Inför Djurgårdens IF – Landskrona BoIS
Dags att komma igen som grupp för Blåränderna.

Inför Djurgårdens IF – Landskrona BoIS

Äntligen dags för årets första tävlingsmatch för Blåränderna på Tele2 Arenas nya plastmatta. Forum 1891 ger er förutsättningarna inför måndagskvällens batalj mot svartvita Landskrona BoIS.

Efter en katastrofal insats i det sista genrepet mot IFK Värnamo stundar nu säsongens första tävlingsmatch för Järnkaminerna från huvudstaden. Superettan-laget Landskrona BoIS står på andra sidan och tre poäng ska spelas in.

Kärt återseende?
Landskrona BoIS har huserat i Superettan och Division 1 Södra efter Daniel Nannskogs genombrott i den svartvitrandiga tröjan under 00-talet då laget tillbringade fyra säsonger i Allsvenskan. Senaste säsongen som skåningarna spelade i Allsvenskan var 2005 och därefter har man spenderat större delen av tiden i Superettan. Laget slutade på en sjätteplats under den senaste säsongen, fyra poäng från kvalplatsen. Lagets bäste målskytt förra säsongen var yttern Ousmane Diawara med åtta mål på 22 framträdanden. Tränare för Landskrona är Billy Magnusson.

I truppen återfinns två spelare med bakgrund i Djurgården, Melker Jonsson och Kofi Fosuhene Asare. Jonsson fick under sin tid i blårandigt agera inhoppare i tre allsvenska matcher medan Asare aldrig var med i matchtruppen. 

Tränare Thomas Lagerlöf sa följande till dif.se om möjligheterna till att vi får se de före detta blåränderna på Tele2 Arena på måndag kväll:

– Jag tror inte att Melker är helt redo än men Kofi har däremot spelat en del i de matcher som Landskrona kört under försäsongen.

Lagerlöf kommenterade även Landskrona som lag och sa då följande:

– De påminner lite om både Sirius och Värnamo. Ett lag som försöker hålla väldigt mycket boll kombinerat med mycket folk i speluppbyggnaden. Försvarsmässigt går de ganska mycket man-man och försöker att sätta hög press, precis som de motståndare vi mött på sistone. Så vi kommer att behöva höja oss ordentligt jämfört med hur det såg ut i de två senaste matcherna.

Tveksam form och nylagt konstgräs
Djurgården kommer till måndagens tävlingsdebut med en tveksam form. I det sista genrepet mot IFK Värnamo i tisdags åkte man på storstryk med 1-4 hemma på Tele2 Arena. Något som blev en snackis efter matchen var det nylagda konstgräset, som gör att bollen inte går lika snabbt som den gjort tidigare på Tele2 Arena. Flertalet spelare har beskrivit att det är mycket sand som kommer upp och att bollbanan blir lite annorlunda jämfört med hur det varit tidigare. En del spelare har även beskrivit det som att bollen ”svävar” ovanpå gräset. ”Tolle” kommenterade den senaste tidens snackis till dif.se och sa då:

– Det är som det är. Gräset är nylagt och på alla nylagda konstgräsplaner blir det så att bollen svävar lite. När det gäller långsamhet och övrigt får vi väl se hur det artar sig över tid, gissningsvis kommer stråna att lägga sig lite snart så att det går snabbare längre fram. Men just nu går det rätt långsamt och det är samma för båda lagen så det är inte så mycket att snacka om.

Djurgården mönstrade två olika startelvor i genrepen mot Sirius och Värnamo. Mot Värnamo ställde tränarna upp med en mer B-betonad startelva med bland annat Vaiho i mål och båda bröderna Bergvall från start. Förväntad startelva mot Landskrona bör vara densamma som mot Sirius, vilket skulle innebära följande: Widell Zetterström i mål, en backlinje bestående av Johansson, Löfgren, Moros Gracia och Andersson. Finndell, Schüller och kapten Eriksson som mittfältstrio.

I anfallet bör Asoro och Wikheim ta ytterplatserna medan norske nyförvärvet Berg lär starta centralt i anfallet. Detta skulle innebära att både Danielson och Edvardsen hamnar utanför startelvan. För Danielson har en tidigare skada spökat och det är därför inte otänkbart att han vilas. Mittbacken gjorde nämligen sina första minuter under försäsongen mot Värnamo och spelade endast en halvlek av säkerhetsskäl. I Edvardsens fall har det blivit tydligt under försäsongen att tränarna ser Berg som förstavalet centralt i anfallet.

Noterbart är att Vaiho, Neurath Bengtsson, Käck, Theo Bergvall och Alemayehu saknas i matchtruppen. Enligt DIF:s naprapat Kalle Barrling är alla spelare tillgängliga för matchtruppen. Det här innebär i sin tur att Djurgården saknar ytterbacksalternativ på bänken vid händelse av skador.

Thomas Lagerlöf kommenterade även läget i truppen till dif.se:

– Vi har tränat bra och har en i princip skadefri trupp där de som varit borta har kommit tillbaka. Än så länge är det inga bakslag där och det gör att det blir väldigt tuff konkurrens om platserna. En del bra spelare kommer kanske inte ens att ta en plats på bänken, men det är positiva problem. Nu har vi en bra grund i träningen och har spelat två matcher med lite tunga ben där nästan alla har spelat 90 minuter. Det har funnits en del i övrigt att önska i spelet, men om vår plan håller borde vi studsa upp nu och jag tycker att det var en pigg träning under fredagen. Sedan är vi lediga lördag och förbereder oss ordentligt på söndag. Så det finns mycket kraft som vi byggt upp under träning som ska ut nu när vi börjar tävla igen.

Matchstart: 18:30
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Cmore

* * *

Hur tror du Djurgården ställer upp? Bör Djurgården ställa upp på ett annorlunda sätt för att få in Edvardsen i startelvan? Diskutera gärna i kommentarsfältet, men tänk på att hålla en god ton.

Eric Caballero Häyhtiö@Sanmir12342023-02-19 19:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården