Tele2 Arena, 2023-07-17 19:00

Djurgården - Malmö FF

Inför Djurgårdens IF - Malmö FF
Joel Asoro har chansen att bli avgörande mot Malmö FF.

Inför Djurgårdens IF - Malmö FF

4-0 blev det hemma mot Malmö förra säsongen. I år är MFF ett mer skräckinjagande motstånd, men det är inte något som har stoppat Djurgårdens framfart mot dem tidigare. Nu har Blåränderna chansen att utnyttja sitt goda facit mot det himmelsblåa laget för att närma sig toppen.

I den femtonde omgången av Allsvenskan 2023 ska Djurgården möta Henrik Rydströms Malmö FF på Tele2 Arena. Ett motstånd som verkligen borde passa Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs Djurgården, då man har samlat på sig goda resultat mot både laget och tränaren flera gånger förut. Senast lagen möttes var i Svenska Cupens kvartsfinal, där Stockholmslaget slog ut skåningarna på straffar samma vecka som uttåget ur Europaspelet ägde rum, i händerna på Elias Anderssons nya klubbadress Lech Poznan.

Skulle leka hem serien
Djurgården var favorittippade att ta hem guldet innan seriespelet började, men efter några omgångars allsvenskt spel var det många som trodde att säsongen var avgjord. De himmelsblå inledde säsongen med åtta raka segrar, men efter att de stötte på två gulsvarta guldutmanare tog segertåget stopp när de spelade oavgjort mot Häcken och förlorade med 3-0 mot Elfsborg på Borås Arena. Efter detta kom de tillbaka på vinnarspåret innan uppehållet. Malmö har varit aktiva på transferförnstret och med värvningar som Otto Rosengren, Sebastian Jörgensen, Lasse Berg Johnsen och framför allt den återvändande, tidigare Brentford-kaptenen Pontus Jansson kändes det som att Mjällby hemma i återstarten skulle bli en kort historia, men de fick se sig besegrade av Otto Rosengrens gamla klubb och samtidigt tappa serieledningen. I skrivande stund ligger Malmö FF trea i Allsvenskan bakom Elfsborg och Häcken, ett ypperligt tillfälle för Djurgården att ta in mark. 

När Malmö var som allra starkast under de åtta raka vinsterna var det under ledning av Anders Christiansen på mittfältet, som har tvingats avbryta säsongen på grund av hjärtproblem. Christiansen delade mittfältet tillsammans med allsvenskans dyraste försäljning genom tiderna i Hugo Larsson och Sergio Peña, som under våren har blivit dömd för rattfylleri. Två tredjedelar av vårens startande mittfältare har alltså spelat klart för i år och den sista medlemmen har fått utstå stark kritik samt en villkorlig dom för grovt rattfylleri. Turbulensen på mittfältet kan vara en stor anledning till att det har vacklat lite på slutet.

Ett riktigt bra allsvenskt lag behöver ett starkt mittfält, men Malmö har också fått avnjuta lyxen av att ha poängspelare som verkligen har kommit igång. Under början av våren det Kiese Thelin som gjorde mål efter mål, men när han växlade ner något har Taha Ali och Sebastian Nanasi skjutit i höjden. Det är däremot många som pekar på att den brasilianske vänsterbacken Gabriel Busanello, som har gjort ett mål och fem assist, har varit lagets bäste spelare. Malmö har, likt Djurgården, bra spelare i överflöd, men till skillnad från Djurgården har man lyckats hitta en ryggrad av spelare som spelar hela tiden.

Upp till bevis
Djurgården har vunnit fem av sina sju senaste matcher och spelat oavgjort dem andra två, men det har varit ett enklare schema där ett tröttkört BK Häcken några dagar efter deras cupvinst får ses som den svåraste matchen. Nu kliver Djurgården in i en period av säsongen som kommer vara helt avgörande för om säsongen kommer minnas i dur eller i moll. De kommande fem matcherna möter Djurgården Malmö FF, IF Elfsborg, FC Luzern x2 och Mjällby AIF. Av de matcherna låter Mjällby som den enklaste, men det ska kommas ihåg att Djurgården länge haft det svårt på Strandvallens gräsplan mot Sillastrybarna. Först ut är alltså ett ruskigt starkt Malmö FF som precis fått hem lagkaptenen i Brentford FC, som slutade på övre halvan i Premier League 2022/2023. Pontus Jansson har förvisso varit skadad en längre tid och är inte riktigt i matchform, men det är klart att en motiverad ”Ponne” kommer från en mycket högre hylla än den typen av spelare som brukar spela i Allsvenskan. Vinner Djurgården den här matchen är det ett steg upp till toppen, även om det fortfarande hade varit fyra poäng upp till Malmö vid seger.

Startelvan lika oviss som förut
Det är egentligen bara backlinjen som har varit helt given i Djurgården den här säsongen. På mittfältet och i anfallet har tränarparet i Djurgården vänt och vridit på olika konstellationer och fortfarande inte riktigt hittat rätt. Spelare som var givna under fjolåret som Victor Edvardsen, Joel Asoro och kaptenen Magnus Eriksson har alla haft perioder utanför startelvan, vilket har lett till flyttrykten kanske framför allt på de två förstnämnda där Edvardsen har hunnit lämna klubben.

Även Wilmer Odefalk och Jacob Bergström, båda nyförvärv inför säsongen, har lämnat, i situationer där brist på speltid fick båda att vilja vända tillbaka till sina tidigare klubbar BP respektive Mjällby. I deras ställe har nyförvärv som Lucas Bergvall, Oliver Berg och Oskar Fallenius istället alla fått mycket speltid, även om det bara är Berg som har varit helt given.

Backlinje och målvakt förväntas bestå av Widell Zetterström, Johansson, Löfgren, Danielson och Andersson. Den enda positionen där det råder lite frågetecken kring är vänsterbackspositionen där Anderssons ersättare Rami Kaib har tränat med laget en längre tid och finns med i matchtruppen. Detta är dock en så pass viktig match att Bergstrand och Lagerlöf förväntas förlita sig på en spelare som de vet vad de får utav.

På mittfältet är det näst intill helt säkert att den pånyttfödde Rasmus Schüller kommer att spela, men där tar det stopp. Mot Värnamo fick han sällskap av både Sabovic och Bergvall, men efter två svagare insatser av dessa två väntas förändringar. Frågan är bara vilka? Finndell var avstängd i senaste matchen och har precis opererat tån, vilket tyder på att Magnus Eriksson hade kunnat återvända till startelvan, men det är hugget som stucket mellan dem. Oliver Berg värvades till Djurgården efter att han hade varit en av Allsvenskans absolut bästa offensiva mittfältare, i Djurgården har han dock mest varit central anfallare. Med nyförvärvet Gurbanli på ingång väntas Berg flyttas ned ett snäpp till en roll som ”tia” och det borde han göra oavsett om Gurbanli är spelklar eller ej. Noterbart är att Kaib, Milleskog, Gurbanli och Vá alla är med i den 22 man stora matchtruppen som ska bantas ned till 20 en timme innan matchstart. Detta görs troligtvis med förhoppningen om att Gurbanli och Vá kommer hinna bli spelklara i tid. 

En kamp mot klockan
Efter ett antal misslyckade värvningar och en hel anfallsuppsättning som haft det svårt med poängproduktionen har Djurgården agerat på transfermarknaden. Den explosive yttern Felix Vá har värvats från Apollon Limassol och målmaskinen Musa Gurbanli har värvats från FK Qarabag. Det är kanske framför allt Gurbanli som väntas ta en startplats centralt i anfallet, men det råder oklarheter kring om denne kommer vara spelklar tills på måndag. Undertecknad kommer utgå ifrån att de inte kommer att vara spelklara. 21-årige Noel Milleskog, vänsterfotad anfallare från Örebro SK, har också värvats in, men han konkurrerar troligtvis inte om en plats i startelvan. Norrmannen Gustav Wikheim har varit frånvarande ett tag med skadeproblem och under tiden verkar det som att Haris Radetinac återigen gjort vänsterkanten till sin. Om Oliver Berg flyttas ned ett snäpp väntas Asoro flyttas upp till anfallet, vilket öppnar upp högerkanten för Oskar Fallenius som sett väldigt spännande ut men ännu inte fått det att stämma poängmässigt.

”De spelar inte riktigt lika rakt som tidigare”
DIF.SE har tagit tempen på Kim Bergstrand inför matchen, som är imponerad av Malmös säsong:

- Malmö har gjort en imponerande säsong hittills. De spelar lite annorlunda mot hur de gjort tidigare känner jag, de spelar inte riktigt lika rakt som tidigare även om dom behärskar det också. Men det är en mer passningsinriktad fotboll nu än vad man kanske är van vid med Malmö. Men vi mötte dom i cupen för inte så himla längesedan och gjorde en bra sista timme av matchen så det ska bli en rolig utmaning att möta dom på måndag. 

I skrivande stund väntas det komma 27 000 åskådare för att se det allsvenska toppmötet på måndag.

Matchstart: 19:00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+
Domare: Mohamed Al Hakim

***

Tror du Djurgården tar chansen mot MFF? Blir Pontus Jansson & Co för tuffa för DIF att sätta emot? Startar Musa Gurbanli? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton. 

Gabriel Hof@gabbehof2023-07-16 19:10:00
Author

Fler artiklar om Djurgården