Tele2 Arena, 2022-04-16 15:00

Djurgården - IFK Norrköping

Inför Djurgårdens IF - IFK Norrköping
Uppdukat för påskfest. En jämn match väntas när IFK Norrköping gästar Djurgårdens IF på lördag.

Inför Djurgårdens IF - IFK Norrköping

Djurgårdens IF blev utan poäng efter en målsnål historia nere i Listerlandet. Ett revanschsuget Djurgården ställs nu på lördag mot IFK Norrköping. Forum 1891 har sammanställt förutsättningarna inför påskfesten.

Uddamålsförlust på en svårspelad gräsmatta mot blårändernas främsta bogeyteam låter kanske inte som en större överraskning, men förväntningarna man byggt upp från den sprakande premiäromgången resulterade i att matchen mot Mjällby tog hårt. 

Det gulsvarta laget från Blekinge visade ryggrad, försvarade väl och drog det längsta strået. Djurgården lyckades med en av de tre ovannämnda, åtminstone i 99 av 100 sekvenser, för visst ska Hjalmar Ekdal lyckas med en bättre rensning i samband med Mjällbys segermål?

Två revanschsugna lag 
Besvikelsen från Listerlandet får helt enkelt omsättas till revanschlusta. På andra sidan planen kommer ett minst lika revanschsuget IFK Norrköping stå formerat. Rikard Norlings mannar matchades senast mot AIK på Friends Arena, en match som slutade 1-0 till hemmalaget, trots stort vitklätt spelövertag. Norrköping som inlett allsvenskan med ett imponerande spel, men trots detta står på noll poäng efter två spelade omgångar. 

Rikard Norlings IFK Norrköping har varit ett lag som passat Djurgården mycket väl. Vi minns alla när Djurgården ångade över de vitklädda på hemmaplan 2021 och tillslut vann välförtjänt med 1-0, efter mål av Haris Radetinac. Båda insatserna under fjolårssäsongen hör till den högre hyllan, trots endast två mål gjorda framåt och fyra poäng inkasserade.

Ser man mötet ur ett historiskt perspektiv är rivaliteten lagen emellan en jämn sådan. Sedan säsongen 2016 ser resultatraden för Djurgården ut på följande vis:

3 vinster
7 kryss
3 förluster

Nu på lördag ställs Djurgården mot ett omarbetat IFK Norrköping. Till skillnad från säsongen 2021 får nu de vitklädda klara sig utan bl.a. skyttekungen Samuel Adegbenro och norrköpingssonen Alexander Fransson, som båda lämnat klubben för utlandsäventyr. Avsaknaden av en målskytt i form har visat sig tydlig under allsvenskans inledande omgångar, då Norrköping inte lyckats omsätta sina målchanser i någon av matcherna. 

Skadedrabbad backlinje 
Det var ett och annat utropstecken i Djurgårdens trupp som presenterades under fredagseftermiddagen. Varken Pierre Bengtsson eller Elliot Käck fanns med, Elias Andersson var tillbaka och nyförvärvet Amadou Doumbouya får visat förtroende. Denna trupp lämnar Djurgården utan renodlade vänsterbackar, något som kommer att ge en viss huvudbry till tränarparet Kim och Tolle, som kommer tvingas matcha spelare på ovana positioner. I övrigt fanns det inga ändringar i spelartruppen från senast. 

Med dessa förutsättningar i bakhuvudet förutspår jag följande laguppställning på lördag: Framåt ser jag Haksabanovic-Edvardsen som givna anfallsspelare i fronttrion, till höger tror jag att Joel Asoro får förtroende från start, då Haris lär flytta nedåt i banan. Asoro visade framfötterna mot Degerfors och gjorde sin bästa match i blårandigt i semifinalen mot Malmö FF.

Innermittfältet kommer i vanlig ordning inte bjuda på några ändringar: Eriksson, Finndell, Schüller kommer att starta, givet det nuvarande skadeläget. Förutsatt att Kim och Tolle inte plötsligt ser Elias Andersson eller Emmanuel Banda högre i kurs.

En multikompetent vikarie 
Då kommer vi till den mer svårförutsedda lagdelen, backlinjen. Till vänster räknar jag med att Radetinac flyttar ned som vikarie, något han gjort förut med blandat resultat. Jesper Löfgren gjorde inte på något sätt bort sig i matchen mot Mjällby och bör få förlängt förtroende bredvid givna Hjalmar Ekdal. Till höger i backlinjen har det inte väckts någon anledning till förändring och Piotr Johansson borde få starta. 

Thomas Lagerlöf berättar om revanschlustan inför lördagen till dif.se:
—  Kul med match och skönt att vara tillbaka på Tele2 Arena igen efter en resultatmässig besvikelse i förra omgången. Vi gör ändå en väldigt bra första halvlek sett till förutsättningarna nere på Strandvallen med en bucklig plan och ett lag som är svårt att bryta ner. Egentligen är det vanliga att man åker därifrån och är besviken över att det bara blev ett kryss, men nu fick vi vända hem med noll poäng. Så vi har ett väldigt revanschsuget lag som vill gå ut och visa vad vi kan på lördag och det här kommer att bli en rolig match för oss.

Lagerlöf berättar vidare om motståndet:
— Resultatmässigt har de haft en svag inledning på serien men det speglar inte riktigt spelet, de kunde lika gärna ha haft fyra eller sex poäng som matcherna har sett ut. Men på det hela taget påminner laget ganska mycket om Norrköping förra året och de har en löpstyrka och massor av individuell skicklighet som vi måste hantera.

William Remes2022-04-15 19:05:00
Author

Fler artiklar om Djurgården