Inför den avgörande gruppspelsmatchen mot Mjällby
Foto: Bildbyrån

Inför den avgörande gruppspelsmatchen mot Mjällby

Försäsongen har blandat och gett hittills där vi sett några ljusglimtar framåt, Besara visar inga ålderstecken ännu och Erabi har kommit igång med målgörandet. Samtidigt är vi väldigt sårbara bakåt och släpper till alldeles för mycket lägen, vilket behöver bli mycket bättre, och gärna snabbt. Nedan följer förutsättningarna inför den sista och direkt avgörande gruppspelsmatchen mot Mjällby AIF.

Mjällby

Mjällby har börjat något bättre än Bajen, även om det ska sägas att de inte på något sätt seglat igenom sina inledande matcher. Mot Sundsvall krävdes en vändning från underläge 0-2, vilket var löst tidigt i andra halvlek. Veckan därpå hemmabesegrade de gulsvarta från Listerlandet VSK med 2-0, efter att gästerna dragit på sig en utvisning strax innan paus. Målskyttet har hittills i gruppspelet delats mellan fem spelare. 

Mjällby har haft ett tämligen lugnt vinterfönster där de tappat Mamudo Moro och Taylor Silverholt, bestämde sig för att inte ge David Löfqvist ett nytt kontrakt, samt att Noah Eile efter lånesejouren återvänt till Malmö. Man har bara värvat två spelare, och det handlar om anfallaren Abdoulie Manneh samt mittfältaren Nicklas Røjkjær, som presenterade sig med ett mål mot Västerås senast. Mjällby tränas fortsatt av Anders Torstensson. 

Skadeläget i Mjällby är egentligen obefintligt, där man inte saknar några spelare inför kvällens drabbning. 

Hammarby

Som ovan nämnt har Bajen startat cupen knackigt och fick en rejäl kalldusch direkt med uddamålsförlust mot Västerås. Mot Sundsvall blev det seger trots tidigt underläge med 0-1. Erabi kvitterade efter några minuter, och satte även spiken i kistan med 3-1 på tilläggstid. Detta till trots lämnade insatsen en hel del att önska, framförallt bakåt. Dovin behövde rädda en straff och Pontus Engblom missade ett väldigt billigt friläge i första halvlek. Efter två spelade matcher är det Erabi som leder den interna skytteligan, då han noterats för två mål. 

Utöver Oscar Johansson Schellas blev det även klart idag att Hammarby värvar den 18-årige Ivorianen Bazoumana Touré, en kvick ytter som är bra i 1-mot-1 spelet. Nämnvärda spelare ut är väl framförallt Loret Sadiku, som hittills visat vis väldigt saknad på det defensiva mittfältet. Hammarby tränas denna säsong av Kim Hellberg, som assisteras av David Selini. 

Inför kvällens match saknas Oliver Dovin, Kingsley Gyamfi, Marc Llinares, Dennis Collander och Edvin Kurtulus. Det som känns intressant att behandla är ju faktumet att allas vår Davor med allra största sannolikhet får chansen mellan stolparna ikväll, vilket alltid gör mig glad. August Mikkelsen är tillbaka efter en lättare känning, och förhoppningsvis får vi se åtminstone en mittback på planen i Mads Fenger

Förutsättningarna

Om jag har förstått de lite luddiga reglerna rätt så premieras målskillnad högst, oavsett om det är två eller tre lag som hamnar på samma poäng. Detta innebär alltså att det räcker med en uddamålsseger ikväll för att avancera till slutspel, om inte VSK slår Giffarna med tre mål. Skulle det ske är det flest gjorda mål som avgör. Skulle Hammarby vinna med två mål kräver det en fyramålsseger från VSK. 

Tidigare möten på Nya Söderstadion har slutat i Hammarbys favör, förutom förra säsongen då det blev mållöst. Jag hoppas att Kim och David fått lite mer ordning på defensiven inför matchen ikväll, vilket kan visa sig väldigt viktigt. Vi kan nog inte förvänta oss att Mjällby ska vara lika förlåtande som Sundsvall. Jag tror även att vi behöver se upp på defensiva fasta, där vi sett lite tunna ut sen Adjei lämnade, och Mjällby är starka. Framåt är jag inte orolig, utan det handlar bara om att effektiviteten ska finnas där. Jag tror att det kommer bli en hård kamp där nivån på vår defensiv blir avgörande. 

Forza Bajen! 

Viktor Kjellander2024-03-04 16:05:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!