Inför: Djurgårdens IF – Hammarby IF
Haris Radetinac har under veckan tillbringat några dagar på sjukhuset men är med i matchtruppen till derbyt mot Hammarby

Inför: Djurgårdens IF – Hammarby IF

Landslagsuppehållet är över och det vankas derby på Tele2 Arena. Grönvita Hammarby står på andra sidan och blåränderna ska göra allt i sin makt för att bryta de senaste årens miserabla derbyfacit.

Djurgården kommer till derbyt med svag form och landslagsuppehållet kunde inte ha kommit vid ett mer lägligt tillfälle. Spelet har hackat väldigt sedan högerbacken Aslak Witry lämnade skutan för holländska AZ Alkmaar och laget har saknat hans offensiva kvaliteter då målskyttet stagnat av helt för tillfället. Hammarby kommer å andra sidan till matchen efter att ha tagit en imponerande 2 – 1-seger mot Malmö FF.

Kim Bergstrand inför derbyt
– Det är såklart en inspirerande uppgift vi har framför oss. Vi har ju inte tagit så mycket poäng på sistone och med tanke på förlusten senast känner vi en väldig revanschlusta, det märks i gruppen att alla vill göra skillnad. Samtidigt gäller det ju att ha koll på känsloläget. Det är ju mer känslor i derbyn och mer adrenalin, både på läktaren och på planen. Så det är viktigt att kunna hålla sig på rätt sida gränsen mellan adrenalin och coolhet, säger Kim till dif.se.

Om Hammarby
Efter att ha fallit på målsnöret i kvalet till Europa Conference League mot schweiziska Basel så var det ett Bajen med revanschlusta som tog en imponerande skalp mot Malmö FF. Resultaten i allsvenskan varierade under tiden som Hammarby kvalade till Europa Conference League och man ligger i skrivande stund på en femteplats i den allsvenska tabellen, sju poäng bakom Djurgården på en tredjeplats (en match mindre spelad än Malmö). Hammarby saknar Astrit Selmani efter att han tagit ett minst sagt onödigt gult kort mot skåningarna, men får ändå räknas som favoriter sett till Djurgårdens tvärusla derbyfacit de senaste åren.

Kim Bergstrand hade följande att säga om Hammarby när denne tillfrågades om motståndet av dif.se:
– Hammarby har ju ändrat lite grann och spelar allt som oftast med fembackslinje nuförtiden. De har blivit väldigt löpvilliga och springer mer nu än vad de gjorde tidigare. De är också mer raka i sitt spel även om de fortfarande kan trilla boll. Men de har som sagt ändrat sig organisatoriskt och skaffat sig en hel del fysik med Björn Paulsen och Aljosa Matko, den nya anfallaren från Slovenien. Så de ser väl rustade ut när det gäller den biten, säger Kim Bergstrand.

Ändringar i formation & startelva?
Kim Bergstrand & Thomas Lagerlöf förespråkar ofta kontinuitet och förändrar sällan i vare sig formation eller startelva. Men enligt uppgifter till FotbollDirekt så har Djurgården ställt upp annorlunda under fredagens träning och om uppgifterna är korrekta så skulle det innebära att Cornic får chansen från start och att en trebackslinje är att vänta. Ingen formation uppgavs men enligt uppgifterna till sajten så ställde laget upp så här:
Jacob Widell Zetterström - Leo Cornic, Jacob Une Larsson, Jesper Löfgren, Hjalmar Ekdal, Elliot Käck - Rasmus Schüller, Magnus Eriksson, Haris Radetinac - Joel Asoro, Edward Chilufya. Formeras laget så här tror jag personligen att en 3-4-3-formation kan vara att vänta med Käck och Cornic som wingbackar samt Radetinac och Chilufya som yttrar. 

Hampus Finndell var tillbaka i träning under fredagen efter att ha skadat sig i matchen mot Sirius för några veckor sedan men ser alltså enligt FotbollDirekt ut att starta på bänken denna match, Finndell är för övrigt den ende djurgårdsspelaren som riskerar avstängning med ett gult kort i morgondagens match. Haris Radetinac var även han tillbaka i träning under fredagen efter en kortare sjukhusvistelse men ser enligt uppgifterna ut att få starta till skillnad från Finndell. Radetinac har gjort det okej den senaste tiden som högerback, men kommer inte helt till sin rätta där utan behövs högre upp i planen där han kan hota motståndarnas försvar genom sin tyngd, smartness och finurlighet. Laget har saknat offensivt understöd på högerkanten sedan Witry lämnade och med Cornic på planen får man in ett offensivt hot à la Aslak Witry på högerkanten. Med trebackslinje får Djurgården in lite mer tyngd och fysik för att tampas med bland annat Ludwigson.

Matchstart: 15:00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Kanal 5 & Discovery+  

Hur ställer Djurgården upp? Slutresultat? Äntligen derbyseger eller fortsatt misär? Diskutera gärna i kommentarsfältet, men tänk på att hålla en god ton.
 

Eric Caballero Häyhtiö@Sanmir12342021-09-11 20:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården