Tele2 Arena, 2022-04-16 15:00

Djurgården - IFK Norrköping

Inför Djurgården - IFK Norrköping: Ska Peking fastna djupare i bottenträsket
Rasmus Lauritsen jublar efter 1-0 Djurgården IFK Norrköping den 2:a november 2019 på Telo 2 arena.

Inför Djurgården - IFK Norrköping: Ska Peking fastna djupare i bottenträsket

Då är det dax för det andra dubbelmötet borta mot Stockholmslag. Det finns två stora skillnader mellan fotbollsspelare och supportrarna till lagen som spelarna tillhör. Den ena skillnaden är att vi supportrar inte spelar fotboll på elitnivå. Den andra skillnaden ger oss supportrar antagligen mer ångest än vad spelarna har!

Man hör fotbollsspelare ofta upprepa mantrat att vi tar en match i taget. Det finns till och med tränare som hävdar att de inte kollar tabellen. Vår guldmakare Janne Andersson sa det vid några tillfällen. Det stämde definitivt inte då den 29:e omgången var färdigspelad 2015. Då gick Janne fram till klacken och sa i mikrofonen:  ”Snart åker vi till Malmö och spelar om Guldet!” Kommer jag någonsin få uppleva något liknande igen? Om det ska dröja 20 år mellan varje guld så är jag 80 år då i sådana fall. Om jag nu blir 80 år? Det är kanske inte så konstigt att man tänker på döden när man blickar framåt mot matcherna i april. Till skillnad från spelarna tittar vi inte framåt en match i taget. I alla inte jag… Premiärförlusten mot Varberg kom som en käftsmäll för oss som är Snokafans. Att vi sen skulle förlora med 1-0 mot AIK på Kompisvallen kom inte som någon större överraskning. Nu väntar alltså Djurgården på Telo 2 och Djurgården är på papperet ett något bättre lag än AIK. I alla fall enligt min bedömning. Inte så mycket som talar för att Peking bärgar poäng på påskafton. Jag är redan inställd på förlust. Sen innan april är slut väntar Häcken hemma och Kalmar borta. Det är dessvärre långt ifrån omöjligt att IFK Norrköping ligger i den absoluta botten av tabellen med 0 poäng, när vi går in i maj månad! Ett bra uttryck nu för att överleva mentalt är: ”Var beredd på det värsta, men hoppas på det bästa.” Jag ska försöka ta oss igenom läget för båda lagen och vi börjar med hemmalaget…

Djurgården

Våra motståndare har många spelare som håller väldigt hög allsvensk klass. Pierre Bengtsson ny för i år med 40 A-landskamper på sitt CV. Albin Ekdahls yngre bror Hjalmar bara 23 år och som spås en lysande framtid. Rykten gör gällande att det skulle kunna bli möjligt att Albin kommer redan i sommar. Lär inte göra Skansenlaget sämre om man säger så. Rasmus Schiller 50 A landskamper för sitt hemland Finland. Magnus Ericsson som var en allsvenskans bästa spelare förra året. Två spelare som gjorde en väldigt bra fjolårssäsong är gamlingen Haris Radetinac med sina 36 år. En annan som gjorde en mycket bra säsong 2021 är ynglingen Hampus Findell med sina bara 21 år. Till skillnad från IFK Norrköping har också Djurgården sett till att förstärka offensiven rejält till den här säsongen. Victor Edvarsen från bottenlaget Degerfors som gjorde 14 mål förra året. Kom på delad andra plats i skytteligan tillsammans med Antonio Colak från Malmö. Den som vann skytteligan gjorde 17 mål och spelar den här säsongen för ett annat Pekinglag. Victor lär med stor sannolikhet göra mer mål i år i en bättre omgivning. Slutligen måste ju också nämnas lånet från Rubin Kazan Sead Haksabanovic. Presentation överflödig! Lånekontraktet löper juni månad ut. Uppgifter cirkulerar att kostnaden för lånet är sammanlagt 4,5 miljon för tre månader. Om det stämmer är det ju en skaplig slant om man säger så. 

Djurgården vann till skillnad från IFK Norrköping sin premiärmatch mot Degerfors med 3-1. Ett mål av Sead och två av Victor. Senast blev det dock en plump i protokollet borta mot Mjällby där man förlorade med 1-0. Det kan bli fler lag som blir överraskade av Blekingelaget i år, som vann sin premiärmatch borta mot Elfsborg med 2-0. Vi får se hur dagens match borta mot Hammarby går… Med det är ju en annan historia. Vad gäller Djurgården så är det inte mycket som talar för att man förlorar två matcher i rad, och matchen går på deras hemmaplan med stor publik som det brukar vara. Premiären hade drygt 20 000 på plats.

IFK Norrköping

Senaste vinsten i allsvenskan kom mot Elfsborg den 31/10 förra året! Därefter har det spelats 6 matcher utan vinst. Som de flesta vet så har IFK Norrköping ännu inte gjort något mål i sina två matcher. Uppladdningen inför AIK matchen var dock inte den bästa med tanke på att Kristoffer Khazeni blir borta en längre tid från fotbollen på grund av sjukdom. Laget hade tydligen bara en ordentlig träning innan matchen och helst av allt hade man velat flytta på den. Peking Fanz har dock gjort vad man kan för att stötta laget i denna svåra stund. Idag på träningen har man samlat ihop sina skaror för att visa sin stöttning. I vanliga fall brukar laget ha stängda träningar dagen före match men alltså inte nu. Peking Fanz har också haft en insamling till Kristofer för att visa honom att det är många som tänker på honom i denna svåra stund. En ansenlig summa har inkommit och mina uppgifter säger mig att det inkommit 25 000 kronor från oss supportrar. Inför uppvärmningen mot AIK hade också spelarna tröjor på sig med nummer 26 som är Khazenis nummer. Pekingklacken hyllade också Kristofer i matchminut 26. Alla tankar går till Kristofer i kampen som han själv måste ta. Jag hoppas och tror att han känner stödet både från sina lagkamrater och oss supportrar.  

Peking är inne i en ganska djup kris både spelmässigt och på andra sätt. Vad gäller spelet kan man se en tydlig trend. Ifjol var inte försvaret det bästa, i år så här långt är det målproduktionen. Är det någon som är förvånad över detta? Inte jag i alla fall! Till säsongen tappade man fjolårets skytteligavinnare, men även Carl Björk som också är anfallare och gjorde det bra. Hur många nyförvärv har vi längst fram? Lika många som antalet mål så här långt i serien. Jag tycker definitivt att truppen är felbalanserad. Några miljoner måste man ha fått för Adegbenro och jag förutsätter att man använder det mesta av dem pengarna till förstärkning i anfallet i sommarfönstret. Det kan bli väldigt dyrt att inte göra det! Tycker anfallsspelet så här långt lämnar mycket i övrigt att önska. Ta alla meningslösa inlägg mot AIK senast som exempel. Här vill jag citera fotbollsgeniet Jonas Thern som antagligen har fostrat flest talanger till eliten i detta land. I Olof Lunds podd sa han detta:

” Tyskarna slog inte så mycket inlägg i VM. Där såddes ett frö hos mig. De passade stenhårda bollar bakom backlinjen och de hade ideér att de skulle avslutas med direktskott eller direktstyrningar, samt även att spela bakåt då offsiden är upphävd. Det är jobbig att försvara sig emot. När man frågar försvarare själva är det lättare att försvara sig mot lyror som kommer, då man gå på nick. Det är ingen som gör mål direkt på en lyra då måste det vara väldigt nära mål. Men då brukar å andra sidan målvakten komma ut och plocka ner bollen. Min son Simon skickade lite klipp från träningar som Kim Hellberg höll i och som visade på ett mer kreativt anfallsspel. Simon sa också att Kim var en av de bästa tränarna han haft. Så jag tyckte att han skulle bli ett väldigt bra val för oss i Värnamo!”

Av Jonas ord kan man också utläsa att vi inte bara förlorat två anfallare som inte blivit ersatta, utan även en mycket duktig anfallstränare som från och med den här säsongen är huvudtränare i IFK Värnamo. Nu måste jag nog snart sluta denna kanske mest pessimistiska införrapport på bra länge. Men pessimismen präglar mina känslor just nu i allra högsta grad. Hur kommer då matchen sluta? Jag hoppas att de Vita och Blå åtminstone spräcker målnollan, men lär ändå förlora med ett mål eller två. Om jag ska känna en gnutta optimism så är det väl att vi har ett bättre försvar än i fjol. Men jag är som sagt var inställd på förlust. Saken blir inte bättre av att jag gjort illa foten och har lite svårt att gå. Så på påskafton kommer jag inta sängläge och se matchen på Kanal 5 eftersom den visas där. Det är för övrigt första gången jag missar en match med IFK Norrköping på Telo 2 sedan arenan invigdes. Det var tider det, då IFK vann den första allsvenska matchen på arenan med 2-1 mot Djurgården inför 27 000 åskådare. Jag ber en bön till fotbollsgudarna att det blir så imorgon! Hoppet är det sista som överger människan.
Vilka springer in på arenan imorgon. Det kan man inte veta säkert men det troliga är enligt mig:

Jansson i målet. Backlinjen Ekpolo och Norrköpingsgrabbarna Linus och Filip. Mittfältet Eid, Ortmark, Ishaq och de Brito. Längst fram Levi, Totte och Markovic.

Nu känns det lite bättre en sådan elva skulle faktiskt kunna vinna eller åtminstone ta en pinne.

FORZA PEKING!!!
  
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2022-04-15 13:15:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås