Inför Djurgårdens IF - IFK Göteborg
Gruppfinal väntar mot IFK Göteborg.

Inför Djurgårdens IF - IFK Göteborg

Svenska Cupen har varit en mycket behaglig historia för Djurgårdens IF. Med två bekväma vinster i ryggen tar sig Djurgården nu an det första ’större’ testet, IFK Göteborg. Det går inte att undvika optimismen som råder i Djurgårdsled för tillfället, men tar man sig inte vidare i cupen kan misären lätt krypa sig in igen. Det återstår att se om Djurgårdens nyfunna fixstjärnor kan fortsätta segertåget hemma mot IFK Göteborg.

Rolig fotboll, hållna nollor och poäng på rätt spelare, ja det går verkligen inte att klaga på Djurgårdens prestationer mot Skövde AIK och Nordic United FC. Detsamma går inte att säga för IFK Göteborg, även om laget faktiskt har samlat på sig lika mycket poäng som Blåränderna. En osannolik återhämtning från 2-3 till 4-3 på tilläggstid mot Nordic och ännu ett sent segermål hemma mot Skövde har söndagens bortalag mäktat med. Änglarnas prestationer gör att det fradgas i munnen hos mången järnkaminer i hopp om ännu en storseger, men det ska inte blundas för att Göteborg faktiskt har gjort jobbet som krävs och ska vara ett motstånd att räkna med. Gästerna gjorde ett väldigt svagt 2023, men sedan Jens Askou tog över rodret har Blåvitt tagit stora kliv. 

Mucolli stor nyckel
Arbnor Mucolli värvades in under sommaren och blev till slut en av de största anledningarna till att Änglarna räddade kontraktet, där han bland annat var med och sänkte Djurgården. Sex mål och en assist gjorde dansk-albanen efter att han anslöt från danska Vejle BK. Mycket av Änglarnas spel går genom Mucollis högerkant, och det Djurgården behöver lägga mycket fokus på att stänga ner honom. På den andra kanten huserar den gamle DIF-produkten Oscar Pettersson, som efter en fin säsong i BP bestämde sig för att testa vingarna på västkusten. Det har inte riktigt stämt för ”OP” ännu, men släkten är ju värst . I övrigt har IFK värvat den långe Laurs Skjellerup från Hobro IK i danska andraligan. Hans målfacit är inget att hänga i granen, men med tanke på den senaste tidens lyckade värvningar från just danska andraligan behöver Danielson och co hålla bra koll på honom.

Förutsättningarna inför söndagens gruppfinal är klara. Tack vare att Djurgården har en bättre målskillnad än IFK Göteborg (7-0 kontra 5-3) räcker det med ett oavgjort resultat för att ta sig vidare till kvartsfinalen. Det är såklart prio nummer ett, men för att få hemmafördel krävs det att man är en av de fyra bästa gruppettorna sett till poäng. Det är mycket möjligt att Djurgården får hemmafördelen även om man spelar oavgjort mot Blåvitt på grund av att många förväntade gruppsegrare, som bland annat BK Häcken och Elfsborg redan hunnit åka på varsin förlust, men det skadar såklart inte självförtroendet om Djurgården går rent.

Nästa steg mot ett sexigare Djurgårdens IF
Under Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs har Djurgården varit svensk fotbolls bästa kollektiv. Visst, spelare som Marcus Danielson, Hjalmar Ekdal och Magnus Eriksson har stuckit ut, men i år känns det som att Blåränderna har mer individuell spets, vilket gör laget lite sexigare. Det har såklart mycket att göra med den show Lucas Bergvall har haft mot lag från lägre divisioner, men känslan är även att spelare som Deniz Hümmet, Tobias Gulliksen och Samuel Leach Holm har mer av en ”killer instinct” som kanske saknats. Det finns dock fortfarande mycket kvar att bevisa för de individuella spelarna, samtidigt som kollektivet fortfarande måste sitta. Ger söndagens test positiva gensvar finns det god anledning att börja drömma om bucklor och Europaspel. Uteblir dock gruppavancemanget är det inte långt tillbaka till den misär som var under försäsongen.

Operation skydda Lucas
Under matchen mot Nordic United var det svårt att inte lägga märke till antalet gånger Bergvall var offret för bryska tacklingar, vilket av allt att döma kommer vara så det ser ut under Bergvalls återstående tid i svensk fotboll. Det gäller nu för spelarna runtomkring Bergvall att verkligen ha hans rygg när saker och ting hettar till. Med tanke på att den framtida Tottenham-spelaren har en begränsad tid kvar i den blårandiga tröjan får man inte bli allt för beroende av hans briljans, men det är dumt att inte ta till vara på den. Förra säsongen tappade Bergvall en del av sitt spel när han blev hårt behandlad, i säsongens två första matcher har han växt av utmaningen, med stöd av sina lagkamrater är förhoppningen att han kommer fortsätta göra det, även mot tuffare motstånd.

Startelvan mot IFK Göteborg är betydligt mindre självklar än vad den har varit mot Skövde AIK och Nordic United. Småskador och sent anlända nyförvärv har gjort att tilltänkta konkurrenssituationer inte har behövt övervägas, men inför söndagens match är det betydligt mer öppet. Nyförvärven Peter Therkildsen och Tobias Gulliksen har börjat träna med laget, frågan är dock huruvida de tar sig in i elvan. Båda får ändå ses ha värvats för startelvan, men helt självklart är det inte att de ska få spela. I Therkildsens fall får det nog ses som lite för tidigt. På sikt borde Therkildsen få spela, men det är nog lite för tidigt samtidigt som det inte finns något akut behov att bänka Johansson, som fortfarande är en fullt duglig högerback. Gulliksen är nog den som kommer ta plats i elvan. Han är tidigt in i sin blårandiga karriär, men han har en hel försäsong bakom sig i Bodö/Glimt och borde vara bättre än Felix Vá, som inte riktigt fått det att stämma hittills.

Vad gäller Albin Ekdal är det nog så pass enkelt att han och Schüller konkurrerar om samma plats på mitten, och i nuläget är det finländarens plats att förlora. Bortsett från sitt sedvanliga hårda defensiva arbete har Schüller även ett mål och en assist till sitt namn, vilket gör honom svårpetad. Den typen av konkurrenssituation som finns i laget just nu är mycket behagligare än den som var förra året. Så länge det finns spelare som presterar på en hög nivå ska man vara tacksam att de gör det, samtidigt som det är en jäkla lyx att kunna byta in en spelare med 70 landskamper i det svenska landslaget och flera hundra matcher i Europas högstaligor på sin meritlista. Så länge spelarna på bänken kan hålla sina egon i skikt kan detta bära dröser av exotisk frukt till Djurgården, men det återstår att se om det funkar.

Samuel Dahl – tillbaka på riktigt?
Jacob Widell Zetterström hade av allt att döma spelat den här matchen oberoende av Malkolm Nilsson Säfqvists avstängning. Utöver redan nämnda Johansson är det inte så svårt att räkna ut att Marcus Danielson förväntas bilda mittbackspar med Miro Tenho och att Samuel Dahl ockuperar vänsterbacksplatsen. Dahl har varit plågad av skador under försäsongen och det har skyndats långsamt, men det är hög tid för Västeråssonen att återigen visa upp det fina kantspelet som han bjöd på under fjolårshösten.

Schüller, Leach Holm och Bergvall har kompletterat varandra på ett utsökt sätt fram tills nu, och förväntas få fortsatt förtroende. Vad det gäller anfallstrion borde Deniz Hümmet, som redan gjort två mål och en assist, vara nia, flankerad av Oskar Fallenius och debuterande Tobias Gulliksen. Det återstår att se vem av de två blonda yttrarna spelar på vilken kant, men en gissning är att Gulliksen tar Felix Vás plats till vänster och Fallenius fortsätter springa på högerkanten.

Ett samarbete som förhoppningsvis bara blir bättre
Bergvall, Hümmet och Fallenius har verkligen hittat varandra. Det syns inte minst på uppskattningen de visar varandra efter att ett väl utfört samarbete lett till mål, vilket det hunnit göra ett par gånger nu. Oavsett vem det är som har gjort målet verkar spelarna vara genuint glada för varandra när målen görs. Hittar Gulliksen en naturlig roll i den gruppen kan detta bli riktigt, riktigt bra.

Matchstart: 17.30
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: TV4 Play
Domare: Joakim Östling

* * *

Vad tycker du? Hur mycket kan man börja drömma om Djurgården vinner mot Änglarna? Spelar Gulliksen och/eller Therkildsen? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton.

Gabriel Hof@gabbehof2024-03-02 18:50:00
Author

Fler artiklar om Djurgården