Borås Arena, 2023-10-23 19:10

Elfsborg - AIK

Inför Elfsborg - AIK: Laga mig!
Fredrik Söderberg har haft mycket att stå i

Inför Elfsborg - AIK: Laga mig!

Svarta rubriker om terror och gängkriminalitet har svävat över svensk fotboll och AIK den senaste tiden. Sporten som ska vara en flykt från omvärlden har blivit en skådeplats för dess värsta avarter.


Veckan som lett upp till den allsvenska slutspurten har fått en att omvärdera vikten i sporten som tar upp en stor del av ens tid. Det som särskiljer fotbollen från andra sporter är det enorma upptagningsområde som den besitter. Fotbollen är en direkt reflektion av samhället och det som sker utanför arenan påverkar i högsta grad det som sker innanför. I den bästa av världar agerar den som en samhällelig institution för inkludering och gemenskap, i den värsta av världar är den en motor för girighet och maktmissbruk. 

Klubben i vårt hjärta har agerat kassako för den kriminella värld som lamslår hela landet, samtidigt som samma lands landslagströja blev måltavla för terroristernas vapen i samband med en landskamp. Den vackra, svenska fotbollen har sällan varit så här förpestad av det trasiga land som den verkar i. Tanken på att se AIK i superettan har varit förstahandskällan för ångest under den här säsongen. Helt plötsligt blev den sekundär. 

Nyheten om att agentnätverket Universal (som legat bakom många övergångar till och från Gnaget) har kopplingar till den organiserade brottsligheten är endast en av många mörka avslöjanden kopplade till AIK det senaste året.. I mars framkom det att en 14-åring, representerad av Universal,  värvats till AIK från Brommapojkarna med olovliga medel. Ärendet anmäldes till SvFF och domen föll i BP:s favör. I slutet av samma månad värvades den spanska amatörspelaren Lamine Dabo till AIK på diffusa grunder. Vem som representerar spanjoren är fortsatt oklart men enligt Fotboll STHLM hade även den affären kopplingar till Universal.  

I ljuset av den senaste tidens avslöjanden har AIK valt att bryta allt samarbete med Universal, trots att det påverkar kontraktssituationen för en handfull spelare i både A-laget och U-lagen, samt möjligheten att värva tunga pjäser utifrån. För närvarande finns det tre spelare i A-truppen som uttalat representeras av Universal; Alexander Fesshaie, Taha Ayari och Abdihakim Ali, samtliga unga AIK-produkter med stort vidarförsäljningsvärde. Lägg där till att spelare som Alexander Isak, Robin Quaison, Yasin Ayari och Amar Abdirahman Ahmed också representeras av agentnätverket.  

Det här har lett till att AIK tagit fram en ny handlingsplan för hur de ska jobba med spelarrepresentation framöver. Jag anser att klubben hanterat situationen på ett värdigt sätt och Fredrik Söderberg ger ett lugnande intryck när han delar sina tankar för media. Den organiserade brottsligheten kommer inte försvinna på några dagar men AIK har iallafall tagit ett litet spadtag för att minska deras inflyttande inom den svenska fotbollen. Men det är ytterst sorgligt att AIK:s talangutveckling, som vi så länge känt stolthet för, har blivit en vinstmaskin för en tredje part som inte önskar annat än att tvätta sina smutsiga pengar i klubbens kassaflöde.  

Formstarkt AIK 
För första gången på länge känns AIK:s startelva given. Mads Thychosen är tillbaka efter avstängning och Henning Berg kan nu ställa upp med bästa möjliga lag i Borås. Personligen hoppas jag att Taha Ayari får fortsatt förtroende. 18-åringen har övertygat i alla matcher han medverkat i, samtidigt som andra offensiva pjäser varit mer ojämna. Tillsammans med Bersant Celina har Taha bidragit med en offensiv flärd till Bergs mer defensivt lagda lag. Jag hoppas att AIK vågar ha en sådan balans även mot Elfsborg

Det återstår fyra matcher innan vi kan sätta en fet punkt för den här säsongen. AIK har haft en positiv formkurva samtidigt som tabellkonkurenterna Halmstad och BP befinner sig i en nedåtgående spiral. AIK ska dessutom möta HBK i nästa omgång och en seger där bör räcka för att svartgult ska representeras i allsvenskan även 2024. Men det här betyder inte att AIK ska slappna av. Poängsnittet för bottenlagen har varit högt i år och det finns fortfarande utrymme för omkastningar i tabellens undre halva. 

Elfsborg på Borås Arena har varit en svår nöt för AIK att knäcka genom åren. Gnaget har vunnit endast två matcher mot Elfsborg på bortaplan sedan de flyttade in på plastmattan 2005. Senast var i november 2021 när Nicolás Stefanelli blev tvåmålsskytt och termometern stod på 6 minusgrader. Första gången som Borås Arena fick se en svartgul seger var 2017, med Henok Goitom och Jesper Nyholm som matchhjältar. Blott tre dagar tidigare hade Rakhmat Akilov kapat en lastbil och kört ihjäl fem personer på Drottninggatan i Stockholm. På Borås Arena vecklade norra stå upp en blågul banderoll med huvudstadens namn för att hedra offren. På måndag kommer det återigen finnas tid för sorg och eftertanke men också för glädje och passion, någonting som varken terrorister eller kriminella känner igen sig i. 

Jakob Bergelv2023-10-22 12:28:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen