Tele2 Arena, 2022-08-29 19:10

Djurgården - Elfsborg
2 - 1

Inför Djurgårdens IF – IF Elfsborg
Marcus Danielson väntas gå in från start mot Elfsborg – där får han möta Niklas Hult.

Inför Djurgårdens IF – IF Elfsborg

Blåränderna tar emot Elfsborg hemma på Tele2 Arena i en match där hemmalaget hoppas kunna studsa tillbaka efter två raka matcher utan seger. Forum 1891 reder ut förutsättningarna inför måndagens drabbning.

Personerna i och runt laget, med sportchef Bosse Andersson i spetsen, har haft några minnesvärda dagar den senaste veckan. Det var på väg att utveckla sig till en av de värsta dagarna i klubbens historia. Cypriotiska APOEL var taggade till tänderna och gick ut hårt i returmötet under tisdagen. Det kombinerat med att Jacob Widell Zetterström inte hade sin bästa dag på jobbet gjorde att olyckan var framme. Den unge målvakten misslyckades med att få undan bollen vid en inledande hörna och 1–0 var ett faktum. En kvart senare stod Lidingösonen helt fel vid en frispark en bit utanför straffområdet. APOEL-spelaren utnyttjade detta och pangade in 2–0 och cyprioterna behövde endast ett mål till för att ta matchen till förlängning. 

Men i halvtid hände något – för efter pausen kom Djurgården ut som ett nytt lag. Stressen, osäkerheten och rädslan över att göra fel var som bortblåst. I stället spelade man med axlarna nere och bröstet ut, som tränare Kim Bergstrand gillar att prata om. DIF vågade kliva upp och ta kampen – och spelet liknande mer och mer det från Allsvenskan. Elias Andersson fortsatte sin smått sensationella saga som vänsterback genom att dunka in 2–1 i mitten av den andra halvleken. Glädjen varade dock inte speciellt länge eftersom APOEL snabbt reducerade till 3–1. Men matchens huvudperson, Jacob Widell Zetterström, fick sin revansch när han snyggt assisterade Joel Asoro till kvällens sista mål – ett mål som definitivt säkrade stockholmarnas avancemang till Europa Conference Leagues gruppspel. 

Därefter utspelade det sig numera klassiska scener när samtliga i truppen inklusive ledare och andra anställda firade tillsammans med de ditresta djurgårdssupportrarna. Festandet fortsatte inne i omklädningsrummet och på planet hem. Haris Radetinac bjöd sedan hela laget på kebab på han och Astrit Ajdarevics nyöppnade restaurang i Skärholmen. 

Under fredagseftermiddagen lottades dessutom alla åtta grupper i Europa Conference League. VD Henrik Berggren och Mr Ticket (Tomas af Geijerstam), som var på plats i Turkiet, fick vänta länge innan Djurgårdens lott plockade fram. Lotten föll till slut på KAA Gent (Belgien), Molde (Norge) och Shamrock Rovers (Irland) – en gynnsam lottning rent sportsligt. Alla supportrar som var med 2002 har goda minnen från Dublin när Djurgården och Shamrock Rovers möttes. Då slutade matchen i en 1–3-seger för Blåränderna och bland annat Kim Källström gjorde mål. 
 
Den perfekta ersättaren?
Som om inte ett första gruppspel i klubbens historia och en rafflande lottning vore nog på en vecka – har Bosse Andersson även hunnit sälja klubbens kanske hetaste spelare denna säsong. Genom att ha lite is i magen lyckades sportchefen trissa upp priset på Isak Hien. Det som började med ett bud omkring 13 miljoner kronor från Slavia Prag, slutade med ett bud på 34 miljoner kronor från Serie A-klubben Hellas Verona. Djurgården ska även ha förhandlat in en vidareförsäljningsklausul och bonusar i kontraktet. Listan börjar bli lång, men detta får ses som en av sportchefens bästa försäljningar med tanke på att 23-åringen plockades upp som Bosman. 

Mittbacken, som bildade ett stabilt mittlås med Hjalmar Ekdal, behöver nu ersättas – och ersättaren kanske är den bästa tänkbara. I mitten av juli välkomnades guldhjälten Marcus Danielson hem efter en sejour i Kina. Han har sakta, men säkert, skolats in efter en längre tid utan matchspel. Till en början såg han en aning skakig ut, men det råder ingen tvekan om 33-åringens kvalitet på fotbollsplanen. Han förväntas nu gå in och bilda nytt mittbackspar med Hjalmar Ekdal – och Jesper Löfgren stiger därmed även i hierarkin till första ersättare.  

Tränare under tryck
Mycket har hänt nere i Borås och Elfsborg sedan de båda lagen möttes sist. Då, i början av maj, sågs Elfsborg som en seriös guldkandidat efter deras imponerande fjolårssäsong när man länge hängde med i toppen in på hösten. Truppen innehöll flertalet spännande spelare, som exempelvis Jacob Ondrejka, Alexander Bernhardsson, Simon Olsson och Oliver Zanden, och tränare Jimmy Thelin var mycket omtyckt. 

Nu, tre månader senare, är det mesta som bortblåst. Boråslaget befinner sig på en tiondeplats långt ifrån målsättningen inför säsongen. I ett försök att väcka liv i säsongen har högprofilerade spelare hämtats in under sommaren. Niklas Hult och Sebastian Holmén, båda med erfarenhet från landslaget, värvades in för att spetsa till försvarslinjen. Detta har inte fått önskvärd effekt – när klubben nu är inne i en åtta matcher lång svit utan seger i Allsvenskan. Däremellan har man också fått storstryk (6–2 totalt) mot Djurgårdens kommande motståndare i Europa Conference League, Molde.   

Frågan är hur länge Jimmy Thelin får sitta kvar på tränarbänken med tanke på resultaten i både Allsvenskan och Europa de senaste månaderna. Truppen han förfogar över är betydligt bättre än vad tabellen visar. 

Lugnet före stormen
Djurgården kommer från en intensiv period av hårt matchande i och med matcherna i Europakvalet. Tränarduon har manövrerat detta på ett bra sätt där många spelare i truppen har fått känna sig delaktiga. Nu väntar ett normalt spelschema (om man räknar bort cupmatchen i veckan då ett reservbetonat lag kommer att spela) innan gruppspelet kickar igång den 8 september. Därifrån ska sedan sex nya matcher klämmas in och det kommer ställa stora krav på Blårändernas spelartrupp. I oktober spelar man mot Gent-Häcken-Gent-AIK-Malmö inom loppet av 14 dagar. 

Det är relativt bra ställt när det kommer till skadeläget där endast Elliot Käck, Pierre Neurath Bengtsson och Albion Ademi inte är tillgängliga. 

Känslan är att Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf inte kommer att rotera speciellt mycket, om ens något, mot Elfsborg. Jacob Widell Zettertröm reste sig efter misstagen i första halvlek mot APOEL och valet faller med största sannolikhet på honom – även om Aleksandr Vasyutin inte har gjort bort sig. Elias Andersson har gjort platsen ute till vänster i backlinjen till sin egen och ingår nu i tränarnas “galaelva”. Isak Hien håller numera till nere i Italien och Marcus Danielson borde gå in från start och bilda mittlås med Hjalmar Ekdal. Piotr Johansson är så given man kan vara i ett lag under Kim och “Tolle”. 

På mittfältet hoppas Djurgården kunna återgå till den stabila och skickliga mittfältstrion med Hampus Finndell, Rasmus Schüller och Magnus Eriksson. I de två senaste matcherna har trion inte spelat ihop på grund av rotation och avstängning. Besard Sabovic och Emmanuel Banda har gjort det bra och knackar på dörren bakom övriga tre – men båda inleder troligtvis på bänken på måndag.  

I anfallet råder det lyxproblem för tränarna. Victor Edvardsen är på gränsen till ovärderlig – och Joel Asoro och Gustav Wikheim är två formstarka spelare. Där finns även evighetsmaskinen Haris Radetinac, som hålls otroligt högt i djurgårdsled. Stalltipset är ändå att Asoro, Edvardsen och Radetinac bildar trio längs fram – en anfallslinje som har gjort det bra när de har spelat ihop. 

“Har varit positivt sedan rätt långt tillbaka”
Kim Bergstrand säger så här till Djurgårdens hemsida inför matchen:

– Även om vi förlorade nere på Cypern så var det ju ändå en positiv touch på det hela. Sedan är det ju mycket som har varit positivt sedan rätt långt tillbaka och framgång gör ju att alla i föreningen mår bra – från styrelse, till kansli och hela vägen upp på Sofialäktaren. Det ger arbetsro, men den kan försvinna snabbt så det gäller att koppla på maximalt igen nu på måndag.

Tränaren tror på en fartfylld match på måndag:

– Elfsborg har fått in lite nytt folk, bland annat ett par hemvändare som har mycket kvalitet. De har inte fått de poäng som de önskat och kryssat väldigt mycket. Men styrkorna är fortfarande desamma där de är väldigt bra i sitt kontringsspel och starka framåt. De brukar generellt sett vara tuffa matcher mot Elfsborg med full fart och det är väl inte otänkbart att det kan bli så även på måndag.

Matchstart: 19:10
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+ och Cmore

* * *
 
Hur går dina tankar inför matchen? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton!

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-08-28 19:02:00
Author

Fler artiklar om Djurgården