Inför Djurgårdens IF - Kalmar FF
Det lär blir en het duell mellan de bägge kaptenerna Magnus Eriksson och Oliver Berg i morgondagens match.

Inför Djurgårdens IF - Kalmar FF

Ett formstarkt Djurgårdens IF tar emot ett Kalmar FF som blandat och gett i en inför, mycket intressant match. Forum 1891 har sammanställt förutsättningarna inför matchen. 

Djurgården har vind i seglet och går in i matchen med gott självförtroende efter en längre period av imponerande prestationer. Utöver att ha gått förlustfria i Allsvenskan de senaste sju matcherna har man även gått som tåget i Europakvalet och är nu i playoff efter att ha besegrat Sepsi OSK över två matcher i UEFA Conference League-kvalets tredje runda. I playoff väntar Apoel från Cypern i en match som på förhand känns vidöppen. I torsdagens match mot just nämnda Sepsi OSK från Rumänien stod Djurgården för en solid insats. Trycket på läktaren var elektriskt och det återspeglades även på planen. Efter en något skakig inledning med tidigt 0-1 mål i baken så växlade Blåränderna, i takt med att matchen fortgick, upp rejält. Slutsiffornra kunde tillslut skrivas till 3-1 och glädjen på såväl läktaren som planen var stor. 

Blandat och gett
Gästande Kalmar FF kommer till spel med en trupp i gott slag och frånvarolistan förväntas beräknas till endast två spelare. Långtidsskadade vänsterbacken Lukas Rhöse samt mittbacken Johan Stenmark som i dagarna fått genomgå en operation för en fotskada som håller honom borta under resterande del av den här säsongen. Med det avbräcket är det något av en mittbackskris i truppen då de enda två naturliga alternativen att tillgå på positionen är Rasmus Sjöstedt och Lars Sætra. Det finns dock ett par glädjeämnen inför matchen också. De rödvita får tillbaka de bägge nyckelspelarna Simon Skrabb och Nahom Girmai Netabay från avstängning och de kan mycket väl kliva in direkt från start. Dessutom är nyförvärvet från IK Sirius, Johan Karlsson, matchklar. Mer exakta besked om vilka smålänningarna har att tillgå är dock att vänta imorgon förmiddag då Kalmar FF släpper sin matchtrupp på hemsidan och via sociala medier.

Laget har blandat och gett och med resultatraden 2-1-2 senaste fem matcherna placerar sig laget på en sjundeplats i den allsvenska tabellen. 1-0-segern senast mot AIK hemma på Guldfågeln Arena var imponerande. Man mötte förvisso ett för stunden ganska formsvagt AIK. Men prestation var ur flera aspekter mäkta imponerande. Långa stunder var man det klart bättre laget och matchen hade mycket väl kunnat skrivas till större siffror än uddamålet. Man kliver därför in i den här matchen med en bra prestation i ryggen. Värt att notera är dock att Kalmar än så länge, inte vunnit en enda match på konstgräs under årets säsong. Ett underlag som Djurgården, inte minst på sin egna hemmaborg, är kända för att förvalta mycket väl. 

Roterad startelva är att vänta
Med tanke på det tajta spelschemat och med playoff match mot Cypriotiska Apoel på onsdag är en roterad startelva rimlig att vänta sig. I den senaste allsvenska matchen mot IFK Värnamo blev det en kraftigt roterad elva och i mål fick Rysslands-lånet Alexander Vasyutin chansen för första gången den här säsongen och gjorde det med bravur. Målvaktskollegan Jacob Widell Zetterström har stått för en makalös säsong och har med det varit väldigt svårpetad. Men i den senaste allsvenska matchen såg tränarparet Kim och "Tolle" möjligheten att ge målvakten chansen. Det skulle inte förvåna om han får chansen igen imorgon. Undertecknad tror däremot att det blir det mer naturliga valet, Jacob Widell Zetterström i mål. 

I backlinjen däremot kan det ske förändringar från matchen mot Sepsi. Till höger lär självskrivne Piotr Johansson få fortsatt förtroende men i mittlåset kan det bli en ny konstellation. Isak Hien är ryktenas man just nu och det sägs att 23-åringen, som stått för en makalös säsong, är på väg bort. Italienska klubben Torino FC, tillhörande den Italienska högstaligan Serie A, sägs köpa loss Isak Hien för hela 40 miljoner svenska kronor. Med det i bakhuvudet och med det faktum att Isak Hien spelat allt i det intensiva spelschemat som varit, är en bänkning till förmån för hemvändaren Marcus Danielson inte helt otänkbar. Bredvid sig är den troliga mittbackskollegan Hjalmar Ekdal. Men att tillgå på bänken finns även reslige Jesper Löfgren som mest fått agera inhoppare när matchen ska stängas. Kanske ligger en start för mittbacken runt hörnet? Till vänster är det desto solklarare. Pierre Neurath Bengtsson gick av i sista stund innan matchen drog igång mot Sepsi OSK på grund av känning och platsen gavs till den för positionen, relativt ovana Elias Andersson. Den centrala mittfältaren har fått chansen på positionen tidigare under säsongen och gjort det bra och matchen i torsdags var inget undantag. Med tanke på att Pierre Neurath Bengtsson inte är med i matchtruppen till söndagens match lär Elias Andersson få chansen återigen.

Mittfältet kan på förhand kännas svårt att tippa med tanke på den bredd som finns på positionen. Men med Elias Andersson ner ett hack i banan som vänsterback och med Rasmus Schüller och Hampus Finndell utanför truppen efter att bägge bytts ut med skavanker i torsdagens match, ser det desto klarare ut. Det lär bli konstellationen “Mange” Eriksson-Besard Sabovic-Emmanuel Banda. Detta betyder i så fall att Besard Sabovic gör sina första minuter i blårandigt sedan 2019. Sabovic kan spela överallt på mittfältet men säger sig kännas mest bekväm med den mer sittande rollen. En roll han kommer att ta i Rasmus Schüllers frånvaro. 

Framåt är det ingen högoddsare att Gustav Wikheim startar och på den andra kanten är det hugget som stucket mellan Joel Asoro och Haris Radetinac. Joel Asoro som smällde in två mål senast mot Sepsi OSK eller evigt unge Haris Radetinac som växlat upp formen i takt med att Europaspelet drog igång. En sak som är säker är nog i alla fall att Victor Edvardsen fortsätter centralt. Han har fått spela mycket på sistone men då förtroendet från Kim Bergstrand och “Tolle” Lagerlöf för anfallskollegan Kalle Holmberg gång på gång visat sig vara svagt, lär Victor Edvardsen få ännu en start. 

"Vi får en extra boost av publiken"
Huvudtränare Kim Bergstrand medger att det är lite osäkert kring vilka spelare som är fräscha inför matchen. Han säger följande till Djurgårdens hemsida inför matchen:

– Just nu vet vi inte exakt hur alla mår, det var några smällar igår mot Sepsi. Men helheten är fortfarande bra, vi vann matchen och har en bra energi - även om vissa med all rätt har lite ont här och där efter att ha slitit hårt. Men fram till Kalmar har vi gott om tid att bli fräscha.

Han säger också att det i och med det tajta matchschemat inte ges mycket tid till att reflektera över intrycken: 

– Man får sortera. Vi kan inte lägga för mycket tid på utvärdering av enskilda matcher. Det blir mer en helhet som pågår hela tiden och sedan får vi utvecklas utifrån det. Vi kan ju inte träna så mycket och då blir matcherna viktiga i utvecklingssyfte. Vi får välja ganska noga vad vi fokuserar på så att vi behåller den delen av Djurgården. För det är väldigt viktigt att hela tiden bli lite bättre.

Han väljer även att lyfta fram publiken som en nyckel i matcherna:

– Det har varit fantastisk stämning på läktarna och det är både viktigt och nyttigt för oss. Det hjälper oss på alla sätt nu när vi har mycket matcher. Vi får en extra boost av publiken och har lyckats vända underlägen flera gånger, så där har vi publiken med oss. Sedan får man konstatera att vi har satt oss i en jäkligt roligt situation med mycket bra matcher. Det krigas på två fronter nu och det är jätteroligt på alla sätt och vis.

Tränaren tror att motståndaren Kalmar FF blir en svår nöt att knäcka:

– Kalmar har, som jag ser det, seriens absolut bästa centrallinje, från målvakt upp till Oliver Berg. Skickliga mittbackar, duktiga innermittfältare och Berg längst fram som håller väldigt hög klass. De är välutbildade, bollskickliga och väl inkörda i hur de vill spela sin fotboll, så det kommer att bli tufft och vi måste ha ett uns av tålamod i aggressiviteten när vi möter dem.

Matchstart: 15:00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+

***

Vad tror du om matchen? Kommentera gärna dina tankar inför matchen nedan men tänk på att hålla en god ton. 

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12022-08-13 15:28:00
Author

Fler artiklar om Djurgården