Tele2 Arena, 2021-07-05 19:00

Djurgården - Örebro

Inför: Djurgårdens IF - Örebro SK
Får säsongskortsinnehavarna se Magnus Eriksson & Co jubla på Tele2 imorgon?

Inför: Djurgårdens IF - Örebro SK

DIF har chansen att återta serieledningen direkt i den allsvenska omstarten inför sina mest trogna supportrar. Den chansen missar man väl inte?

Efter ett långt EM-uppehåll är det dags för allsvensk fotboll igen – och det finns alla förutsättningar för en verklig fest på Tele2 Arena.

DIF inledde som bekant serien på ett alldeles strålande sätt med fyra raka vinster (Elfsborg, Norrköping, Varberg, Malmö) före den snöpliga förlusten i Degerfors. Sedan följde visserligen en trepoängare mot Östersund, men också två kryss – först i derbyt mot Hammarby, sedan mot IFK Göteborg.

Tid för återhämtning
Känslan var också att ett längre uppehåll var precis vad laget behövde. Kim och Tolles bygge hade presterat långt över förväntan sett till omsättningen i spelartruppen, men ett tufft spelschema hade tagit ut sin rätt. Nu blir det upp till bevis att se vad tränarna har slipat på under de senaste veckorna.

Truppstatusen är i alla fall god. Något som måste nämnas är förstås att en stor fotbollsspelare i Erik Berg valt att ge upp karriären, men han har heller inte funnits med i ekvationen i år. Parallellt har rehabträningen fortsatt på andra håll och spelare som Jesper Nyholm och Axel Wallenborg är åter aktuella, även om de inte finns med i matchtruppen.

Någon som däremot gör det är Rasmus Schüller, men det är tveksamt om den finländske eleganten är en man för startelvan efter sin medverkan i EM. Det mest troliga är att han ersätts i startelvan, inte minst med tanke på den tuffa konkurrensen på innermittfältet.

De enda spelare som är helt otillgängliga är långtidsskadade Alexandr Vasyutin och Linus Tagesson – en stark kontrast mot den välfyllda sjukstuga som fanns ute på Kaknäs under stora delar av våren.

Stark statistik mot tabelljumbon
För motståndet står alltså Örebro och det är kanske inget man skräms av på förhand direkt. På de tio senaste mötena i allsvenskan har DIF vunnit åtta och förlorat en. Kevin Walkers nya lag har också haft ett rejält kämpigt 2021 där man bara lyckats skrapa ihop sju poäng på åtta matcher – något som gör att man i skrivande stund huserar på en föga smickrande sextonde plats i serien. Samtidigt är det värt att notera att lagets två segrar kommit under de fyra senaste matcherna (Halmstad, Häcken), så kanske kan formen vara i stigande. Det är ju dessutom inte bara DIF som har haft nytta av att under uppehållet slipa på spelet.

DIF lär dock inte lägga alltför mycket fokus på motståndaren när man välkomnar sina säsongare tillbaka till Tele2 Arena efter en lång, lång väntan. Räkna med rejält taggade spelare som vill sätta nivån redan från början med hög intensitet och frenesi. Full fart framåt helt enkelt.

Lägg till det en rad positiva resultat på andra håll under helgen. Ser man till tätstriden är det värt att notera att Malmö föll tungt borta mot Norrköping, samtidigt som AIK gick på pumpen borta mot krislaget BK Häcken (under nye tränaren PM Høgmo). Att Malmö inte tog poäng innebär att DIF vid seger skulle återta serieledningen, trots att skåningarna har en match mer spelad.

Få förväntade förändringar
Vilka får chansen i elvan då? Ja, den tuffaste posten att fylla är kanske den mellan stolparna, där valet ju står mellan rutinerade Tommi Vaiho och Jacob Widell Zetterström, som gjorde det bra när han lite överraskande fick chansen mot Blåvitt före uppehållet.

En annan fråga är hur innermittfältet formeras, om nu Schüller inte startar. Historiskt har tränarna satsat på Curtis Edwards, men frågan är om Elias Andersson under uppehållet inte stärkt sina aktier så pass mycket att han nu får chansen.

Gissningsvis får vi inte se några andra ändringar i elvan jämfört med före uppehållet, men det finns förstås en rad namn som skulle kunna vara aktuella. En gissning är ändå att Joel Asoro, Jesper Löfgren, Haris Radetinac, Emmanuel Banda, Emir Kujovic och Albion Ademi får börja på bänken.


När? Måndag 5 juli 19.00
Var? Tele2 Arena
Ses? På plats eller på Discovery+
 

Isak Bellman2021-07-04 23:26:00
Author

Fler artiklar om Djurgården