÖSK fokusera på att neutralisera mer eller mindre alla lagdelar i Degerfors vilket är tämligen omöjligt. Att backa bak och parkera bussen som Degerfors försökte göra mot oss 2013 och vi försökte göra mot Blåvitt hösten 2021 kommer bara bita oss i röven, likt kanylerna som ligger på parkbänkarna i Degerfors. Nej, vi måste förlita oss på något annat, något immateriellt. Vi måste förlita oss på tur. Vänta vänta, stäng inte ned artikeln än, jag tror att jag har en poäng. Vi har ju haft tur förut. Se bara vårderbyt som exempel. Tobias Björnstads "skottlägg" som gick i mål. Den rätt billiga straffen vi fick. Lindgrens otroliga miss. Och dessa är bara exempel ur EN match och vi har haft en hel del flyt sen dess och jag vet att Axén kokar om han läser detta för mig veterligen är han inte en som tror på "tur" men jag vet att båda två av oss kan se hur förmågan att jobba hårdare och bättre leder till lägen där motståndaren kan skrika "tur!" om det går vår väg. Sammanfattningsvis: om vi jobbar hårt och bra så kommer vi kanske ha turen på vår sida också.

Nåväl, här är ytterligare tre bra spelare i Degerfors:
#25 Rasmus Forsell

Ung örebromålvakt som hoppat in och hållit nollan fem gånger på sex matcher.

#2 Mamadouba Diaby
Såg lite yr ut i derbyt i våras men har spelat upp sig rejält.

#7 Sebastian Ohlsson
Kommer vara lagets härförare i derbyt, sanna mina ord.

Bubblare: Elias Pihlström. Örebrotalang som tyvärr gick till Mordor. Du kan rädda dig själv än, Elias!
Kom till den ljusa sidan och den svartvita frälsningen!

Okej, nu har jag pratat om matchens "vem" och "vad" men ni då kanske ni vill veta "hur" också? Mer specifikt, hur vi ska vinna matchen. Där måste jag göra er lite besvikna för jag är inte taktiskt lärd, likt många Degerforsare är jag blott en fattig bonddräng med wi-fi så några stora taktiska analyser kan jag inte komma med. Ett enkelt sätt att få fram ett "hur" är att analysera målen i Degerfors matcher, både hur de gör mål och hur de (vid sällsynta tillfällen) släpper in mål.  En sak kan jag säga nästan direkt och det är att Degerfors trycker på. När de anfaller har de många spelare i offensivt straffområde och deras anfallare (Vukojevic och Lindgren) är väldigt rörliga och vill gärna involvera sig i anfallet för att kombinera med övriga spelare. Har du motståndare som slänger in många motståndare i straffområdet måste du kompensera för detta och ha så pass smarta egna spelare att när motståndarens anfallare rör sig upp och ned i straffområdet så får inte dina egna spelare följa med i alltför stor utsträckning, då detta kan lämna öppna ytor för andra spelare att springa in i. Kanske. Jag är ingen coach utan det enda jag har på mitt fotbolls-cv är alla åren jag spenderat här och x tusen timmar i football manager.

Bakåt då? Hur sårar vi Degerfors? Ja, på ungefär samma sätt som de vill såra sina motståndare. Ha ett rörligt spel med mycket folk framåt för Degerfors är inte dummare än att de även begär att alla spelare som rör sig framåt även ska orka röra sig bakåt. Med många spelare i ett straffområde blir det lätt rörigt, även för försvarande lag, och detta kan vi utnyttja genom att röra oss smart. Men det är här jag blir orolig för vi har sällan många spelare med oss i anfallen framåt som en följd av vårt försiktiga spel och detta såg vi också i vårderbyt då vi sällan skapade chanser i det öppna spelet utan förlitade oss på omställningar, straffar och skottlägg. Men det är bara att kolla på höjdpunkterna från Degerfors matcher och statistiken för att se att de ändå släpper till en hel del chanser och bör släppa in fler mål än vad de har gjort. Ja, jag säger det ni tror jag gör, Degerfors har förlorat xG i många matcher och jag blir lika irriterad på att höra om xG och föredrar det gamla sättet att uttrycka xG på: "Degerfors bör ha släppt in fler mål men tack vare målramen, målvakten och inkompetensen hos motståndarna så har de kommit undan."

Ska man försöka förutspå hur tisdagens match kommer se ut får man kämpa för att se ÖSK ösa på framåt för det tror jag inte att vi kommer göra. Jag tror vi kommer försöka kontra oss till målchanser och nu när Mohammed Saied inte kommer utkämpa hopplösa löpdueller på kanten så tror jag att det kanske kan fungera. Det, eller den, som också behöver fungera är Kalle Holmberg som inte riktigt varit sig lik den här säsongen och framförallt inte de senaste matcherna. Han är inte lika involverad i anfallen och kommer framförallt inte till målchanser och en delförklaring till detta kan var att vi har Yasin som får många bollar att jobba med tack vare sina löpningar och att ÖSK inte kan slå inlägg eller göra inspel som når fram till Kalle i straffområdet. Kanske kan Kroon, vår nya vänsterback, ta på sig hjälterollen som Tobbe tog i våras och vara den som slår det avgörande inlägget som eventuellt hittar just Kalle eller som i Tobbes fall, nätmaskorna.

Att bli hjälte, en legend, är nog den största motivationsfaktorn som finns i våra svartvita led inför denna match. Visst finns chansen att (möjligen) säkra kontraktet genom en seger men jag tror helt ärligt att det är sekundärt i en match som denna, iallafall för vår del. För Degerfors är motivationen att gå upp följt av en Ford F-150 Raptor-parad genom stan för att sedan fira uppflyttningen med en fest på Bosna, där dresscoden är revolution race (den eleganta herrens mjukisbyxor), den stora motivationen. För precis som i våras slår vi ur underläge och då gör en eventuell smäll desto mer ont för Degerfors. Samtidigt som det motsatta inte är lika spektakulärt för Degen, de slår nedåt mot de flesta lag i denna serie med tanke på den trupp de har.  En trupp bestående av klasspelare efter klasspelare, inte lika hemodlat och charmigt som de vill tro. De är inte Åshöjdens BK - de är snarare Al-Åshöjdens BK FC.
Det är snarare vi som är den lilla klubben i detta sammanhang nu, storebror alltjämt, men storebror har gått och blivit krum och luspank på senare dar och det beror helt och hållet på vår egen inkompetens så oss är det inte synd om. Nu är det vi som måste göra den där svåra resan Degerfors gjorde under så många år innan de gick upp. Det är vi som måste fynda i FC Gute, plocka in den där halvgalna provspelaren från Göteborg och hitta rätt talanger samtidigt som den större grannklubben i sammanhanget kan välja och vraka tills de en dag väljer fel lyxspelare och gör fel chansningar i form av rökande brassar och yra fredagsspelare från den Lettiska ligan. Dessa saker går i cykler och hjulen snurrar sakta, sakta och kanske är vi i cykelns allra värsta del just nu, där själ och kropp mals sånär mals i bitar innan vi kommer ut på andra sidan, vid liv och med blicken riktad uppåt. Det behöver inte vara totalt mörker i denna del utan det finns ljusglimtar att hämta. Revanschen mot Brage, Hamses första mål, att vi gjorde mål på en hörna (helt sjukt ju) och att Axén återvände men den största ljusglimten är såklart segern i vårderbyt och visste vore det inte så dumt med en till seger? Vi kommer förvisso stanna kvar i superettan och Degerfors går oundvikligen upp så det är väl ingen dum idé? Vad sägs om att förlora derbyt med flit, Degerfors? Skojar bara, det är ingen idé att försöka förhandla med Degerfors om denna sak men man kan gott försöka. Så vad sägs om att vi slänger in ett sex-pack Tingsryd och hundra snurr på Jack Vegas-maskinen då? Inte? Okej då, skit i det.

I dessa sammanhang finns det inga förhandlingar utan man måste ta det man vill ha.
Motivation är det som gäller och för ÖSK och spelarna i laget är detta en möjlighet att vrida på hjulet och få oss att blicka mot ljusare tider.
Spelarna i ÖSK har nu chansen att förevigt bli hjältar och tända stjärnorna på himmelen som vi ur vårt mörker kan sträva mot och en dag kanske nå.
Ett ögonblick av triumf, ett hjältedåd kan vara tillräckligt för att vi ska börja vända och kräla upp ur dyn, mot skyn och stjärnorna ovanför.
Per Aspera, ad astra.

Detta tror jag blir startelvan i derbyt:
Kalle Holmberg - Ahmed Yasin
Samuel Kroon - Erik Andersson - Lucas Shlimon - Victor Backman - Oscar Käck
Sebastian Crona - Jesper Modig - Erik McCue
Malte Påhlsson


Matchen börjar 19.00 men DU ska vara på plats.
Så är det bara!

Forza Svartvitt!

Per Ohlsjö2024-10-20 14:11:00
Author

Fler artiklar om Örebro