Tele2 Arena, 2024-10-06 14:00

Djurgården - Kalmar FF

Inför Djurgårdens IF – Kalmar FF
Två formstarka spelare möts på Tele2 Arena. Men blir det Tokmac Nguen eller Dino Islamovic som får måljubla?

Inför Djurgårdens IF – Kalmar FF

Matcherna duggar tätt och under söndagen gästar ett nedflyttningshotat Kalmar Tele2 Arena. Forum 1891 tittar närmare på förutsättningarna inför nästa steg i den allsvenska slutspurten.

Djurgården är inne i en lite konstig period just nu. I veckan inledde man ligaspelet i Europa, med 2–2 borta mot österrikiska LASK. Samtidigt lider det inhemska ligaspelet mot sitt slut, med bara fem matcher kvar att spela. Med 15 poäng kvar att spela om är chansen till guld inte annan än matematisk.

I stället är det med en ängslig blick över axeln som Djurgården tar sig an avslutningen av årets serie. Arvfienderna AIK och Hammarby befinner sig ynka en respektive två poäng bakom – och även Elfsborg, GAIS och rent av Mjällby skulle kunna blanda sig i diskussionerna om Europaplatser om poängen inte rullar in som de bör högre upp i tabellen.

Osäkert trots överkomligt schema
I normala fall hade Europaplatsen känts ganska trygg. Ett ovisst derby mot Hammarby väntar visserligen i kulisserna, men i övrigt är det Kalmar, Västerås, Halmstad och Norrköping som står för motståndet – ett minst sagt överkomligt schema. Men årets upplaga av DIF är inte alltid att lita på. Högstanivån är i och för sig fin, men laget har också visat sig kunna sjunka till avgrundsdjupa nivåer när saker och ting inte stämmer ute på planen. När många tidigare upplagor byggt på ett väloljat lagmaskineri har DIF 2024 i stället handlat mycket om individuella prestationer. Man har kunnat hämta in spelare från “en högre hylla”, men samtidigt inte fått kollektivet att fungera lika bra som tidigare.

Den senaste månaden har laget också blandat och gett. Man har bortaslagit Häcken, men också åkt på stjärnsmällar mot Malmö och GAIS och stått för retsamma poängtapp mot Mjällby och Värnamo. Det är en hel del som hackat i spelet av och till – och en rad spelare som inte stått att känna igen individuellt. Senast kommer laget från 2–2 i Linz – en match där riktiga juniormisstag gav hemmalaget ypperliga förutsättningar för en trepoängare, men där en stark höjning i andra halvlek säkrade en poäng med mersmak.
 

Slåss för allsvensk existens
Är det denna känsla Djurgården tar med sig när ett nedflyttningshotat Kalmar kommer på besök till Tele2, eller kommer vi få se trötta ben och bristande motivation? Smålänningarna har i alla fall allt att spela för – fortsatt allsvensk existens ska vara tändvätska nog i vilken match som helst. Kalmar har dock en mycket tuff säsong bakom sig. På 25 försök har man förlorat hela 15 matcher – och man har bara sex trepoängare på kontot.

Under våren handlade mycket om succéförvärvet Jacob Trenskow, men under sommaren sålde klubben dansken till holländska Heerenveen – och frågan är om man med honom även sålde det allsvenska kontraktet. Offensivt vilar nu i stället ett stort ansvar på lagkaptenen Simon Skrabb – och på topp lurar formstarke strikern Dino Islamovic, som gjort fyra mål de fem senaste matcherna.
 

Nytt förtroende efter fin insats?
Mot LASK mönstrade Djurgårdens tränare en ganska så reservbetonad elva och det var först när en handfull startspelare kom in från bänken som man fick till en förändring i matchbilden. Särskilt Tokmac Nguen och Santeri Haarala kändes som injektioner och förhoppningsvis ska båda dessa namn vara redo att starta. Magnus Eriksson överraskade samtidigt som en av planens bästa spelare. Frågan är om tränarna på nytt ger lagkaptenen fortsatt förtroende på Rasmus Schüllers bekostnad – eller om man rent av väljer att vila Besard Sabovic. Det finns ovissheter i backlinjen, där Marcus Danielson missade mötet med LASK på grund av en rättsprocess – och där startplatserna för såväl Victor Bergh som Adam Ståhl kan vara hotade. Och blir det en ny start för målskytten August Priske som nia? Här skulle tränarna i så fall kunna välja att vila Deniz Hümmet – men också att använda honom som tia, på bekostnad av någon av mittfältarna. Det mest troliga måste dock vara att det blir Tokmac Nguen som får förtroende i den viktiga positionen som offensiv mittfältsspets.

Sett till matchtruppen har det inte tillkommit några skador eller liknande – men räkna med att det finns lite slitage både här och där. Gissningsvis ser tränarna till generell fitness i truppen och väljer sedan det bästa laget utifrån det. Det dröjer innan det är match i Europa igen – och nästa veckas cupmatch mot Järfälla är inget man behöver planera särskilt inför.

Sannolikt vill man inte ställa över viktige Marcus Danielson i onödan – och Deniz Hümmet kan nog också han se fram emot en start. Rasmus Schüller har varit lite sliten i omgångar, så kanske är det inte omöjligt att han får vila från startelvan en match till? Victor Bergh har haft svårt att övertyga och får nog finna sig i att som bäst ta varannan start ihop med Keita Kosugi. På högerkanten känns Adam Ståhl inte lika konkurrensutsatt.

Sannolikt får vi huvudsakligen se en återgång till den “galaelva” som supportrarna vant sig vid efter sommaren – för det är oerhört viktiga tre poäng som står på spel under söndagen. Men kanske kan trotjänaren Eriksson vara med och nosa på speltid? Klockan 13:00 imorgon vet vi.

Matchstart: 14:00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: MAX, TV4 Play, Discovery+
Domare: Joakim Östling

***

Kan DIF ladda om efter Europa och skicka Kalmar ett steg närmare Superettan? Gör gärna din röst hörd i kommentarsfältet, men tänk på att hålla en god ton! 
 

Isak Bellman2024-10-05 14:47:00
Author

Fler artiklar om Djurgården