Tele2 Arena, 2023-07-22 15:00

Djurgården - Elfsborg

Inför Djurgårdens IF - IF Elfsborg
Hett duellspel senast det begav sig mot Elfsborg. Leder Asoro laget till en vinst den här gången?

Inför Djurgårdens IF - IF Elfsborg

Djurgården har börjat hitta till den riktiga formen i Allsvenskan och ställs nu inför det andra stora testet på raken för att bevisa att man är ett lag att räkna med i den absoluta toppen. Åtta vinster och ett oavgjort resultat i allsvenska hemmamatcher är en god indikation på att Blåränderna kommer ta sig ännu närmare toppstriden på lördag, men med Europaspel och tre raka kommande bortamatcher i Allsvenskan är det tre livsviktiga poäng som står på spel för hemmalaget.

Elfsborg har länge varit ett topplag i Allsvenskan, men sedan SM-guldet 2012 har Boråslaget aldrig riktigt hotat om Lennart Johanssons pokal. De kom visserligen tvåa 2020, men Malmös dominans den säsongen gjorde att få någonsin trodde att Elfsborg skulle hota Malmö, vilket de inte heller gjorde. Efter en sjätteplats ifjol och en poäng efter två matcher i Allsvenskan var det få som trodde att Elfsborg skulle leda Allsvenskan i halvtid, med en match mindre spelad än tvåan Häcken, men här är vi. Den långvarige tränaren Jimmy Thelin har under sin tid i klubben förespråkat en fartfylld kontringsfotboll som har banat vägen för flera spännande spelare, främst bland dem AZ Alkmaars vänsterytter Jesper Karlsson som länge knackat på dörren till det svenska landslaget. Denna säsong har det handlat om Jacob Ondrejka, som gjorde sex mål och fem assist på tolv matcher under våren. Ondrejka har däremot lämnat laget för belgiska Royal Antwerpen.

Ett imponerande lagbygge
Elfsborg har på många sätt träffat rätt i truppbygget den här säsongen. Klubbchef Stefan Andreasson har kryddat en spelarbas av unga utvecklingsbara spelare med ett gäng motiverade hemvändare ledda av lagkapten Johan Larsson. Larsson har sällskap av två andra hemvändare i backlinjen, nämligen Niklas Hult och Sebastian Holmén, men den spelaren som kanske framför allt har stuckit ut är den 23-årige mittbacken Gustaf Lagerbielke, som efter att ha räddat kvar Degerfors i Allsvenskan 2022 återvände till Elfsborg och har gått från klarhet till klarhet. Lyckligt nog för Djurgården är stjärnmittbacken avstängd på grund av tre insamlade gula kort. Elfsborg såg att Malmö startade säsongen med åtta raka vinster och ville inte vara sämre då de också har vunnit åtta raka i år, men den sviten tog slut efter att Djurgården besökte Borås Arena i en match som slutade 2-2. Elfsborgs segersvit var oväntad för många och laget växte med självförtroendet omgång efter omgång. Nu har däremot storstjärnan Ondrejka lämnat, vilket märktes förra omgången där Elfsborg endast mäktade med 1-1 hemma mot nästjumbon IFK Göteborg. Mittfältsgeneralen André Römer är också klar för en ny klubb och då har man tagit in Jens Jakob Thomasen från franska Nîmes Olympique. Det är två väldigt stora tapp för Elfsborg men det är tyvärr verkligheten för allsvenska klubbar. BK Häcken och Malmö FF har även de tappat tongivande spelare under sommaren i Beníe Traoré, Lars Olden Larsen och Hugo Larsson. Blåränderna får hoppas att lagen i toppen lider av detta.

Spelarförluster och avstängningsbekymmer
Djurgården har i skrivande stund bara tappat en given spelare under sommaren i Elias Andersson, på sättet som laget har roterat under säsongen har det dock varit svårt att tillskriva någon spelare ordinarie status. Inför matchen mot Malmö förlorade Djurgården en kamp mot klockan för att få två nyförvärv spelklara, men nu är samtliga av Bosse Anderssons nya guldklimpar spelklara. Detta skapar än mer huvudbry för tränarparet Kim och ”Tolle” att få fram en startelva och gör det, om möjligt, ännu svårare för min lekmannamässiga bedömning kring hur elvan kommer formeras än tidigare i år.

Många djurgårdare har nog försökt glömma bort Marcus Danielsons utvisning i 0-3-förlusten hemma mot Lech Poznan. Några som dock inte har glömt detta är UEFA. Tävlingsorganisatören har konstaterat att utvisningen i den matchen renderar i en match avstängning även i kvalspelet till upplagan av Conference League 2023/24. Ett stort tapp i den matchen förstås, men det ställer även frågor kring hur Djurgården bör ställa upp sitt mittlås i den viktiga fajten mot Elfsborg. Danielson och Löfgren har verkligen hittat ett samarbete som fungerar och är det mittförsvaret som troligtvis har störst chans att ta tre poäng mot Elfsborg, å andra sidan behöver någon av Moros Gracia och Une Larsson speltid för att vara så redo som möjligt för veckans möte med FC Luzern. Den upphaussade spanjoren Moros Gracia anlände som en prestigevärvning från Mjällby, men har haft det svårt att anpassa sig till spel i en fyrbackslinje och har efter storspel av Jesper Löfgren blivit förpassad till bänken stora delar av säsongen. Jacob Une Larsson verkar efter inhoppet sent mot IFK Värnamo vara tredjevalet, vilket inte är konstigt med tanke på att han har varit med och vunnit ett SM-guld i klubben, men han är ny i den här upplagan och har inte hymlat med att han blickar utåt mot kontinenten igen efter en lyckad lånesejour i grekiska Panetolikos. Intressant nog är att Une Larsson har bildat mittbackspar med Löfgren en del under veckan. Har man däremot lärt sig något av Kim och ”Tolles” fem år som tränare i Djurgården är det att de alltid väljer det lag som har störst chans att vinna nästa match och således kommer det nog vara den ”vanliga” backlinjen i ”JWZ”, Johansson, Löfgren och Danielson som hälsar nyförvärvet Rami Kaib välkommen till startelvan efter Anderssons sorti. Kaib har god chans att starta, speciellt eftersom alternativet Neurath Bengtsson har haft skadeproblem i veckan. 

Spännande nyförvärv och hög konkurrens
Efter den imponerande insatsen mot Malmö FF finns det många anledningar att behålla det mittfält som ledde laget i stora delar av matchen. Den pånyttfödde Schüller kommer troligtvis dela det defensiva centrala mittfältet med Finndell och framför dem verkar det som att Oliver Berg har hittat hem på sin 'riktiga' position som offensiv mittfältare. Detta innebär att kapten Eriksson inleder ännu en match från bänken, oroande givetvis, men inte helt orimligt då det inte riktigt finns någon perfekt position för ”Mange” i den nya formationen med två ”sexor” och en ”tia” på mittfältet. Lucas Bergvall har nog också fått lämna över sin plats i startelvan, men han verkar vara andraalternativet till positionen som offensiv mittfältare framför Eriksson.

Anfallet är, likt mittfältet, ett område med väldigt många högklassiga spelare och till lördagens match har det adderats två pusselbitar i Musa Gurbanli och Felix Vá. På kanterna borde Radetinac och Fallenius få chansen igen efter att de belönades för sitt slit med ett mål vardera senast. Valet av central anfallare är kanske det val som spökar mest i huvudena på tränarstaben. Med Joel Asoro vet man vad man får och farten han bidrar med är ett konstant hot mot motståndarnas backlinje, men han har haft det erkänt svårt med målskyttet och det är inte riktigt säkert om hans bästa position är som ”nia”. Lägg därtill en storspelande Oskar Fallenius lär Asoro få svårt att ta plats ute till höger. I Gurbanli får Djurgården däremot någonting helt annat. Musa är en striker som gillar att ta för sig i boxen och trycka in bollar från alla vinklar, vilket borde passa väl in i Djurgårdens anfallsspel som bygger mycket på inlägg. Yttern Felix Vá förväntas få det svårt att ta sig in i elvan, speciellt med tanke på att både Gustav Wikheim, som å ena sidan verkar skyndas långsamt tillbaka men å andra sidan också ha förlorat sin startplats till Radetinac, och Asoro båda kan antas vara närmre ett inhopp än nyförvärvet. Det är inget lätt val att göra mellan Asoro och Gurbanli, men på lördag finns det goda argument för att låta det välfungerande anfallet från senaste matchen fortsätta spela, vilket i så fall innebär att Asoro startar. Musa Gurbanli får då chansen att visa varför han ska spela mot Luzern under ett eventuellt inhopp.

"Vi möter en jättebra motståndare inför vår hemmapublik"
Kim Bergstrand har pratat med DIF.SE inför matchen och målar upp en bild av att det väntar en spännande match mot ett starkt bortalag:
– De har gjort en väldigt fin vår och sommar så här långt. De har mycket fart i sitt spel och ett högt självförtroende. Men vi störde dem hårt borta då de knappt kom över halva plan i första halvlek, även om de kom högre upp i andra halvlek. Vi gjorde en bra bortamatch och nu är det på vår hemmaplan, så jag hoppas att vi kan komma upp i samma nivå som då. Det gäller ju att ha koll på deras snabbhet och i övrigt är de väldigt skickliga i andra delar av spelet.

Vidare medger Bergstrand att Djurgården är i bra form och att det är en skarp konkurrenssituation i truppen:
– Formen är god, det var länge sedan vi förlorade en match och vi gör en jättefin prestation nu senast mot Malmö. Det blir ju massa positiva effekter i ett sådant här läge med väldigt hård konkurrens - och ser man till vårt mittfält har det varit extremt. Så blir det ju även fortsättningsvis och bortsett från att Pierre Neurath Bengtsson inte kunde träna med oss hade vi bra uppslutning idag på träningen, där det för övrigt känns positivt att Gustav Wikheim kunnat träna för fullt i 2-3 dagar. Sedan har det ju dessutom fyllts på med nya namn i offensiven, så även där spetsar konkurrensen till sig.

Matchstart: 15:00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+
Domare: Fredrik Klitte

* * *

Tror du Djurgården fortsätter sin goda form eller faller man offer för Elfsborgs starka kontringsfotboll? Spelar man Une Larsson för att värma upp honom inför Conference League? Får Gurbanli sin första start eller litar tränarna på Asoro? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton. 

Gabriel Hof@gabbehof2023-07-21 15:30:00
Author

Fler artiklar om Djurgården