Tele2 Arena, 2021-02-28 17:00

Djurgården - Umeå FC

Inför Djurgårdens IF - Umeå FC
Blir det överdragströja eller matchtröja för Elias Andersson mot Umeå? Foto: Nobbes Djurgårdsbilder

Inför Djurgårdens IF - Umeå FC

Imorgon söndag är det dags för årets andra gruppspelsmatch i Svenska Cupen, efter vinsten mot Brage förra helgen. Forum 1891 tittar närmare på förutsättningarna, som förändrats under veckan.


Tung hemmafördel
Vädergudarna bär blårandigt. Det var i alla fall känslan på måndagen, när beslutet kom att Umeå tvingas flytta söndagens hemmamatch till Stockholm och Tele2 eftersom kommunen under rådande snökaos inte kunde garantera en spelbar hemmaplan i Umeå eller det omedelbara närområdet. Umeå tvingas i och med det till en bortaresa på över 60 mil, med allt vad det innebär – och till spel på ett ovant underlag som normalt gynnar en snabbare fotboll efter backen. En stor och oväntad bonus alltså för Djurgården, som slipper bortaresan och istället kan köra sin vanliga hemmarutin.

Lyckad luftning mot Sirius
På onsdagen träningsspelade laget även mot ett något B-betonat Sirius och mönstrade då flera av de A-lagsspelare som inte fick så mycket speltid mot Brage. Det handlade bland annat om Emir Kujovic och prestigevärvningen Albion Ademi som båda startade efter inhopp i söndags. 

Elliot Käck comebackade efter skadan och ledde en mer orutinerad backlinje där också Linus Tagesson, Melker Jonsson och Anthonio Sanjairag, född 2002, ingick. På det mer namnkunniga mittfältet gjorde Elias Andersson också han skadecomeback och flankerades av Edwards och Banda. Nicklas Bärkroth var samtidigt den tredje kuggen i anfallet, ihop med Ademi och “Kujo”. Målet vaktades av Jacob Widell Zetterström. Nye burväktaren Aleksandr Vasyutin var inte aktuell på grund av alltför få träningar med laget.

Det blev en rejäl offensiv urladdning och när krutröken lagt sig skrevs segersiffrorna till 6-2 – ett resultat som sett till chanserna ändå var lite i underkant. En som hade flera möjligheter men inte hittade nätet var Kujovic, men helhetsintrycket var mycket positivt med sex olika målskyttar i Ademi, Banda, Jonsson, Bärkroth, Edwards och en inhoppande Kofi Fosuhene Asare, som på stopptid fick göra sitt första seniormål.

Kommer några av spelarna från träningsmatchen att användas på söndag? Med bara tre vilodagar är det nog tveksamt hur många som är redo att starta, men flera insatser gav mersmak – inte minst Ademis.

Truppförutsättningar och förväntningar
Även om det “bara” blev 1-0 mot Brage så handlade det om en mycket stabil matchbild, där defensiven höll ihop bra och där lite vassare avslut hade kunnat resultera i större siffror framåt. Firma Kim och Tolle är inte kända för att ändra på ett vinnande lag, men Ademi stärkte sina aktier genom insatsen mot Sirius och det lär vara en tidsfråga innan tränarna vill testa vad Vasyutin går för mellan stolparna.

Förväntad startelva mot Umeå.Samtidigt har det tillkommit ett par namn på skadelistan i form av Rasmus Schüller och Leo Cornic, som inte är uttagningsbara till söndagens match. Framför allt vänsterbacken är ett problem, med Wallenborg långtidsskadad, Käck precis tillbaka från skada och Cornic alltså nu otillgänglig. Gissningen är ändå att Käck tar plats till vänster i backlinjen, även om han säkert har en bit kvar till hundraprocentigt matchtempo. Det uppenbara alternativet är annars att flytta ner Radetinac från ytterpositionen. Samtidigt måste tränarna ersätta Schüller i hans viktiga mittfältsroll. Här är frågan om Elias Andersson är redo att starta efter träningsmatchen mot Sirius. Annars finns Curtis Edwards, som är ett bra allroundalternativ och bör vara närmare matchtempo, och även Banda till hands.

Förhandstipset måste nog ändå vara att tränarna vill ändra så lite som möjligt på ett vinnande lag och prioritera spelare som har ett par matcher i benen och är uppe i matchtempo. Men kanske prioriteras ändå en naturlig vänsterback i Käck framför en vikarierande Radetinac, som gör stor nytta på mittfältet?

Och vad kan man då förvänta sig av Umeå FC? Inte så mycket kanske, men underskattning kan vara farligt. Laget trillade i fjol ur Superettan och huserar numera i divison 1. Samtidigt lyckades man skrällvinna mot ett allsvenskt Kalmar FF efter att ha satt två mål på fasta situationer. Segermålet kom i den 92:a minuten med en man mindre på planen – något som gjorde Kalmars fiasko än mer påtagligt. Favoritskapet för Djurgården går dock inte att sopa under mattan och blir inte mindre av att Umeås tia Mikael Wikström nu är avstängd efter utvisningen mot Kalmar. 

Så här summerade Kim Bergstrand sina tankar om motståndet för dif.se:
– Ett lag som är väldigt ärligt och välorganiserat. De jobbar stenhårt och tror sig inte vara något mer än vad de är men har ändå ett välgrundat självförtroende, vilket jag tyckte att man såg mot Kalmar. Framför allt jobbar de stenhårt och lojalt för varandra och har en del spets och snabbhet på kanterna. Sedan gjorde de två mål på fasta situationer mot Kalmar så där måste vi vara vakna.

Tid: Söndag 28 februari, kl. 17:00 
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Cmore och Sportkanalen. Om du vill beställa matchen använder du denna länk för att generera kickback till Djurgården.

Kuriosa: Senaste gången lagen möttes var 2013, också då i cupen. I den matchen hade Erton Fejzullahu show och gjorde samtliga tre mål. Får vi se något liknande imorgon?

Isak Bellman2021-02-27 20:31:00
Author

Fler artiklar om Djurgården