Tele2 Arena, 2023-05-21 15:00

Djurgården - Mjällby
2 - 0

Inför Djurgårdens IF – Mjällby AIF
Kan Djurgården komma samman som grupp inför söndagens match?

Inför Djurgårdens IF – Mjällby AIF

Under söndagseftermiddagen tar Djurgården emot cupfinalisten Mjällby på Tele2 Arena i en måstematch för att jaga ifatt lagen framför. Forum 1891 ger er förutsättningarna inför söndagens batalj.

Blåränderna har inlett säsongen på ett mycket svagt sätt och förlorade senast i derbyt mot Hammarby efter att ha läckt som ett såll defensivt. Nu väntar ett defensivt stabilt Mjällby på andra sidan i ett skede av säsongen där Djurgården måste vinna för att säsongen inte ska glida ur händerna.

Förlust i cupfinalen för Mjällby
Mjällby har inlett Allsvenskan på ett bra sätt. Blekingelaget har spelat in tolv poäng och ligger på en sjätteplats i den allsvenska tabellen. Anders Torstenssons mannar har uppträtt välorganiserat och har näst minst insläppta mål i serien. Laget kommer närmast från en storförlust i Svenska Cupens final mot Häcken med 4-1, samma siffror som ett visst blårandigt lag förlorade mot samma lag med bara några veckor tidigare. Matchen var på många sätt en av klubbens absolut viktigaste matcher i historien då det fanns chans till en första titel som förening, därmed vore det mycket förståeligt om det här är en förlust som tog hårt på den lilla föreningen från Listerlandet.

Djurgården har flertalet spelare med förflutet i Mjällby AIF. Inför säsongen anlände Carlos Moros Gracia och Jacob Bergström från de gulsvarta ”Sillastrybarna”, men de är knappast ensamma om att ha spelat för Mjällby. Haris Radetinac, Jesper Löfgren, Elias Andersson och Besard Sabovic har samtliga spelat på Strandvallen i den gulsvarta tröjan. Det blir alltså ett speciellt möte för dessa spelare i en sammandrabbning där Djurgården inte varit speciellt lyckosamma tidigare. Mjällby vann båda mötena under 2022 och Djurgården vann senast i vårmötet 2021 där laget kom undan med blotta förskräckelsen efter att Nicklas Bärkroth nickat in ett precist inlägg av lagkapten Magnus Eriksson i en match som de gulsvarta hade ett kraftigt spelmässigt övertag i.

Tränare Kim Bergstrand kommenterade söndagens motstånd till dif.se:

– Mjällby har en väldigt bra organisation och alltid mycket folk bakom bollen. De är även otroligt disciplinerade och lojala mot sin idé, så det gäller att använda den tid man får till något smart för att penetrera deras kompakta försvar. Därför är det otroligt viktigt att vi spelar snabbt. Sedan bör man också ha med sig att Mjällby bara har gjort två spelmål och resten på fasta situationer, så där gäller det att vi är bra.

Smärtsam derbyförlust – kan Djurgården studsa tillbaka?
Blåränderna har inlett Allsvenskan på ett häpnadsväckande svagt sätt. Laget har uppträtt som ett jojo-lag där goda prestationer varvas med mycket svaga. Senast förlorade laget mot stadsrivalen Hammarby efter att ha släppt in fyra enkla och onödiga mål som kunnat gå att undvika med skarpare sinnen. Besvikelsen har varit stor hos spelare, ledare och framför allt supportrar under veckan. Flertalet spelare har i interna kanaler samt hos media under veckan talat om att man haft ett stort snack kring den senaste tidens svaga resultat där fokus framför allt legat på att jobba för varandra. Det återstår att se om detta får önskad effekt på söndag, men flertalet spelare samt tränarna har berättat att det varit mycket bra nivå på träningarna under veckan.

Kim Bergstrand talade om revanschlustan i gruppen med dif.se:

– Vi har ju en enorm revanschlusta i gruppen och laget såklart. Jag tycker att vi har steppat upp i veckan och vi kommer att vara väl förberedda där alla vet vad som gäller. Så vi har alla möjligheter att göra en bra prestation på söndag. Samtidigt ska man inte säga för mycket, vi kan fortfarande förlora fotbollsmatcher men det måste i så fall ske på ett värdigare sätt än senast.

Djurgården lär ställa upp med Vaiho i mål och med samma backlinje som senast, däremot tror undertecknad på ett formationsbyte tillbaka till 4-3-3 samt förändringar i både mittfält-och anfallskonstellation. Rasmus Schüller är tillbaka i truppen, men trots den finske mittfältsdynamons återkomst till matchtruppen så tror jag att tränarna väljer att ge Besard Sabovic chansen från start. Sabovic har stått precis utanför startelvan länge trots godkända prestationer sett till den begränsade speltiden han fått. Med Sabovic från start istället för Schüller får tränarna en spelare som kan driva bollen upp i banan som dessutom har ett mycket bra distansskott som kan komma att bli viktiga egenskaper mot ett lågt stående Mjällby. Bredvid Sabovic kommer Eriksson och Hampus Finndell starta som vanligt. Eftersom Joel Asoro har skadekänning och saknas i matchtruppen så innebär det att tränarna tvingas till att starta med en annan spelare centralt i anfallet. Tidigare under säsongen har både Oliver Berg och Victor Edvardsen fått chansen på positionen, där Berg varit tränarnas tydliga favorit och därmed lär starta. Till vänster i anfallet kommer med största sannolikhet Gustav Wikheim att starta och till höger finns det tre olika alternativ, Edvardsen, Radetinac och Oskar Fallenius. Evighetsmaskinen Radetinac gjorde mål senast och därför tror jag att lagets äldsta spelare får chansen från start mot sitt förra lag, då både Fallenius och Edvardsen står på noll gjorda poäng hittills.

Hampus Finndell står på två gula kort inför söndagens match och blir därmed avstängd vid ytterligare ett gult kort.

Kim Bergstrand hade följande att säga inför matchen till dif.se:

– Vi har ju ett ganska bra facit hemma under åren, så uppenbarligen får vi till något bra tillsammans med publiken. Jag hoppas att vi får in den energin och passionen i matchen som behövs med hjälp av publiken. Men vi måste samtidigt jobba stenhårt, det kommer ingenting gratis för att det är hemmaplan.

Matchstart: 15:00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+
Domare: Kaspar Sjöberg

***
Vänder Blårändernas dåliga trend? Gör Kim och Tolle några förändringar i startelvan och formationen? Diskutera gärna i kommentarsfältet men tänk på att hålla en god ton.
 

Eric Caballero Häyhtiö@Sanmir12342023-05-20 16:15:00
Author

Fler artiklar om Djurgården