Tele2 Arena, 2023-05-28 15:00

Djurgården - AIK

Inför: Djurgården – AIK: Spela för emblemet
Alexander Milosevic status är oklar inför det glödheta derbyt mot Djurgården

Inför: Djurgården – AIK: Spela för emblemet

Ett AIK i total kris ska möta ett Djurgården på uppgång i ett glödhett Stockholmsderby. Gnaget har historiken och statistiken på sin sida men sett till dagsform är det inte mycket som talar för att Andreas Brännströms manskap ska gå segrande ur striden.

I dagsläget är det mörka moln som cirkulerar runt den allmänna idrottsklubben. Man sjunker som en sten i tabellen och i dagsläget är det svårt att känna någon form av hopp om att säsongen ska vända. I veckan kommunicerade klubben ut en text angående den allvarliga situationen AIK befinner sig i. Där framgick det tydligt att sportchef Thomas Berntsen kommer ha ett stort ansvarsområde vad gäller de sportsliga besluten, något som i mina öron låter väldigt sunt.

Andreas Brännströms framtid har även varit ett hett diskussionsämne bland supportrarna. En del ansåg att förlusten mot Degerfors var droppen som fick bägaren att rinna över, men av allt att döma verkar Berntsen fortsatt ha förtroende för ”Brännan”. Dock har jag svårt att se AIK-tränaren överleva en derbyförlust mot Djurgården. Det har börjat sippra ut att det finns missnöje bland spelare (Jimmy Durmaz) och är det så att Brännström har tappat omklädningsrummet finns det tyvärr bara ett alternativ och det är att byta tränare.

Nu väntar alltså Djurgården, en motståndare som tidigare år har varit något av trendbrytare i positiv bemärkelse. Flertalet gånger har AIK kommit in i derbyn med svajig form och varit nederlagstippade men allt som oftast lämnat planen som vinnare. Låt oss hoppas att så även blir fallet denna gång.

Djurgården har vänt trenden
Blåränderna har, till skillnad från AIK, lyckats studsa tillbaka efter en tung säsongsinledning. Två raka segrar mot Mjällby och Häcken gör att man klättrat upp till femteplats i den allsvenska tabellen. I onsdagens match mot Hisingelaget imponerade Djurgården och stod för en stark prestation. Man pressade tillbaka Häcken stora delar av matchen och tremanna-mittfältet bestående av supertalangen Lucas Bergvall, Hampus Finndell och Rasmus Schuller imponerade. Väljer huvudtränare Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf att formera samma mittfält i derbyt måste AIK sätta en aggressiv press på trion och inte låta de få diktera spelet.

Dessutom måste Gnaget se upp med Blårändernas intensiva presspel. AIK har inte råd att kladda med bollen i backlinjen utan måste hitta snabba uppspelsvägar, annars kommer man att bli straffade. 

Den här säsongen har DIF vunnit samtliga fem matcher hemma på Tele2 arena, men mot just AIK har man faktiskt inte vunnit på sin hemmaplan sedan man flyttade från Stadion 2013. På tio matcher har tre slutat oavgjort och sju med svartgul seger. Detta är ett facit som Andreas Brännström bör trycka lite extra på i sitt ”peptalk” inför matchen.

I övrigt ska Djurgården av allt dömma kunna starta med bästa lag i söndagens match.  Målvakten Jacob Widell Zetterström var tillbaka från skada mot Häcken och enligt DIF:s hemsida är det enbart Theo Bergvall och Elliot Käck som inte är uttagningsbara.

AIK måste spela grisigt
Hur ska AIK vinna matchen? Mycket kommer som vanligt i derbyn handla om inställning och vem som vinner den fysiska kampen, snarare än något skönspel. Så mitt råd till Brännström blir att smälla på i närkamperna och försöka att få Djurgården ur balans. Hemmalaget kommer förmodligen vilja ta tag i matchen direkt och trycka ner AIK. Därför blir det viktigt att inte låta DIF få någon rytm i spelet. Detta är något som Gnaget varit bra på tidigare år men dagens spelartrupp har inte samma fysiska kvaliteter. Därför blir det viktigt att spelare som Robin Tihi, Aboubakar Keita och Sotirios Papagianopoulos har en bra dag på jobbet.

Jag ser gärna att en spelare som Axel Björnström startar den här matchen. Inte nödvändigtvis för att han är den bästa spelaren, men hans löpstyrka och kämpaglöd kommer bli viktiga i den här matchen. AIK behöver spelare som ger 100% i varje duell och krigar för klubbmärket på bröstet och det kommer ”Acke” att göra. Alexander Milosevic vara eller icke-vara kommer ha en stor betydelse för laguttagningen. Startar inte lagkaptenen är det ett rejält avbräck. En backlinje bestående av Haliti, Papagianoupolos och Tihi är inget jag känner mig bekväm med. Även John Guidetti och Viktors Fischers status är oklara och jag skulle bli förvånad om de är med från start. Dock har vi en, förhoppningvis, fullgod ersättare i Alexander ”Derbydödaren” Fesshaie. 19-åringen har redan sänkt Hammarby och nu kan han få möjlighet att göra detsamma mot Djurgården. Jag hoppas att han startar på topp tillsammans med Omar Faraj.

På söndag vill jag se elva spelare som går ut med rätt inställning och krigar för emblemet. Om det räcker till seger återstår att se men det får vara slut med själlösa insatser. Läget är allvarligt och det är dags att göra ett seriöst försök att vända trenden. Skulle AIK ta tre poäng är inte allt guld och gröna skogar, men det kan vara ett perfekt tillfälle att få fart på säsongen och skapa sig andrum i bottenstriden.

Min startelva (4-4-2)
Kristoffer Nordfeldt


Robin Tihi
Sotirios Papagianoupolos
Alexander Milosevic
Erick Otieno

Rui Modesto
Aboubakar Keita
Vincent Thill
Axel Björnström

Alexander Fesshaie
Omar Faraj

Vad har ni för känsla inför derbyt? Hur vill ni att AIK ställer upp? 




 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-05-28 06:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen