Tele2 Arena, 2023-09-30 15:00

Djurgården - Halmstads BK

Inför Djurgårdens IF - Halmstads BK
Två lag som verkligen behöver vända trenden.

Inför Djurgårdens IF - Halmstads BK

Efter den omåttligt tunga derbyförlusten behöver Djurgården nu slicka såren och hitta en väg framåt när Halmstads BK står för motståndet. Det är ett sargat lag, men Stockholms Stolthet ställer givetvis upp igen när den gula, röda och blåa skölden ska försvaras. Inför matchen råder det återigen stora frågetecken både kring hur laget ska formeras och vad det finns för mening med resten av säsongen, vilket berörs i den här artikeln.

Djurgården huserar, trots dubbla förluster, fortfarande på en fjärdeplats och Halmstad ligger på elfte plats i den allsvenska tabellen. Båda lagen har länge befunnit sig i det allsvenska ingenmanslandet, men på senare tid har både DIF och HBK börjat behöva snegla nedåt i tabellen. Blåränderna har haft en vilja att hota säsongens topptrio, men i nuläget är det sju poäng upp till tabelltrean Häcken och två poäng ner till Hammarby. Stockholmsrivalen Hammarby hade en mycket tuff säsongsinledning, men spelet och framförallt poängskörden har nu kraftigt förbättrat sig, vilket gör att Djurgården riskerar att förlora epitetet som ”bäst i stan” om saker vill sig illa i omgång 25. Nykomlingen Halmstads BK imponerade stort i början av säsongen, men den senaste tiden har det inte alls gått vägen och de har endast skrapat ihop sex poäng de senaste tio matcherna. Det är inte helt otroligt att en del av nedflyttningsstriden faktiskt kommer utspela sig i närheten av Tylösand då IK Sirius, just nu på kvalplats, bara är tre poäng bakom Magnus Haglunds lag.

Evighetsmannen, återvändare och tråkig frånvaro
I Halmstads BKs mittlås spelar fortfarande ”Mr. Allsvenskan”, Andreas Johansson, 41 år gammal. Djurgårdare upplever fortfarande sagan om den evigt unge Haris Radetinac, men kanske är det ännu sjukare att ”Ante G” fortfarande håller som mittback i den allt mer fysiska och snabba fotbollen. Han har återigen fått sällskap i Halmstads centrallinje av Amir Al-Ammari, som efter en tid med både IFK Göteborg och Mjällby AIF nu kommit tillbaka till HBK. Malkolm Nilsson Säfqvist är en annan spelare i HBK som är värd att nämna. Tidigare under året meddelade målvakten att han skulle ta en paus från fotbollen på grund av psykisk ohälsa. Ett mycket modigt beslut att ta för en spelare och person som verkar i en extremt prestationsorienterad bransch där det inte är jättelätt att förmedla hur man mår.

Blir det ett olyckligt farväl av kaptenen?
Säsongen 2023 har varit karaktäriserad av oklarhet och frustration. Det som hette att Djurgården skulle behålla stommen i truppen samtidigt som bredden utökades och spetsen vässades har i stället blivit varken hackat eller malet. En av Allsvenskans bästa spelare de senaste säsongerna, Oliver Berg, har hunnit både värvas och säljas, något han sjukt nog inte är ensam om den här säsongen. Bergs intåg skapade en maktkamp där lagkapten Magnus Eriksson fick följa många matcher från sidlinjen, vilket skapade en frustration i spelartruppen och supporterbasen som till slut fick representanter inom Djurgården att inse att det var bättre om han inte tillhörde Djurgården. Efter försäljningen av Berg har Eriksson fått starta samtliga matcher, vilket var uppskattat till en början, men efter den förnedrande förlusten mot ärkerivalen AIK förra veckan har nu även Eriksson fått en slev av kritikstormen som länge följde efter Oliver Berg. I veckan har det ryktats om att BP:s mittfältare Samuel Leach Holm, som har gjort ett stort genombrott under året, är aktuell för att ansluta till Djurgården efter att hans kontrakt med BP går ut efter säsongen. Om Djurgården har lärt sig något av säsongens ohållbara konkurrenssituation i olika delar av truppen så borde ett spelarförvärv av den typen innebära att flertalet mittfältare kommer lämna Blåränderna. Det är då inte helt omöjligt att en 33-årig Mange Eriksson kommer ha svårt att hitta sig en permanent plats i laget. Många har nog tänkt att Eriksson en dag skulle lägga skorna på hyllan bärandes en blårandig tröja och således är det lite svårt att förstå om han skulle vara på väg att lämna, men det är absolut en möjlig verklighet nästa säsong om Djurgården ska bygga om.

Vare sig man ser en framtid i Blåränderna eller ej för Mange Eriksson eller inte så ingår han i klicken utav fem centrala mittfältare som har realistiska förhoppningar om att få starta matchen mot Halmstads BK. De resterande fyra är Rasmus Schüller, Hampus Finndell, Lucas Bergvall och Besard Sabovic. Rasmus Schüller var, tillsammans med Marcus Danielson, en av de få godkända i derbyt mot AIK och det är vida bevisat att Djurgården behöver den finländske landslagsmittfältaren på planen. Hampus Finndell bildade en mycket välfungerande mittfältstrio med Schüller och Eriksson under två år, men det senaste året har de inte riktigt fått det att stämma, vilket syns på 23-åringen. Finndell har inte alls varit lika effektiv i sitt spel och behöver höja sig rejält om han ska visa dels varför han ska spela i Djurgården och dels varför han hade förtjänat en eventuellt utlandsflytt. Lucas Bergvall fick oväntat mycket speltid under början av säsongen, men ett bakslag som tvingade honom till en operation har hållit honom ifrån spel. Frågan är nu om inte det är dags för 17-åringen att få visa vad han går för under återstoden av säsongen, kanske på bekostnad av Eriksson. Besard Sabovic är en annan spelare som kan komma med argument kring varför han borde få spela, men han får nog nöja sig med att hoppa in.  Alternativen är många och det är väldigt svårt att avgöra hur tankegångarna går inom Djurgårdens ledarstab. Det finns många fördelar med att ge chansen till Lucas Bergvall, men tränarparet kan lika gärna välja att backa sin lagkapten och låta honom fortsätta spela. 

Given backlinje, men en offensiv i total obalans
Trots att ingen i backlinjen gjorde sin bästa match mot AIK, är det allra rimligast att tro på att det är samma försvarsfyra plus målvakt som ska försöka hålla tätt på lördag. Jacob Une Larsson är kanske närmast att bänkas, men den bristande konkurrensen på hans position gör sig påmind där. Även när det gäller Dahl och Johansson är det svårt att se deras konkurrenter, Kaib och Bergvall, ta startplatser framför dem. Danielson och Widell Zetterström är utöver det helt givna.

Annat är det i offensiven. Musa Gurbanli byttes ut i den 53:e minuten i söndags. Visserligen direkt efter AIK:s mål, men planen var nog att byta ut anfallaren oavsett målet. Något oväntat var det yttern Felix Vá och inte anfallaren Noel Milleskog som byttes in. Vá gjorde inget större avtryck som spets, men det är nog svårt att klandra honom för det sett till matchbilden. På kanterna har Wikheim och Radetinac varit givna en hel del matcher på raken, men insatserna mot Gnaget har nog fått Bergstrand och Lagerlöf att tänka om en hel del. Oskar Fallenius har likt resten av anfallarna i Djurgården haft det svårt med målskyttet, men han är en av få spelare som inger förtroende i sitt sätt att utmana och föra bollen framåt i banan. En möjlig och mycket trolig lösning är att Fallenius startar på högerkanten, med antingen Radetinac eller Wikheim på vänsterkanten, men eftersom ingen av dessa rutinerade herrar har visat upp någon imponerande form är det även möjligt att Felix Vá får förtroende på sin rätta position denna gång. Vá hade nog då utgått från höger, med Gurbanli centralt och Fallenius till vänster. Väljer man denna lösning minskar man åldern på den offensiva trion med 21 år, vilket hade kunnat ge en känsla av ungdomlig glöd som Djurgården har saknat i år.

Är gräset grönare på andra sidan?
Derbyförluster på Friends Arena är den årliga tiden för rannsakan för många som antingen verkar inom Djurgårdens idrottsförening eller stöder den med lojalt och tidskrävande engagemang. Det riktas många hårda ord med skarpa budskap mot både spelare, tränare och ledare under en tid som denna. Mycket kritik är givetvis berättigad, men det är viktigt att inse att Djurgården är en professionell fotbollsklubb som inte kommer vända upp och ner på ett helt lag på grund av ett resultat, även om det är ett återkommande sådant som slår minst lika hårt varje gång det sker. Det råder ingen tvekan om att det kommer ske förändringar inom truppen både på kort och lång sikt, men ibland är det viktigt att stanna upp en sekund och reflektera över vad det är som pågår. Magnus Eriksson är en fotbollsspelare som har betytt och betyder oerhört mycket för Djurgårdens IF. Som lagkapten är det mot honom kritik bör riktas i första hand, men det är lätt att glömma bort vilken fantastisk Djurgårdsrepresentant han har varit de senaste tio åren. Oavsett hur Erikssons tid i Djurgården kommer avslutas, är det viktigt att han får den uppskattning han förtjänar. Med det sagt tyder mycket på att stora förändringar kommer ske inom Djurgården, vilket kanske till och med inleds mot Halmstad, då är det extra viktigt att ta i åtanke vad man kan ta med sig av det som redan finns på plats.

Matchstart: 15:00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+
Domare: Mohamed Al-Hakim

Gabriel Hof@gabbehof2023-09-29 20:57:00
Author

Fler artiklar om Djurgården