Tele2 Arena, 2022-10-09 17:30

Djurgården - Häcken

Inför Djurgårdens IF - BK Häcken
Det väntas bli en publikfest på Tele2 Arena när BK Häcken kommer på besök under söndagen.

Inför Djurgårdens IF - BK Häcken

Det vankas seriefinal under söndagen när Djurgårdens IF välkomnar BK Häcken till Tele2 Arena. Forum 1891 har sammanställt förutsättningarna inför matchen.

Efter missräkningen på Stora Valla stod Djurgården för en rejäl knall under torsdagen när man bortaslog belgiska storlaget Gent i Conference League-gruppspelet. Ledare, supportrar och media var inte sena med att hylla lagets insats och med vind i seglen ställs nu blårandigt mot ett formsvagt BK Häcken i en rafflande seriefinal

Ett nytt BK Häcken
BK Häcken brukar allt om oftast vara det topplaget i Allsvenskan som “går under radarn”. De gulsvarta har för vana att radda upp trepoängare under säsongen, smyga med i toppstriden och samtidigt undvika större medial uppmärksamhet. I år har det däremot skett en scenförändring där BK Häcken under långa perioder suttit i förarsätet i guldracet och med sin guldkalv: Alexander Jeremejeff, tagit åt sig avsevärt större mediabevakning.

Anfallstjärnan finns åter med i truppen efter den ackumulerade avstäningen senast och han reser tillsammans med resterande spelare upp till huvudstaden under söndagen. Anfallaren har varit vital för Göteborgslaget under säsongen och stått för 21 mål i Allsvenskan, vilket placerar honom i toppen av skytteligan. Däremot kommer Häcken få klara sig utan mittfältskuggen Mikkel Rygaard på söndag, som missar matchen på grund av skada. 

Djurgårdens övertygande facit
Sedan Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf tillträdde sina respektive tränarroller i Djurgården har laget vunnit sju raka seriematcher mot BK Häcken och gjort tretton mål framåt, ett minst sagt imponerande facit.

Thomas Lagerlöf kommenterade det kommande motståndet till dif.se:
— De är ju väldigt duktiga i sitt anfallsspel och har många bollskickliga spelare som är trygga i sitt passningsspel. Sedan har de ju en forward där framme som ju är rätt het och bra fart på kanterna. Så det är ju rätt mycket att hålla reda på, men jag tycker att vi kontrollerade matchen ganska bra när vi mötte dem borta. Vi försvarade oss bra både högt och lågt och hade ett variationsrikt anfallsspel. Men främst gäller det att ha kontroll på deras offensiv.

Wikheim från start?
Med endast två dagars vila för hemmalaget finns det säkerligen en del slitna kroppar, något som öppnar upp för rotation på en eller annan position. 

Jacob Widell Zetterström gjorde sin Europadebut mot Gent senast och övertygade mellan stolparna. Det finns få parametrar som tyder på att han bänkas inför en av säsongens viktigaste matcher. 

Mittlåset kommer till största sannolikhet bestå av Hjalmar Ekdal och Marcus Danielson som båda stod för insatser av yppersta klass mot Gent. Det enda som talar emot en eventuell startplats för någon av de landslagsmeriterade mittbackarna är deras fysiska status. Ekdal, som nyligen kommit tillbaka till truppen efter en tids skada, är ännu inte hundraprocent i form. 

I övrigt förväntas det inte några större förändringar i startelvan jämfört med senast. Rasmus Schüller lämnade ännu en gång planen med muskelsmärtor nere i Gent, men bör ändå starta på söndag, med tanke på hans fundamentala roll på mittfältet och matchens dignitet. Till höger och vänster om den givna “nian” Victor Edvardsen, imponerade varken Haris Radetinac eller Joel Asoro mot belgarna. Frågan är om detta inte öppnar upp en möjlighet för Gustav Wikheim, som endast fått stå för inhopp under de två senaste matcherna.

Matchstart: 17:30
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+

* * *

Hur slutar matchen? Klarar Djurgården av att ta ännu en trepoängare? Diskutera gärna i kommentarsfältet, men tänk på att hålla en god ton.

William Remes2022-10-08 18:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården