Tele2 Arena, 2022-07-16 17:30

Djurgården - IFK Värnamo

Inför Djurgårdens IF – IFK Värnamo
Värnamo är en stark nykomling. Lyckas Djurgården bärga tre poäng?

Inför Djurgårdens IF – IFK Värnamo

Djurgården tar på lördag eftermiddag emot nykomlingen Värnamo hemma på Tele2 Arena. Forum 1891 går här igenom förutsättningarna.

Efter att under första delen av säsongen haft stora problem med bortaspelet har Djurgården genom flera bra prestationer och matcher förbättrat den tidigare bedrövliga bortastatistiken. Den senaste matchen mot Helsinborg (0-2) var en del i detta och den matchen vanns på ett ganska komfortabelt sätt. Det var extra skönt att vinna den bortamatchen eftersom Djurgården ofta har haft problem att vinna just mot Helsingborg.

Läget i truppen
Det är endast Elliot Käck och Rasmus Schüller som inte är uttagningsbara. I övrigt är alla tillgängliga. Flera spelare i truppen såsom Joel Asoro, Victor Edvardsen, Hjalmar Ekdal, Hampus Finndell, Gustav Wikheim och Isak Hien står samtliga på två gula kort och missar matchen mot Häcken den 24 juli vid en varning på lördag.

I senaste matchen mot Helsingborg startade Emmanuel Banda och Gustav Wikheim. Dessa båda herrar gjorde det mycket bra och det finns väl ganska starka skäl till att de får starta även mot Värnamo. Dels gör det att andra spelare kan få vila lite då det kommer vara ett tätt matchande framöver. Dels gör det säkert mycket gott för deras självförtroende att få starta två matcher i rad och inte tappa startplatsen efter den positiva insatsen senast. Eftersom Rasmus Schüller inte är tillgänglig för spel så blir det naturligt att Hampus Finndell återigen startar. Elias Andersson och Haris Radetinac är båda tillgängliga men får troligen börja på bänken. Ifall det blir någon annan förändring som tränarna finner lämplig är svårt att sia om. Sammanfattningsvis kan det konstateras att de som startade i senaste matchen mot Helsingborg gjorde det bra och flera spelare stärkte sina aktier.

Flera alternativ
Att ha olika alternativ till startelvan gör också att Djurgården har flera alternativ i själva spelet. Både Banda och Wikheim är spelare som gärna går direkt mot mål och Banda har förutom öppnande passningar även ett mycket bra tillslag från distans som bland annat renderat i en del spektakulära mål. Wikheim är mer av en targetspelare som fungerar mycket bra som uppspelspunkt och som gärna vill göra sin gubbe. Han har även en mycket bra speluppfattning som gör att han dels skapar utrymme för att skjuta själv och dels hittar sina medspelare på ett bra sätt för att sätta dem i farliga lägen. Att ha olika sorters alternativ är bra oavsett om man möter en seriekonkurrent eller spelar Europamatcher.

En pigg nykomling
Värnamo har sannerligen inte bett om ursäkt för att man tog sig upp i den högsta serien. Tvärtom har man visat upp ett eget frejdigt spel. Att man tror på sin spelidé och gör det bra har visat sig inte minst genom att man har tagit poäng av Malmö, vunnit mot Hammarby samt krossat Helsingborg med 4-1. Därmed borde all form av underskattning vara borta och det krävs säkert en helgjuten insats av Djurgården för att få med sig alla poäng i den här matchen för fortsätta kampen i toppen av tabellen.

"Det finns alla möjligheter för att vi ska göra en bra prestation"
Kim Bergstrand säger följande till Djurgårdens hemsida inför matchen:

– Efter måndagens match hade vi rehab dagen efter och sedan ledigt i onsdags. Idag (torsdag) körde vi ett fotbollspass och känslan är bra. Vinner man matcher så är känslan allt som oftast god och gör man bra prestationer över tid så får man oftast resultaten med sig. Vi börjar få betalt för att vi har varit ganska bra under en lång tid. På lördag vill vi att det ska se ut som det brukar göra på Tele2 Arena, dvs att vi är de som styr och ställer och bestämmer tempot men man vet aldrig. Vi fick inte göra det mot Hammarby och då får man anpassa sig efter det men förhoppningen är så klart att vi kan spela vårt spel så mycket som möjligt. Vi har en ganska bra bredd i truppen och inte så många skador och det är förstås jättebra nu när det kommer att bli ganska tätt mellan matcherna. Det finns många som vill vara med och delta och det ser bra ut på träningarna så det finns alla möjligheter för att vi ska göra en bra prestation. 

Tränaren berömmer även lördagens motståndare:

– Det är en pigg och framåtlutad nykomling som verkligen har ett eget spel, Jag tycker att de har gjort det jättebra hittills. Det är ett väldigt tryggt och bollskickligt lag där spelarna tror på sig själva och håller huvudena högt så det gäller för oss att göra det vi ska göra på ett väldigt bra sätt. Annars kommer vi att få jaga runt efter bollen och då kommer det att bli jobbigt. Marcus Antonsson har gjort många mål och det är inget konstigt, det har han gjort i många år.

Matchstart: 17:30
Plats: Tele2 Arena 
Sänds på: Discovery Plus

Jesper Rundin2022-07-15 18:24:00
Author

Fler artiklar om Djurgården