Tele2 Arena, 2024-10-24 18:45

Djurgården - Vitória Guimarães

Inför Djurgårdens IF – Vitória SC
Tobias Gulliksen är en av spelarna som förväntas ingå i startelvan mot Vitória SC.

Inför Djurgårdens IF – Vitória SC

Efter bara en träning ihop med laget är det dags för Djurgårdens nya tränare Roberth Björknesjö att göra tävlingsdebut. Forum 1891 ger dig förutsättningarna inför hemmamötet med portugisiska Vitória SC.

Det har varit turbulenta dygn i Djurgårdslägret. En tuff sportslig period kulminerade under söndagen i ett derby där Blåränderna som vanligt misslyckade med att göra sin fotboll gällande. Matchen bröts efter stökigheter på läktarna – och efter det kändes det mest som att klubbledningen väntade på en formalitet. Under måndagen spelades matchen klart (förlust 2–0) och efter det gick klubben ut med att de mesta tränarna i föreningens historia hade entledigats.

Inte fått ut max av spelarna
Efter beskedet var skriverierna många – dels kring vad som egentligen gått snett, dels kring vem som skulle kunna tänkas ta över tyglarna. En röd tråd som dykt upp på flera håll är hur svag "man management" ska ha gött ett missnöje bland spelarna som kokat över nu under hösten, efter en rad incidenter. Hela bilden kommer vi nog aldrig att få, men alla kan nog vara överens om att ovanligt många huvuden har rullat i spelartruppen de senaste åren – och att de kompromisslösa tränarna inte alltid känts bäst i klassen på att få ut max av de enskilda spelarna, milt uttryckt.

Klubbledningen hade plötsligt två puckar på sitt bord. Vem ska ta över tyglarna till säsongen 2025 – och vem ska rida ut stormen här och nu och förhoppningsvis säkra såväl en Europaplats som hyggliga resultat i det europeiska ligaspel som klubben redan befinner sig i. Spekulationerna kring den permanenta lösningen lär fortsätta, men med bara några dagar till nästa match fanns det ingen tid att förlora. Djurgården kunde under tisdagen presentera en interimslösning på tränarfronten i form av doldisen Roberth Björknesjö. Elaka tungor viskade genast om att tränaren var underkvalificerad och blivit en bekvämlighetslösning för Bosse Andersson, eftersom han redan kände honom från sin sons elitsatsning i Täbyklubben Viggbyholm. Men kanske behöver man inte vara någon fotbollsdoktor för att lotsa DIF ur den uppkomna situationen under det begränsade antal matcher som återstår av säsongen?

Till torsdagens match i Europa Conference League lär Björknesjö hur som helst inte hinna göra något större avtryck. Tränaren säger sig vilja spela en possession-inriktad fotboll, men kommer bara att ha hunnit göra en ynka träning med laget. Mycket ansvar lär i stället vila på dels spelarna själva, dels assisterande tränarna Agon Mehmeti och Hugo Berggren. Det Djurgårdssupportrarna kan hoppas på därutöver är den mentala höjning som man ofta ser i klubbar i samband med tränarbytet – en Björknesjö-effekt om man så vill.

UEFA-ranking ger missvisande bild?
Och det kan behövas. Portugisiska Vitória SC – ibland kallat Vitória Guimarães – ligger i och för sig 127:a på UEFA:s klubbranking, att jämföra med Djurgårdens plats 87 – men det var länge sedan Blåränderna spelade på en nivå som svarade mot rankingpoängen. Den portugisiska ligan håller som bekant en klart högre sportslig nivå än den svenska – och ska man tro tyska Transfermarkt har portugiserna ett mer än dubbelt så stort ekonomiskt värde i truppen.

Portugisiska Primeira Liga har hittills i år dominerats av Porto och suveräna mästarna Sporting – medan Vitória SC just nu befinner sig på samma femteplats som man slutade på förra säsongen. Det är också en ganska så anonym 102-åring det handlar om, rent profilmässigt. I fjol firade vänsteryttern Jota Silva stora framgångar offensivt, men det slutade också med en försäljning till Nottingham Forest i Premier League. Centertanken André Silva var också produktiv, men har i sin tur flyttat hem till brasilianska São Paulo.

Kanske är det lite symptomatiskt att lagets bästa målskytt i år är vänsterbacken Ricardo Mangas, även om högeryttern Gustavo Silva gjort lika många mål på klart färre minuter. Överlag hittar man de största namnen längre ned i banan, som till exempel skicklige burväktaren Bruno Varela, som efter ett långt förflutet i de portugisiska ungdomslandslagen i fjol tog över förstaslipsen i Cap Verdes landslag. Motorn i laget är annars 23-årige defensive mittfältaren Tomás Händel, som i omgångar placerats i större ligor men som hittills varit Vitória trogen.

För att ta sig till ligaspelet har laget från småstaden Guimarães i norra Portugal i tur och ordning slagit ut maltesiska Floriana (sammanlagt 5–0), schweiziska FC Zürich (sammanlagt 5–0) och bosniska Zrinjski (sammanlagt 7–0). Först mot slovenska Celje i ligaspelets första match släppte man in mål, men vann ändå klart med 3–1. Totalt 20–1 i målskillnad alltså i årets ECL – det skojar man inte bort.

Hållen nolla sannolikt viktigt
Så vad kan Djurgården göra för att försöka rubba portugiserna? Ja, av allt att döma är det viktigt att hålla tätt bakåt, för man ska inte räkna med att kunna göra många mål framåt. Renodlade gräslag brukar samtidigt ofta få problem på Tele2 och kanske kan underlaget ställa till lite bekymmer för gästerna. En liten fördel för DIF kan också vara det uppstyckade derbyt, som kanske inte resulterade i fullt lika trötta ben som det annars kunde ha gjort. Vitória kommer samtidigt senast från en ganska så lätt resa i portugisiska cupen mot division två-laget Paços de Ferreira, som man avfärdade med 3–1 under lördagen – och det är den enda tävlingsmatch man spelat sedan landslagsuppehållet. Räkna med andra ord inte med några slitna spelare för gästerna, som dessutom har en svit på fyra matcher utan förlust.

Hur Djurgården väljer att formera styrkorna är förstås extremt svårt att gissa, med en ny tränare som inte haft tid på sig att utvärdera spelarna individuellt. Men vi vet att Roberth Björknesjö gillar bolltrygga spelare – och det är samtidigt inte speciellt långsökt att rutin värdesätts i en sådan här match. Här finns spelare som Magnus Eriksson, som varit med förr. Kan lagkaptenen hoppas få komma ut ur Kim och ”Tolles” frysbox och utmana om en startplats?

Sunt är nog ändå att räkna med få överraskningar. Deniz Hümmet startade inte i derbyt och bör vara fräsch som spjutspets, samtidigt som detsamma gäller Tobias Gulliksen och Tokmac Nguen, som båda bör kunna räkna med framskjutna roller. Motsvarande ska gälla Santeri Haarala, som varit en injektion sedan ankomsten från Ilves.

Besard Sabovic och Rasmus Schüller har båda blandat och gett på sistone, men bör båda ha starka case för att få starta matchen, oavsett vilket spelsystem man väljer. Här känns det dock betydligt mer öppet i förhållande till nämnda Eriksson, men även ett namn som Daniel Stensson.

I backlinjen vore det oväntat om tränarna valde någon annan uppställning än Keita Kosugi, Marcus Danielson, Miro Tenho och Adam Ståhl – men man vet ju aldrig. Även om Jacob Rinne släppte in två mål i derbyt ska han också vara fullkomligt ohotad som förstekeeper.

Kan Djurgården trots alla stormar de senaste dagarna rubba defensivt stabila Vitória SC? Det visar sig under torsdagskvällen.

Matchstart: 18.45
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Disney+
Domare: Genc Nuza (Kosovo)

* * *

Hur vill du se Djurgårdens nya tränartrio formera styrkorna? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Isak Bellman2024-10-23 19:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården