Inför: Djurgården dam- Vittsjö GIK
Nellie Lilja gjorde tröstmålet i förlustmatchen mot Linköping förra veckan. Chans att studsa upp på vinnarspåret igen mot Vittsjö. Foto: Bildbyrån

Inför: Djurgården dam- Vittsjö GIK

Efter förra veckans förlust mot Linköping är det dags för DIF att kliva ut på Stockholms stadion igen för match mot Vittsjö GIK.

Det blev en jobbig kväll i Linköping förra veckan för blåränderna och förlust med 3-1. Dessutom en match där man fick spela med 10 man i ca 75 minuter efter en utvisning på Portia Boakye.
Men chans till att studsa tillbaka kommer till helgen då Vittsjö GIK gästar huvudstaden och Stockholms stadion. En plats där DIF är svårslagna denna säsongen med endast 2 förluster på 7 hemmamatcher, och den senaste förlusten kom den 17/5.


Truppstatus i DIF:

Ett tungt avbräck drabbar Djurgården till den här matchen då Portia Boakye är avstängd etter sitt röda kort mot Linköping förra veckan, återstår att se hur Magnus väljer att formera backlinjen till denna matchen utan Boakye?
En väldigt positiv nyhet är däremot att Fanny Lång är tillbaka i truppen igen efter en kortare skadefrånvaro. I övrigt är truppläget densamma som i senaste matchen.




Magnus Pålssons tankar inför matchen till DIF.se:

”Vi har hunnit med mycket under träning i vårt arbetssätt och det är många delar som ser mycket bättre ut dag för dag. Så känslan är väldigt bra inför matchen och det blir roligt att få spela inför hemmapublken igen”


”Det finns delar i vårt anfallspel som vi kan ta med oss, framför allt i speluppbyggnaden. Vi gjorde ganska mycket bra saker där, men behöver bli lite bättre på att ta oss framåt snabbare och lite mer konsekvent mot de ytorna som vi vll åt. Ser man sedan till hur vi skapar målchanser så löpte vi ändå på rätt ställen, men där blev avsaknaden av en spelare ganska tydlig. Så det hoppas vi bli bättre när vi förhoppningsvis får spela med fullt manskap under hela matchen på lördag”


Kort om Vittsjö GIK:

- Håller för närvarande till på sjunde plats i Damallsvenskan med 20 inspelade poäng, tre poäng före Djurgården.

- Vittsjö är ett lag som både är målsnålt framåt och bakåt. På 15 matcher har laget endast gjort 12 mål, bara AIK och jumbon Växjö har gjort färre mål(nästjumbon Piteå har gjort lika många mål).
Dock har man endast släppt in 13 mål, bara topptrion i tabellen har släppt in färre.


- Lagets vassaste målskytt är australienskan Emily Gielnik som gjort 4 mål såhär långt.


Senaste mötet lagen emellan spelades 28 juni på Vittsjö IP och där vann Djurgården med 1-0 efter mål av Fanny Lång tidigt i den andra halvleken. De senaste fem matcherna mellan lagen i Damallsvenskan har slutat med två segrar för vardera lagen och en oavgjord.


Magnus Pålssons tankar om Vittsjö till klubbens hemsida:

”Vittsjö är ett bra lag från det vi har sett och det märktes när vi mötte dem senast. De är starka och släpper in väldigt lite mål även om de å andra sidan har ganska svårt för att göra mål framåt. De har duktiga spelare på alla positioner och är ett väl fungerande lag, bortsett från problemen med målskyttet. Men vi har hittat saker som vi tror att vi kan utnyttja, några saker som de är sämre på. Sedan vet vi att det finns andra grejer som de är lite starkare på som vi ska försöka förhindra”



Tankar inför matchen:

- Portia Boakye avstängd, vem ersätter?

Det är inte att överdriva när man säger att Portia Boakye har varit en viktig pusselbit i DIF hela säsongen, både som mittback i en fyrbackslinje, en av tre mittbackar i en fembackslinje och som ytterback/wingback. 
Av de femton matcherna Djurgården spelat denna säsongen har Boakye spelat samtliga från start så det blir väldigt spännande att se hur Magnus och ledarteamet väljer att ställa upp till denna matchen? Kör man vidare med en fembackslinje, eller kliver man ner på fyrbackslinje igen i bristen på renodlade mittbackar i truppen? 

- Dags att få igång målskyttet

Något som blivit mycket bättre den senaste tiden i DIF är försvarsspelet över hela planen, och framförallt sedan man klev ner på en form av 3-5-2 uppställning. Däremot har anfallsspelet inte riktigt kommit igång denna säsongen, vilket endast 15 gjorda mål framåt påvisar.
I många matcher spelar Djurgården bra fotboll och man har en bra speluppbyggnad med många skickliga bollspelare som t.ex Elisabeth Addo och Linda Mothlalo. Men oftast så tar det stopp vid motståndarnas straffområde där spetsen inte riktigt har funnits. En talande bild för detta är bland annat att bästa målskyttarna i laget är Sara Olai och Nellie Lilja, på 4 respektive 3 gjorda mål. Och då har ju Sara Olai mestadels spelat som wingback/ytterback och Lilja som central mittfältare längre ner i banan.


Matchstart: Lördag 11/9 15:00
Plats: Stockholms stadion 
Kanal: Kan ses på Sportbladet Play

Pontus Larsson2021-09-10 17:47:00
Author

Fler artiklar om Djurgården