Tele2 Arena, 2022-03-20 14:00

Djurgården - Malmö FF
0 - 1

Inför Djurgårdens IF - Malmö FF
Publikfest väntar när Djurgården tar emot Malmö FF hemma på Tele2 Arena.

Inför Djurgårdens IF - Malmö FF

Ett hett möte väntar när Blåränderna välkomnar Malmö FF till Tele2 Arena för semifinal i Svenska cupen. Forum 1891 har samlat de viktigaste förutsättningarna inför matchen.

Djurgården har blandat och gett under årets cupspel. Trots att stockholmarna är semifinalklara och obesegrade med endast ett insläppt mål på fyra matcher har spelat sett knackigt ut. Inte förrän i den 77:e matchminuten kom avgörandet mot IK Brage och hemma mot Halmstad var Bergstrand och Lagerlöfs mannar nära att tappa 1-0 till 1-2. Däremellan besegrades Brommapojkarna enkelt med 3-0 utan något vidare skönspel. 

I kvartsfinalen stod Kalmar FF för motståndet på ett soligt Guldfågeln Arena. Henrik Rydströms lag har tidigare varit en munsbit för firma Bergstrand-Lagerlöf, och förra helgens möte var inget undantag. Faktum är att Djurgårdens tränarduo aldrig har förlorat mot Rydström, varken nu i Djurgården eller i Sirius dessförinnan. Efter 36 minuter var matchen i praktiken redan över efter att Piotr Johansson fick prickskjuta in 2-0 utanför straffområdet. 

Under fjolåret hade Djurgården förtvivlat svårt att bryta ned lågt stående försvar. Det är något som även har gått att se under försäsongen och cupen. Mot mer spelande lag, likt Kalmar och Malmö, har laget historiskt sett varit mer lyckosamma. Därför är förhoppningarna höga bland supportrar inför söndagens match mot Malmö, ett lag som Djurgården har haft relativt enkelt för genom åren. 

Serbisk anfallare i storform
Malmö kommer från fyra segrar av fyra möjliga i Svenska cupen. I deras grupp återfanns, förutom den Allsvenska nykomlingen IFK Värnamo, även GAIS och Ängelholms FF. Gruppen vanns utan några större problem med en målskillnad på 12-2. Detta gjorde skåningarna till ett av fyra seedade lag inför kvartsfinalerna. Där lottades de himmelsblå mot AIK i ett möte som skulle ge stor dramatik. Det krävdes 120 minuter för att urskilja en vinnare där Malmö till slut stod som segrare efter Veljko Birmancevics avgörande. 

Just Birmancevic är en spelare som Djurgårdsförsvaret får se upp med när Malmö kommer till Stockholm. Han har nämligen gjort mål i samtliga matcher i cupen där hattricket mot GAIS sticker ut. Med sina sex mål på fyra matcher är serben Malmös farligaste anfallsvapen. 

De regerande mästarna i Allsvenskan har dessutom varit aktiva på transfermarknaden de senaste veckorna. Antonio Colak och Anel Ahmedhodžic var bärande spelare under fjolårets guldsäsong, men båda lämnade inför denna säsong. Dessa har sedan ersatts med Isaac Kiese Thelin med erfarenhet från svenska A-landslaget, och mittbacken Dennis Hadzikadunic. 

Goda minnen från Malmö på Tele2
Det är jämnt skägg mellan Djurgården och Malmö när det kommer till matcher mot varandra under de senaste åren. På de senaste tio mötena lagen emellan har Djurgården vunnit fem, Malmö vunnit tre och två matcher har slutat oavgjort. Det som däremot sticker ut är Djurgårdens facit hemma på Tele2 Arena mot Malmö. Augusti 2017 var senaste gången Malmö gick segrande från en bortamatch mot Djurgården. Blåränderna har endast förlorat två av de senaste tio hemmamatcherna mot Malmö, något som ger söndagens match en extra krydda. 

Hemmasupportrarna har speciellt goda minnen från den tionde maj 2018. Då avgjordes cupfinalen på Tele2 Arena mellan de två lagen. Djurgården, som då tränades av Özcan Melkemichel, gjorde en imponerande match och kunde lyfta sin första titel sedan 2005 efter mål av Jacob Une Larsson, Kerim Mrabti och Jonathan Ring. 

Nyförvärvet höjer pulsen – men inte redo för spel
Det slog ned som en bomb när Djurgården under tisdagskvällen presenterade Sead Hakšabanovic som nytt nyförvärv - en profil som tydligt höjer pulsen hos den blårandiga delen av Stockholm. Den skicklige yttern, som gjorde succé i Norrköping innan flytten till ryska Rubin Kazan, har skrivit ett kontrakt till 30 juni. Han var med och tränade med sitt nya lag under fredagen, men diverse pappersarbeten gör att han inte är tillgänglig för spel mot Malmö. 

Statusen i truppen är annars god förutom att Jesper Löfgren fortsatt inte är tillgänglig på grund av körtelfeber. Frank Odhiambo är tillbaka i träning efter sin skada. Det samma gäller Gustav Wikheim, som har börjat trappa upp sin träning, enligt naprapat Kalle Barrling.  

Backlinjen tillsammans med Jacob Widell Zetterström i målet såg stabil ut mot Kalmar och får med största sannolikhet fortsatt förtroende på söndag. Även om den centrala mittfältstrion (Eriksson, Schüller och Finndell) inte har kommit igång på samma sätt som under 2021, får de fortsatt chansen från start. Anfallstrion är det desto svårare att sia om. Victor Edvardsen och Haris Radetinac är givna, men där varken Albion Ademi, Joel Asoro eller Gustav Wikheim har tagit sina chanser. Emmanuel Banda hade en jobbig eftermiddag mot Kalmar från sin ytterposition och känslan är att tränarna väljer att gå tillbaka till att spela Edvardsen ute till vänster och Kalle Holmberg centralt.  

“Kommer att bli en fartfylld match”
Kim Bergstrand har höga förhoppningar på matchen, men betonar också att laget fortfarande har en hel del att jobba på. Han säger följande till Djurgårdens hemsida:

– Det känns jäkligt kul med en riktig tävlingsmatch på hemmaplan mot det bästa motståndet man kan få i Sverige. Jag tror att det kommer att bli en väldigt fartfylld fotbollsmatch och kul med mycket folk på läktarna. Vi hoppas att vi kan bjuda publiken på en bra prestation. 

– Sedan är det ju så att vi fortfarande letar lite efter anfallsspelet, försöka hitta rytmen i när vi ska göra saker. Vi har ju även en helt ny backlinje, så mycket handlar om: när ska vi göra vad? Så vi jobbar på för att på så sätt få spelet att sitta ännu bättre.

Han lyfter även fram Malmös starka sidor och vad Djurgården som lag behöver göra för att lyckas:

– Det är lite samma lika i år som tidigare. De är jäkligt bra individuellt och de spelar en snabb fotboll, så det går undan när man spelar mot Malmö. Nycklarna när man möter dem är att inte låta matchen bli på deras premisser, det vill säga bara fys och löp. Vi måste kunna kontrollera tempot i vårt försvarsspel där vi måste få ner det, vinna boll högt och framför allt gömma bollen och låta dem jobba defensivt.

Matchstart: 14:00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: C More Fotboll

Adam Lannebo adam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-03-19 14:05:00
Author

Fler artiklar om Djurgården