Tele2 Arena, 2023-07-02 17:30

Djurgården - Varbergs BoIS

Inför Djurgårdens IF - Varbergs BoIS
Veteranerna Haris Radetinac och Oliver Berg har i uppgift att kassera in tre poäng mot jumbon Varberg.

Inför Djurgårdens IF - Varbergs BoIS

Varbergs BoIS står för motståndet i måstematchen som går av stapeln på söndagen under den allsvenska återstarten. Mitt i ett sommarfönster där det väntas stora förändringar i spelartruppen ska Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf försöka få ihop en helhet som ska prestera i fotbollsmatcher. Det arbetet inleds hemma på Tele2 Arena.

Djurgården välkomnar jumbon Varbergs BoIS till Stockholm i den allsvenska återstarten. Många djurgårdare har roat sig åt misären som både AIK och IFK Göteborg har befunnit sig i under våren, men Varberg har gått ännu tyngre. Det råder inte till ovanligheterna att ett lag som har noll segrar efter tolv omgångar går skilda vägar med sin tränare, men att ”Jocke” Persson, som i mångt och mycket har varit Varbergs BoIS under sejouren i Allsvenskan, valde att lämna för danska AC Horsens, som precis åkt ur förstaserien, är oroande för den grönsvarta klubben. Efter flera år av stor ruljans i spelartruppen verkar det som att det har tagit stopp för BoIS. Lägg därtill att både AIK och IFK Göteborg kommer ha större ekonomiska medel att röra sig med under transferfönstret så kommer det bli väldigt svårt för Varberg att spela sig till ett allsvenskt kontrakt 2024. Akademichefen Martin Skogman har tagit över huvudtränaransvaret tills vidare.

Som lök på laxen för Varberg har kustlaget även omsusats av skandaler under våren. Nyförvärven inför säsongen Assad Al Hamlawi och Ömur Pektas har båda fått lämna klubben efter rykten om kontraktsbrott i samband med utekvällar på västkusten. Även detta försämrar klubbens chanser att klara sig kvar i Allsvenskan.

Nytt Djurgården, men inte riktigt än
Under våren har Djurgården haft en väldigt bred trupp, vilket har inneburit att högprofilerade spelare har fått sitta på bänken då det helt enkelt inte har funnit plats för dessa i startelvan. Bland dem fanns Victor Edvardsen, som efter att ha varit given under fjolåret förlorade sin startplats och nu har lämnat för Nederländerna och Go Ahead Eagles. Dessutom ryktas Elias Andersson, som däremot har varit given i elvan, vara klar för Lech Poznan, men till skillnad från Edvardsen kommer Andersson vara tillgänglig för Djurgården i tre omgångar till. Anderssons ersättare är däremot klar för Djurgården efter att ”super-Bosse” vann dragkampen mot både AIK och Hammarby om Rami Kaibs signatur. Kaib har två landskamper för Tunisien på CV:t samt ett förflutet i Elfsborg men kommer senast från nederländska Heerenveen. Varken Kaib eller Jacob Une Larsson, som har återvänt till Djurgården efter en tid i grekiska Panetolikos är spelklara förens den sjunde juli. Utöver Edvardsen och Andersson ryktas det även om att Wilmer Odefalk är på väg tillbaka till BP efter bara ett halvår i Djurgården då han har varit väldigt långt ifrån startelvan. Lite chockerande att 18-åringen inte lånas ut, men det påverkar inte morgondagens match nämnvärt då Odefalk ändå inte var aktuell för startelvan.

Nyförvärvet Rami Kaib ryktas få sällskap av ett flertal andra nya spelare, men för söndagens match är det endast Edvardsens sorti som påverkar truppen. Som alltid med Djurgårdens startelva 2023 är det svårtippat vilka som kommer få spela i både anfallet och på mittfältet. Den finländske landslagsmannen och defensiva klippan Rasmus Schüller borde vara given på mitten och eftersom Gustav Wikheim är osäker för spel borde även Oskar Fallenius få starta till vänster i anfallet. Resterande platser i startelvan är verkligen inte självklara. Lucas Bergvalls framväxt som en startspelare innebär att någon av kaptenen Eriksson och bäste målskytten Hampus Finndell får börja på bänken om tränarna vill satsa på 17-åringen. Det kan mycket väl vara så att kaptenen Magnus Eriksson är den som kommer få inleda matchen från bänken. Joel Asoro har likt Victor Edvardsen också varit mycket utanför startelvan och det har tidigare ryktats om att han kommer lämna i sommar, men det finns just nu inga heta rykten kring anfallaren. Asoro har spelat både centralt och till höger i år, men han förväntas starta på bänken även mot Varberg till fördel för Oliver Berg och evighetsmannen Haris Radetinac. Backlinje och målvakt är de lagdelarna där det är allt tydligare vilka som kommer få spela. ”JWZ” förväntas vakta kassen och framför sig kommer det allra troligast bli Johansson, Löfgren, Danielson och Andersson, även om den sistnämnda kan vara ett litet frågetecken eftersom han förväntas lämna laget inom kort.

Tydligare must-win än så här blir det inte
Djurgården har vunnit alla hemmamatcher förutom en och möter jumbon Varberg som dessutom har förlorat sin tränare och tappat spelare under skandalomsusade omständigheter. Lägg därtill att Djurgården som var tippade att vinna serien just nu ligger på en femteplats och är tio poäng bakom serieledande Malmö FF med en match mer spelad än skåningarna så får man en match mot Varberg där tre poäng bara ska in på kontot. Allra helst är det en match där Blåränderna får igång viktiga målskyttar som Oliver Berg, som gjorde ett fint mål i träningsmatchen mot BK Häcken och Oskar Fallenius som ännu inte gjort något mål i djurgårdströjan.

”Försökt höja intensiteten”
DIF:s hemsida förklarar Thomas Lagerlöf att Djurgården har försökt höja intensiteten inför återstarten. Lagerlöf tycker att Djurgården såg långsamt ut mot Häcken i träningsmatchen och att det måste bättras på när tävlingssäsongen drar igång igen. Han tycker även att det ska bli kul att spela hemma på Tele2 Arena.

– Vi älskar ju att spela hemma på Tele2 Arena och där känner vi oss som favoriter mot alla lag. Så siktet är ju inställt på tre poäng, sedan går det inte alltid som man tänkt sig. Men vi vet att vi har goda chanser och har allt i oss som krävs. Det gäller bara att få ut tempot och intensiteten direkt när domaren blåser igång.

Slutligen menar ”Tolle” på att Varberg kommer vara svårscoutat då Jocke Persson har lämnat, men att de även var det under Perssons regi. Tränaren förväntar sig att Varberg kommer vara tunga på fasta situationer och långa inkast, men att Djurgården främst kommer fokusera på sitt eget spel.

Matchstart: 17.30
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+
Domare: Adam Ladebäck

* * *

Kommer Joel Asoro och Magnus Eriksson få starta? Får Varberg effekt direkt av tränarbytet? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton.

Gabriel Hof@gabbehof2023-07-01 17:45:00
Author

Fler artiklar om Djurgården