2022-09-15 18:45

Djurgården - Molde

Inför Djurgårdens IF - Molde FK
En tuff utmaning väntar Djurgården under torsdagens skandinaviska ECL-möte på Tele2 Arena.

Inför Djurgårdens IF - Molde FK

Under torsdagskvällen välkomnar Djurgården norska serieledarna Molde till Tele2 Arena. Forum 1891 tittar närmare på förutsättningarna i Blårändernas första hemmamatch i ett gruppspel i Europa.

Den späckade höstsäsongen rullar vidare och under torsdagskvällen har det blivit dags för DIF att gå in i UEFA Conference League på hemmaplan, efter det mållösa bortamötet med Shamrock Rovers härom veckan. Motståndet är nu mer kvalificerat, i form av suveräna norska serieledaren Molde – och det lär krävas en starkare prestation för att säkra poäng.

Period med "trötta ben"
DIF kommer annars från en lite tuffare period spelmässigt, även om resultaten varit förhållandevis goda. Borta på Irland hade DIF svårt att få till sitt vanliga spel – och det kändes lite som ett spelmässigt återfall till hur bortaspelet stundtals sett ut på naturgräs den gångna säsongen. De imponerande insatser som tog laget till sitt första europeiska gruppspel har också på sistone lyst med sin frånvaro. Spelarna har kämpat och gjort jobbet, men att det varit "trötta ben" både här och där är inget att hymla med.

I Allsvenskan har spelet inte heller riktigt stått att känna igen, men med sju poäng av nio möjliga på de tre senaste matcherna ska man ändå vara nöjd. Matchschemat är ett riktigt minfält just nu och att trots det slå Elfsborg och Sirius samt bärga en viktig poäng i derbyt mot Hammarby är någonstans ett styrkebesked. Man brukar ju ofta prata om att bra lag vinner även när man inte spelar bra – och det är väl något som summerar den senaste tiden rätt väl, även om Hammarby i ärlighetens namn var närmare trepoängaren i derbyt. DIF visade där upp en krampaktig offensiv, men kanske var det inte så konstigt med både avstängde Victor Edvardsen och skadade Gustav Wikheim borta från spel.

Tvingas till ändringar
Nu står det klart att åtminstone Edvardsen är tillbaka. Förhoppningsvis har den extra vilan varit till nytta för anfallaren, som sett lite tung och mindre rapp ut än vanligt på sistone, även om han förstås alltid är ett hot offensivt. Edvardsen lär bli spjutspets när firma Kim & ”Tolle” formerar sin startelva. Förväntningen är också att han flankeras av Joel Asoro, som förhoppningsvis också han kan vara lite piggare än han känts på sistone. Under onsdagskvällen bekräftade DIF att Gustav Wikheim fortsatt är otillgänglig – och då bör valet till vänster i anfallet falla på veteranen Haris Radetinac.

På mittplan lär tränarnas vanliga galatrojka återfinnas. Rasmus Schüller kommer att spela i balansrollen och fungera som en extra avlastning för backlinjen vid hög press från motståndarna och i de mer offensiva rollerna lär Hampus Finndell och kapten Magnus Eriksson återfinnas.

I backlinjen tvingas tränarna däremot till åtminstone en förändring. I derbyt utgick Hjalmar Ekdal med ett lindat lår och det står nu klart att han inte är tillgänglig för mötet med Molde. In lär då i stället reserven Jesper Löfgren komma. Löfgren gjorde ett fullt godkänt inhopp i derbyt och är i klass med Marcus Danielson i huvudspelet – men frågan är hur detta nykomponerade mittlås hanterar löpdueller i djupled. Det vill nog till en hel del smartness och säkerhetsavstånd för att man inte ska hamna i trångmål. På kanterna är det ingen högoddsare att Piotr Johansson och Elias Andersson återfinns. Målvaktspositionen känns mer öppen nu än den gjort på länge, men stalltipset är ändå att Jacob Widell Zetterström vaktar stolparna, med Alexandr Vasyutin på bänken.

Dominanta i serien
Vad kan man då säga om motståndet? Jo, Molde har hittills stått för en imponerande säsong, där man på 22 omgångar bara förlorat två gånger och spelat oavgjort tre. Man står därmed på 54 inspelade poäng av 66 möjliga – och man har 10 poäng ned till tabelltvåan Lillestrøm. I sin första ECL-match spelade man också 0–0 hemma mot Gent, men vann avsluten. Det är alltså ett välfungerande och kvalificerat motstånd som väntar, även om man enligt välrenommerade Transfermarkt har en trupp vars ekonomiska värde är något lägre än Djurgårdens.

Molde har också en stark historik som topplag, där man de senaste fem åren kommit tvåa fyra gånger och vunnit serien en gång. Man har också de senaste åren flera gånger kvalat till Europa – med två gruppspel i Europa League som facit. Under kvalet till årets ECL-spel skickade man först ut Elfsborg med klara 6–2 totalt för att sedan slå ungerska Kisvarda med 4–2. I playoffspelet var det österrikiska Wolfsberger som fick stryka på foten efter att överraskande ha vunnit med 0–1 på Aker Stadion men sedan förlorat hemma med klara 0–4.

Något som är slående när man ser till Moldes spelartrupp är den starka inhemska prägeln. 19-åriga ivorianen Datro Fofana har tagit Eliteserien med storm och är trea i skytteligan efter 18 matcher och 0 mål förra säsongen. Frånsett honom är dock de tongivande namnen genomgående norska, där veteranen och kaptenen Magnus Wolff Eikrem nog känns igen av en del efter sina år i Malmö och är en viktig kugge med sina öppnande passningar. Den tongivande mittfältaren reser dock inte med till Stockholm utan blir kvar hemma på grund av skada – och det kan bli ett kännbart tapp för norrmännen.

"Svåra att få hål på"
Rent formationsmässigt brukar laget förlita sig på en 3-5-2-uppställning där man gör det trångt centralt. Räkna alltså inte med speciellt mycket tid för ”Mange” & Co centralt, men kanske kan det öppnas blottor på kanterna som det så ofta gör för lag som använder trebackslinje.

Så här kommenterar Thomas Lagerlöf motståndet för DIF.se:
– Molde är ett jättebra fotbollslag som är i bra form just nu. De har många individuellt skickliga spelare och är i bra i många delar av spelet, framför allt är de skickliga i sitt samlade försvarsspel och svåra att få hål på. Men vi har identifierat vissa grejer som vi hoppas kunna utnyttja. Samtidigt har de ett väldigt vasst omställningsspel så det blir många olika delar som vi ska hantera på torsdag. Ett fotbollslag som nog är ett av de bättre vi ställts emot i år så det ska bli intressant att se vad vi kan erbjuda för motstånd. Men vi vet ju också vad vi kan och att vi är otroligt bra här hemma på Tele2 Arena, så vi har det som krävs inom oss för att slå alla lagen i den här gruppen.

Har Djurgården lyckats ladda batterierna och skaffat sig tillräckligt pigga ben för att göra jobbet som krävs? Räkna med att laget har fullödigt stöd från läktarna åtminstone. I skrivande stund har ungefär 17 000 biljetter sålts och förhoppningsvis kan ytterligare några tillkomma under morgondagen.


Matchstart: 18:45
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Kanal 6 / Viaplay

* * *

Vad har du för förväntningar på matchen? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton!

 

Isak Bellman2022-09-14 18:49:00
Author

Fler artiklar om Djurgården