Tele2 Arena, 2023-06-11 17:30

Djurgården - IFK Norrköping
2 - 2

Inför Djurgårdens IF – IFK Norrköping
Det är två lag med olika formkurvor som gör upp med varandra – vilket lag får fira på söndag?

Inför Djurgårdens IF – IFK Norrköping

Två klassiska lag ställs mot varandra när Djurgården tar emot IFK Norrköping hemma på Tele2 Arena i sista matchen innan sommaruppehållet. Forum 1891 reder ut det viktigaste inför drabbningen.

Positivitet. Om man ska sammanfatta känslan och stämningen i Djurgården är just ordet positivitet en bra utgångspunkt. Fler spelare börjar hitta formen – något som var sällsynt i våras. Formkurvan pekar dessutom spikrakt uppåt efter en rad fina insatser de senaste veckorna. Laget kommer från ett tufft spelschema i ryggen där alla motståndare hade en gemensam nämnare – tröjor och emblem med färgerna svart och gult. 

Men trots en jobbigare period dessförinnan klarade Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf av att väcka laget inför dessa matcher. För när allt var över stod man där med tio poäng – tre segrar och en oavgjord – efter förtroendeingivande prestationer. Mjällby, BK Häcken och AIK besegrades på ett bräde innan IF Elfsborg stod på andra sidan. Boråslaget har överraskat många experter och tyckare denna vår och det var därför den på förhand tuffaste bataljen av dem alla. Blåränderna lyckades neutralisera Elfsborgs annars så snabba anfallsspel med en nästintill perfekt matchplan. När det väl blev farligt gick Jesper Löfgren och Marcus Danielson emellan, samtidigt som Rasmus Schüller dominerade från sin centrala mittfältsposition. 

I den andra halvleken öppnade det sig betydligt mer. De båda lagen turades om att missa målchans efter målchans. Ett par tidiga byten – Joel Asoro och Victor Edvardsen in – bidrog till att DIF kunde åka hem till Stockholm med en poäng i stället för noll från en svår bortamatch. Resultaten har tagit Djurgården upp i tabellen och chansen att hänga på Malmö FF, Elfsborg och BK Häcken är stor. Med tanke på formen spelartruppen är i kommer sommaruppehållet inte speciellt lägligt för gruppen. Nu kan man förvisso samla energi och spela ihop sig ytterligare, men känslan är att laget hade kunnat fortsätta rada upp trepoängare om det inte vore för uppehållet. 

Rekordet i sikte
Nu när det snart är spelledigt i några veckor är det lägligt att försöka summera Djurgårdens säsong så här långt. Inledningen blev inte vad någon supporter hade hoppats på och det gnisslades en hel del kring laget. Så sent som för lite mer än en månad sedan var det närmare domedagsliknande rubriker. Men detta har snabbt förändrats i och med resultatraden på senare tid. Drömmen om en Europaplats är inte längre en utopi – snarare något som Djurgårdssupportrar ser som fullt möjligt. Om DIF vinner på söndag slår man nytt klubbrekord i antal hemmasegrar på raken. Det nuvarande rekordet (sex stycken) från 1954/55 tangerades i samband med derbysegern mot AIK. 

Det råder dock lite missnöje kring vinterfönstret. Bosse Andersson fick många hyllningar för hur han agerade i vintras. Carlos Moros Gracia värvades som en etablerad allsvensk mittback redo för större klubbar. Även Oliver Berg plockades in med skyhöga förväntningar. Förutom dessa kryddades truppen med unga förmågor i form av Oskar Fallenius, bröderna Bergvall och Wilmer Odefalk, och centertanken Jacob Bergström. Av dessa är det endast Lucas Bergvall och Fallenius som kan gå på sommarledighet med godkänt betyg – en rejäl missräkning för sportchefen. Det mesta talar för att han kommer ha att göra i kommande transferfönster. 

Tuffa avbräck på viktiga nyckelspelare
Ett annat lag som gjorde mycket i vintras var IFK Norrköping. Spelaromsättningen började egentligen redan förra sommaren när Glen Riddersholm tog över skutan som ny tränare. Dansken, som ofta bär basker, klev in i Peking när klubben befann sig i en prekär situation. Han höll kvar kamratklubben med tre poängs marginal till kval. Därför var tanken att laget skulle växla upp i år och det har sett bättre ut, men det går inte att påstå att Riddersholm har revolutionerat spelet. 

Defensiven har fungerat bättre, men anfallet har byggt på att ge stjärnan Arnor Sigurdsson bollen. När inte han har haft dagen har Peking sällan gått vinnande ur matcherna. Glädjande för alla djurgårdare är att islänningen inte är tillgänglig till söndagens match på grund av avstängning. Även tidigare AIK-spelaren Jesper Ceesay, som varit bra i sin nya klubb, kommer inte att vara med mot Djurgården. 

Thomas Lagerlöf tycker IFK Norrköping har utvecklats sedan lagen möttes senast trots att formen inte är den bästa hos bortalaget. 
– Norrköping ser betydligt bättre ut än förra året. Den stora skillnaden är väl att de sitter ihop mycket bättre och jobbar hårdare för varandra den här säsongen. De kändes ganska ihåliga förra året och hade redan då en massa offensiv kvalitet utan att få betalt för det, den får de ut mycket mer av i år. På sistone har de fått några resultat emot sig men generellt sett så ser de betydligt stabilare ut i år, säger tränaren till DIF:s hemsida

Glädjebesked – norrmannen tillbaka
När det gäller spelarna som ska ta sig an Peking är en nyckelfigur tillbaka för Blårändernas del. Gustav Wikheim, som klev av i derbyt mot AIK, har tränat i veckan och är helt fit for fight. Det ser dock mörkare ut för Hampus Finndell som inte kan medverka och han kan mycket väl ha gjort sin sista match i den blårandiga tröjan för den här gången. Flyttryktena var många under vinterfönstret och det är ingen hemlighet att Finndell är sugen på en utlandsflytt. Förutom honom är också Theo Bergvall och Elliot Käck inte tillgängliga. 

Det är ingen högoddsare att Kim och "Tolle" väljer att formera en backlinje med Elias Andersson och Piotr Johansson på kanterna och Marcus Danielson och Jesper Löfgren centralt, alla fyra framför Jacob Widell Zetterström i målet. Just Löfgren måste lyftas fram då han i det tysta gjort en imponerande säsong. Få – om ens någon – trodde att Moros Gracia skulle se sig omsprungen av en nästan bortglömd mittback. Beroende på hur det blir med Une Larsson – om han stannar eller flyttar utomlands – och om någon mittback värvas in i sommar kan Löfgren ändå fylla en viktig roll i höst. 

Nu när Finndell inte är med blir det troligtvis ganska enkelt för tränarduon att ställa upp med Lucas Bergvall, Rasmus Schüller och Magnus Eriksson som trio på mitten – åtminstone om man ser till hur tidigare laguttagningar sett ut. Besard Sabovic finns därbakom och Berg kan dessutom flyttas ned från sin anfallsposition. Längst fram finns det många alternativ till firma Bergstrand-Lagerlöfs förfogande. Oliver Berg och Haris Radetinac har varit två tränarfavoriter i år, vilket gör att de borde komma till start. Mer intressant är vem som får förtroende till vänster. Fallenius, Edvardsen, Wikheim och Asoro är alla tänkbara alternativ och det är hugget som stucket kring vem som tar platsen. 

På senare år har Djurgården haft det relativt lätt för Peking. Senaste gången man förlorade var under hösten 2020, sedan dess har det blivit tre segrar och ett kryss. Blir det mer av samma vara på söndag? Och får Blåränderna äntligen igång målskyttet? Eller kan IFK Norrköping vända den dystra trenden med tre raka förluster i ryggen? Det är en intressant match på förhand där många frågar kan få sitt svar.

Matchstart: 17.30
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+
Domare: Granit Maqedonci

* * *

Hur vill du att Kim och "Tolle" formerar laget? Blir det sjunde raka hemmasegern för blårandigt? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-06-10 17:55:00
Author

Fler artiklar om Djurgården