Tele2 Arena, 2022-09-18 17:30

Djurgården - IFK Göteborg
3 - 0

Inför Djurgårdens IF – IFK Göteborg
En tuff match väntar för Blåränderna på söndag

Inför Djurgårdens IF – IFK Göteborg

Djurgården laddar om från Europagruppspel till allsvensk toppstrid på söndagskvällen när änglarna från Göteborg kommer på besök på Tele2 Arena. En vinst för Blåränderna garanterar ny serieledning eftersom BK Häcken och Hammarby under lördagen spelat oavgjort. Forum 1891 reder ut förutsättningarna inför en tuff batalj.

Efter en period av svagare prestationer var Djurgården tillbaka i gammalt fint slag igen på torsdagskvällen. En galen match i Europa Conference Leagues gruppspel mot norska serieledarna Molde slutade 3–2 till Djurgården efter ett avgörande mål på tilläggstid av Joel Asoro.

Ojämna IFK Göteborg
Söndagskvällens motståndare IFK Göteborg har gjort en bättre säsong än på mycket länge, därför var det mycket överraskande att göteborgarna åkte på en riktig stjärnsmäll mot bottenlaget Helsingborg hemma på Ullevi den senaste omgången. 1 – 3 till gästerna lämnar säkerligen en del revanschlusta hos Blåvitt inför mötet med de blårandiga stockholmarna. Göteborg har under säsongen visat upp höga höjder men även djupa dalar resultatmässigt. Ibland är det guld och gröna skogar och tre raka vinster, ibland är det tre raka förluster. Laget förlorade som sagt den senaste matchen mot Helsingborg, och litar man blint på tidigare trender under säsongen skulle detta innebära att man även förlorar söndagens match, då en förlust ofta följs av en till innan man vänt på trenden. 

Djurgården har haft problem med Blåvitt de senaste säsongerna och faktum är att senaste gången Blåränderna vann mot IFK Göteborg var i juli 2020 på Ullevi med 1–2. Sedan dess har det blivit tre oavgjorda resultat och en förnedrande förlust mitt i guldjakten under föregående säsong.

IFK Göteborg är just nu på en sjundeplats i den allsvenska tabellen, endast fem poäng bakom Hammarby som just nu innehar den sista Europaplatsen. Lagets bäste målskytt är den före detta landslagsanfallaren Marcus Berg som hittills gjort elva mål den här säsongen. Vänsterbacken Oscar Wendt, även han före detta landslagsspelare, missar matchen på grund av att han drog på sig sitt tredje gula kort för säsongen i den senaste matchen mot Helsingborg. I Göteborgslägret är den stora snackisen att flertalet unga spelare tagit enorma kliv de senaste matcherna där framför allt den unge vänsterfotade mittbacken Johan Bångsbo hyllats för sina insatser. Bångsbo har inte bara visat upp ett bra försvarsspel utan även varit en viktig pusselbit i lagets uppspelsfas.

Kim Bergstrand hade följande att säga om IFK Göteborg till dif.se:

– De har gjort en väldigt bra sommar och förhöst även om de fick ett hack i kurvan mot Helsingborg. De har ju en fantastisk blandning mellan unga spelare som tagit stora steg och en hord av tidigare landslagsmän som bidrar med mycket erfarenhet. Där har de fått till en fin mix och mycket kommer att handla om att hantera deras fart och en-mot-en-spelare, samtidigt som vi ska ha lagom mycket tålamod i anfallsspelet. Vi gjorde ju inte vår bästa prestation när vi mötte dem i våras så jag hoppas att vi kommer ut bättre den här gången.

Wikheim tillbaka?
Det förväntas inte många förändringar i startelvan jämfört med senast. Tränarparet har visat en tendens den senaste tiden att vilja spela ryske målvakten Aleksandr Vasyutin i Europaspelet, medan unge Jacob Widell Zetterström är förstavalet i Allsvenskan. I och med Hjalmar Ekdals förmodade frånvaro så förväntas inga förändringar jämfört med senast.

På mittfältet förväntas Hampus Finndell vara tillbaka i startelvan trots Emmanuel Bandas mycket imponerande insats mot Molde. Magnus Eriksson förväntas precis som vanligt vara i startelvan medan det är betydligt större sannolikhet att skadebenägne balansspelaren Rasmus Schüller vilas till förmån för Besard Sabovic. I anfallet väntas Victor Edvardsen och Haris Radetinac starta medan det är hugget som stucket huruvida Amadou Doumbouya får fortsatt förtroende eller om Joel Asoro får chansen. Gustav Wikheim är på väg tillbaka från skada och tränade med laget under fredagen, men lär inte starta.

Elias Andersson och Piotr Johansson är de enda spelarna som riskerar avstängning vid gult kort på söndag. Joel Asoro får räkna bort en varning då han spelat tio raka matcher utan att få ett gult kort.

Kim Bergstrand hade följande att säga om läget i laget inför matchen till dif.se:

– Vi fick med oss en till överväldigande del fantastiskt positiv känsla ifrån gårdagen mot Molde. Allt ifrån det enorma tryck som byggs upp - vilket Rasmus Schüller beskrev bra som ”att vi blir som ett odjur” - och den känslan hade man ju länge, till att vi lyckas vända tillbaka matchen. Detta trots en tio minuter lång period där vi inte är med överhuvudtaget. Så vi är jäkligt starka i skallarna på det sättet.

Kim Bergstrand fortsatte sedan att tala om betydelsen av publiken i att skapa tryck på motståndet:

– Vår fotboll bygger i mångt och mycket på att vi blir en enhet där vi får det här trycket. I torsdags fick vi det mot en väldigt bra motståndare och det var kul att se att det gav effekt.

Matchstart: 17:30
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+

* * *

Hur slutar matchen? Klarar Djurgården av att ta ännu en trepoängare? Diskutera gärna i kommentarsfältet, men tänk på att hålla en god ton.

Eric Caballero Häyhtiö@Sanmir12342022-09-17 18:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården