2022-10-13 18:45

Djurgården - AA Gent
4 - 2

Inför Djurgårdens IF - KAA Gent
Magnus Eriksson leder återigen ut sitt lag på plan mot motstånd från kontinenten när Djurgårdens IF står som värd hemma mot KAA Gent.

Inför Djurgårdens IF - KAA Gent

Mitt i den mest avgörande perioden av allsvenskt spel tar Djurgården emot belgiska storklubben Gent på Tele2 Arena. Efter att ha besökt Östflandern förra veckan och tagit med sig en trepoängare hem är det med ett bra utgångsläge för att ta sig vidare i gruppen man försvarar den hemmaborg som bringat idel vinster när det handlat om utländskt motstånd 2022.

Blåränderna från huvudstaden befinner sig för första gången på lång tid i en formsvacka. Seriefinalen mot BK Häcken blev en rejäl missräkning, speciellt med tanke på att resterande topplag, förutom Malmö FF, vann och tog in tre poäng på Blåränderna. Två raka förluster i Allsvenskan och säsongens andra förlust på hemmaplan (första var mot Malmö i Svenska Cupen) har lämnat en bitter smak i munnen. Tre poäng bakom Häcken, men en andraplats och två poäng ner till Hammarby är fortsatt en bra position inför den absoluta slutspurten. I Europa Conference League har Djurgården skaffat sig ett betydligt bättre läge inför gruppspelets returmöten. Sju poäng, obesegrade, och två hemmamatcher kvar att spela. Fyra poäng kommande tre garanterar en plats i slutspelet, som spelas i vår (eller vinter beroende på väderläge i den svenska huvudstaden).

Kärt återseende
Det var inte länge sedan Djurgården hade privilegiet att möta Gent, även om läget i Blåränderna har förändrats markant sedan i torsdags. Bortamatchen på det belgiska naturgräset hanterades utmärkt av Djurgården, som åkte hem med en hållen nolla och ett nickmål på hörna signerat Marcus Danielson. Denna vecka är det dags för belgarna att ta resan upp till nordligare breddgrader. Gent kan sägas ha fått en roligare uppladdning inför veckans möte, då man under helgen mäktade med en 0-4-seger borta mot Eupen i Jupiler Pro League. Det är ett Gent som i övrigt inte gjort speciellt stort intryck i den inhemska serien, efter elva omgångar ligger man på en åttondeplats i ligan, 13 poäng bakom serieledande Royal Antwerp.

Med sju segrar, en oavgjord och en förlust totalt i årets Conference League är Djurgården en förening som flugit fram på kontinenten. Europaspel innebär, som bekant, en ökad mängd i antalet matcher jämfört med om man ”bara” har Allsvenskan att spela. Frågorna om hur matchtempot påverkar truppen har haglat in över tränarparet och svaren har gång efter annan blivit varianter av att ’det är kul att spela matcher, men det är tufft att ladda om’. Sett till resultaten har matchtempot varit positivt för laget, då den fina formen både i Europa och i Allsvenskan kom först när man började kombinera resor inrikes och utrikes. Under kvalet brukade det vara i Allsvenskan man luftade de spelare som kan anses vara lite mindre ordinarie. Varberg, Värnamo och Häcken borta är exempel på detta, men under gruppspelet har det varit i Conference League man har roterat, oavsett hur liten den rotationen faktiskt har varit.

Gent, AIK och Malmö, hade man räknat upp dessa motståndare inför säsongen så hade matcherna mot dessa lag klassats som säsongens mest utmanande. Som av en händelse råkar alla dessa tre lag stå som motståndare under samma sjudagarsperiod. Lägg därtill att Rasmus Schüller och Hampus Finndell, två högst ordinarie mittfältare, båda står som frågetecken så har man ett prekärt utgångsläge.

Rotation – men inte fullt ut
Seriefinalen mot BK Häcken innebar många saker för Djurgårdens IF. Bortsett från tabelläge, så var det ännu en spelad fotbollsmatch som tär på spelarna både mentalt och fysiskt. Inför matchen mot Gent är det framförallt på mittfältet som det förväntas skiften i personal, men runt om i laget finns det också potential för att utnyttja den spets i bredd som truppen besitter. Vasyutin fick inte starta borta mot Gent, men han förväntas återta den förstaspade han har haft till sitt förfogande i Europaspelet. Elias Andersson, som petades i bortamatchen och var avstängd mot BK Häcken borde också få återvända till startelvan. I övrigt är det firma Ekdal-Danielson-Johansson som ska försvara den blårandiga kassen.

På mittfältet ser det ut att vara Besard Sabovic och Emmanuel Banda som gör Magnus Eriksson sällskap eftersom både Finndell och Schüller inte finns med i truppen. Det är inte samma samspelta och allsidiga trio som brukar stå på mitten, men det innebär inte att Sabovic och Banda ska vara nedgraderingar. Offensivt sett är det Radetinac, Edvardsen och Asoro som tros få förtroendet. Efter att ha misslyckats att mäkta med ett spelmål de tre senaste matcherna är det inte längre riktigt samma lyxproblem att välja bland de fyra klarast lysande offensiva stjärnorna i Djurgården. Bortsett från Victor Edvardsens hattrick har samtliga fyra varit relativt kalla framför mål på senare tid. Argument om mental trötthet går att måla upp, då konsten att luckra upp försvar kräver både bra fysik, men kanske framförallt skarpa sinnen, vilket möjligen är svårt att upprätthålla när spelschemat ser ut som det gör i nuläget. Oavsett form ska en offensiv trio tas ut och detta är en trio som har visat gång efter annan hur effektiv och välfungerande den är när det vankas spel i Europa.

Matchstart: 18:45 
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Viaplay

* * *

Hur slutar matchen? Fortsätter Djurgården på inslagen väg trots formen i Allsvenskan? Diskutera gärna i kommentarsfältet, men tänk på att hålla en god ton.
 

Gabriel Hof@gabbehof2022-10-12 18:52:00
Author

Fler artiklar om Djurgården