Tele2 Arena, 2022-10-24 19:00

Djurgården - Sundsvall
4 - 0

Inför Djurgårdens IF – GIF Sundsvall
Det var glada miner senast Djurgården ställdes mot GIF Sundsvall. Blir det liknande scener på måndag?

Inför Djurgårdens IF – GIF Sundsvall

Det har blivit dags för omgång 28 av årets allsvenska när Djurgården under måndagskvällen välkomnar GIF Sundsvall till Tele2 Arena. Forum 1891 reder ut förutsättningar inför matchen.

Känslan är att den imponerande vändningen nere i Malmö under torsdagen har väckt liv i Djurgården som förening i allmänhet och säsongen i synnerhet. När laget lämnade planen i halvtid med underläge 2–0 var årets fantastiska säsong på väg att rinna ut i sanden. Då hade man börjat bjuda in MFF i kampen om Europaplatserna där redan Kalmar FF, AIK och Hammarby fanns med. 

Med förlusterna mot Degerfors, BK Häcken och AIK i ryggen kändes vändningen långt borta. Men det var ett framskjutet och kaxigt Djurgården som klev ut efter pausen på Eleda Stadion. Presspelet såg betydligt bättre ut – och man vann fler närkamper. Elias Andersson kunde enkelt – mycket tack vare Joel Asoros briljans och MFF-försvarets bolltittande – stöta in Blårändernas första mål för kvällen. Därefter flöt matchen på och vändningen fullbordades efter mål av Kalle Holmberg och ett förlösande straffmål av Marcus Danielson. 

Omkring 1 000 djurgårdare hade rest ned till Malmö och fick fira tillsammans med spelarna med sång efteråt. En viss Pa Dembo Touray – legendarisk målvakt i Djurgården – fanns på plats för att fira med supportrarna på läktaren och truppen i omklädningsrummet. I stället för att tappa i racet om topp tre har DIF nu andraplatsen i egna händer och fortfarande en teoretisk chans på SM-guldet. 

Den stora renässansen – från fiskpinnarna till matchvinnare
De senaste veckorna har det som sagt varit lite dystrare i Djurgårdslägret bortsett från Europaspelet och segern mot Malmö FF. Men ett glädjeämne är Kalle Holmbergs pånyttfödelse den sista tiden. 2020 och 2021 var han en startspelare i tränarnas lagbygge. Men i år har 29-åringen befunnit sig i Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs frysbox under hela säsongen. Han har endast startat två matcher i Allsvenskan och spelat elva totalt med inhopp. Nu har anfallaren hittat självförtroende – vilket har lett till tre mål på tre matcher. Lagkapten Magnus Eriksson har till och med gått så långt att han vill se att Bosse Andersson förlänger Holmbergs kontrakt som går ut efter säsongen. 

Det här har gjort att åsikter har lyfts i sociala medier om vem som ska starta längs fram mot Sundsvall. Victor Edvardsen – prestigevärvningen inför säsongen – har gjort en stark säsong med nio mål och nio assister i Allsvenskan, men formen efter landslagsuppehållet oroar. Han har alltid gjort ett bra jobb i spelet, fast mot MFF, AIK, Häcken och Degerfors har han dock inte synts till. Det ska bli intressant att se hur Kim och “Tolle” formerar laget framöver. 

Degradering, highlightspaket och misslyckade amerikaner
GIF Sundsvall har haft ett mycket jobbigt 2022. Det blev en kort sejour i Allsvenskan för seriens nordligaste lag det här året. Skadan på anfallsstjärnan Linus Hallenius tog hårt på laget och därefter har det mesta gått emot. Samtidigt har det varit turbulent i föreningen där Oscar Linnér – tidigare målvakt i AIK – bråkade sig bort och ersättarna inte har axlat rollen som burväktare. Under sommaren lämnade dessutom nyckelspelarna Daniel Stensson (Sirius) och Anton Eriksson (Norrköping). 

Tränarbytet från Henrik Åhnstrand till Brian Clarhaut och Benny Mattsson har inte heller fått den effekten man hade hoppats på. Den amerikanska satsningen i Medelpad med Forrest Lasso och Joe Corona i spetsen har gått tungt. Lasso har i stället ägnat tid åt att framhäva sina defensiva siffror på Instagram. När det blev matematiskt klart att Sundsvall åker ur Allsvenskan svarade mittbacken med att skicka ut ett långt highlightsklipp över sin säsong – något han snabbt fick radera på grund av starka reaktioner från supportrar. 

Svåra beslut när säsongen ska tas i mål
Det är svårt att veta hur tränarduon väljer att formera laget mot Sundsvall med tanke på att det är ny match mot Molde redan på torsdag. I och med att man är klart för slutspel blir den allsvenska matchen betydligt viktigare på förhand – även om motståndet på pappret är sämre. Att det lär bytas mellan matcherna är ingen högoddsare. 

En sak som är given är att Jacob Widell Zetterström kommer att ta plats mellan stolparna nu när Aleksandr Vasyutin är skadad – en skada som med största sannolikhet håller honom borta från spel året ut. Piotr Johansson är avstängd vilket gör att Haris Radetinac återigen får vikariera som högerback. När det kommer till mittlåset lär Marcus Danielson och Jesper Löfgren ta plats. Hjalmar Ekdal – som har varit frånvarande på grund av skada – finns inte med i truppen. Ute till vänster är stalltipset att Elias Andersson spelar för att dra nytta av hans offensiva kvaliteter – och att Pierre Neurath Bengtssons Europarutin kommer till användning mot Molde. 

På mittfältet har konkurrensen hårdnat när både Rasmus Schüller och Hampus Finndell blivit tillgängliga. Det finns ingen anledning att ändra på ett vinnande koncept – så Djurgården förväntas fortsätta med trojkan på mitten med de två nämnda mittfältarna tillsammans med Magnus Eriksson.

Längst fram har tränarna nu en stekhet och en iskall anfallare att välja mellan – Kalle Holmberg eller Victor Edvardsen. Känslan är att den förstnämnda belönas med en startplats mot Sundsvall och att Edvardsen kommer in tidigt i andra halvlek. På kanterna är det inget snack – om inte tränarna väljer Edvardsen till vänster – om att Joel Asoro och Gustav Wikheim ska starta. De båda yttrarna har varit Djurgårdens bästa spelare de senaste matcherna och flyter fram på ett självklart sätt.

Det ska bli intressant att se hur Kim och “Tolle” väljer att ställa upp sitt lag. Hur prioriterar man med tanke på Moldematchen – och med de spelare som precis har kommit tillbaka från skada? Och kommer spelarna att svara upp mot förväntningarna och lyckas städa av ett nedflyttningsklart motstånd utan större problem? Det kommer vi få svar på imorgon på Tele2 Arena.

Matchstart: 19:00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+ och Cmore

* * *

Hur går dina tankar inför matchen? Bygger Djurgården vidare på segern mot Malmö FF? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton!

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-10-23 20:11:00
Author

Fler artiklar om Djurgården