Tele2 Arena, 2021-03-07 13:00

Hammarby - AIK

Inför derbyt med Stefan Billborn

Inför derbyt med Stefan Billborn

Dags för årets första derby och det i en avgörande gruppspelsfinal mot AIK och därför tog vi ett snack med Stefan Billborn om försäsongen, det nya Bajen och cupderbyt imorgon.

Säsongen har knappt hunnit börja innan årets första derby ska spelas. Dessutom i och med att Allsvenskan slutade så sent som i december har det blivit en ovanligt kort period mellan säsongerna men det är i alla fall inte något som Stefan Billborn ser som något negativt:

Det känns bra tycker jag. Det är en lite hektisk period men den följer plan. Det är klart att det är en lite annorlunda försäsong eftersom vi inte varit på träningsläger så det blir lite skillnader. Sen har vi haft en hel del av våra rutinerade a-lagsspelare som har varit borta vilket vi sett i både träningsmatcher och cupmatcher och det är klart att vi velat ha haft med dem i försäsongen på ett annat sätt och lirat lite matcher och så men vi hoppas att de ramlar in en efter en hädanefter. Sen är det såklart när de här spelarna inte finns att tillgå nu men det ger andra spelare chansen att få erfarenhet och visa upp sig



En sådan spelare som tagit vara på chansen är Abdul-Halik Hudu som i skadade Aimar Sher och Darijan Bojanics frånvaro tagit rollen som den sittande mittfältaren bakom Abbe Khalii och Jeppe Andersen och frågan är vem rollen är skapad för:

Mot många lag spelade vi Bojanic bakom redan förra året i flera matcher men med lite annorlunda uppdelning för de framför. Men jag tror även Aimar Sher kommer spela där och jag tror att Hudu kan spela ett steg fram då.

Efter vinst i de två första omgångerna i gruppen med 4-1 mot AFC Eskilstuna och 3-0 senast mot Oskarshamn har Bajen visat en del fina tendenser och arbetet inför söndagens derby fortgår:

Jag sitter med sekvenser som man ser som man kan ta med ”nu har vi förstått det här”. Vi försöker få lite struktur på det vi vill förmedla. Det blir lite annan typ av matchanalyser och matchgenomgångar på försäsongen än vad det kanske är i Allsvenskan där man hela tiden försöker maximera sin prestation för att vinna nästa match.

Efter Kacaniklics uttåg väntas Bajen starta med Akinkunmi Amoo till höger, Astrit Selmani centralt och Gustav Ludwigson ute till vänster vilket har inneburit nya idéer för att få trion längst fram att trivas:

Vi har lite annorlunda spelare nu. Vi har även en helt annan karaktär på spelarna, förut har vi haft spelare som har varit väldigt trygga med bollen mellan linjerna, som har kunnat driva in med bollen och hålla i den, kunna vila på bollen högt upp och motståndarna har knappt vågat gå på en. Spelare som  Tankovic, Kacaniklic och även Hamad har glidit in från kanterna men vi har inte dem spelarna utan nu blir det lite mer aggressivitet och fart, lite mer rakt på och då måste jag försöka skapa ett spelsytem som gör spelarna rättvisa och inte spela som vi har gjort förut. Däremot vill vi gärna ha bollen och spela offensiv fotboll och inte pumpa långbollar utan vi ska fortsätta försöka skapa målchanser och genombrott. Det är utvecklande och det är lite spännande med nya spelare på planen.

Något som har utvecklats och som har sett lovande ut i träningsmatcherna och i cupmatcherna är ett aggressivt presspel som Bajen förtjänstfullt visat upp:

Vi tror också att vi ska få till ett bättre presspel än förra året. Selmani har det i sitt DNA, även Jeppe och Gurra också. Det är alltid lite lättare att ha dessa spelare längst fram som har den attityden för alla spelare bakom dem ser det jobbet som de lägger ner och den mentaliteten de sätter och då är det lättare att få det att fungera över hela laget.



Men imorgon väntar derby mot AIK på Nya Söderstadion och det mot ett lag som fick ett uppsving efter tränarbytet till Bartosz Grzelak och några lyckade värvningar:

AIK var Allsvenskans klart bästa lag de sista tio omgångarna efter att de hade gjort sina rekryteringar. Det är klart att de har byggt vidare på det och jag är övertygad om att de kommer rätt högt upp i tabellen i år. De har väldigt mycket kvalitet blandat med lite ungdomar och det är inget annat allsvensk lag som har två riktiga landslagsspelare som har gjort så många landskamper. Lägg till Per Karlsson, Goitom, Rogic, Sotirios är också såna som varit med länge.

Bajen har en fördel av att de har gjort fler mål och går därför vidare på kryss men det kommer inte påverka matchen tror Billborn:

Jag tror att det kommer bli en ganska öppen match första 70-75 minuter och jag tror inte att resultatet kommer påverka. Det är kanske först sista 10-15 minuter som de kanske måste gå framåt eller att vi känner omedvetet att vi har något att bevaka. Sen är det klart att vi hoppas att vi kommer vara så pass bra att de måste anpassa sig lite efter oss. Vi kommer behöva lyckas omsätta vårt bollinnehav med målchanser vilket vi stundtals varit väldigt dåliga på genom åren mot AIK. Vi har tidigare spelat väldigt bra men skapat väldigt lite målchanser och det gäller att vi klarar av att fixa det. De är ett bra lag men det är vi också och vi ska få igång det vi är bra på så har vi en jävligt bra chans att gå vidare från gruppen

Efter intervjun släppte Bajen sin matchtrupp och där saknas förutom de skadade spelarna även Imad Khalili som har blivit sjuk och nyförvärvet David Accam som inte riktigt är redo för match ännu.


Matchen börjar redan klockan 13:00 och sänds på C More


Forza Bajen!

 

Robert Bäckström2021-03-06 19:46:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!