Borås Arena, 2023-07-03 19:00

Elfsborg - Hammarby

Inför Elfsborg borta
Nahir Besara jublar efter 1-0 i semifinalen i Svenska Cupen 2022. Får vi måhända se det i i Borås också i morgon måndag 3/7?

Inför Elfsborg borta

Så var det äntligen dags för återstarten av Allsvenskan, efter nästan en månads uppehåll. Hammarby startar höstsäsongen med en av seriens svåraste bortamatcher, mot Elfsborg på Borås Arena. Det är ett formstarkt hemmalag som står på andra sidan, som innan matchen är spelad befinner sig på tredje plats i tabellen på samma poäng som Häcken och fem efter serieledande Malmö. Elfsborg har dock två matcher mindre spelade än Häcken och en mindre än Malmö.

Hammarbys bortafacit denna säsong lämnar, som de flesta under senaste, en hel del övrigt att önska och endast tre inspelade poäng på sju matcher är självklart underkänt. Att vända denna trend denna gång, och ta tre oväntade poäng, skulle vara väldigt välkommen nu med tanke på Hammarbys svaga start.

Nu följer en genomgång av lagen och vi börjar som brukligt med våra motståndare Elfsborg.

Elfsborg

Boråslaget startade svagt under de två första omgångarna med en förlust mot Häcken och ett kryss på bortaplan mot Varberg. Efter dessa två inledande matcher radade man upp åtta raka segrar, spelade oavgjort mot Djurgården på hemmaplan och avslutade med att vinna borta mot AIK på Friends Arena. Faktum är att de poäng man har förlorat har varit på hemmaplan, vilket är ganska ovanligt då Elfsborg brukar vara starkare hemma än borta.

Dagens Elfsborg är således ett mycket bra lag och spelar en enormt underhållande fotboll där det smäller till i kontringarna nästan varje gång men massor av spelare som kommer i full fart. Jag gillar också att klubben har valt att stå för kontinuitet genom att behålla tränaren Jimmy Thelin även om det gått dåligt visa säsonger. Det kallar jag att ha förtroende för sin tränare.

Som många har sett i diverse medier har den mycket duktige Jacob Ondrejka sålts till belgiska klubben Royal Antwerp FC. Elfsborg har ännu inte köpt in någon ersättare, eller så känner de att de redan har ersättaren i truppen i form av Alexander Berhardsson, som nu går för fullt efter att ha varit skadad ett tag.  

Elfsborg har, liksom Hammarby, spelat en träningsmatch under uppehållet, i en match där man krossade Varberg med 5–1. Formen verkar det således inte vara något fel på och man har en gyllene chans att ta en Europaplats samt även att utmana Malmö och Häcken om SM-guldet i höst.

På skadelistan återfinns Viktor Widell och Per Frick.

Hammarby

Om Elfsborg har bra form så kan man nog kalla Bajens formkurva något mer diffus. Det var enormt viktigt att få med sig de helt nödvändiga tre poängen i den senaste allsvenska matchen mot BP och det kan tänkas att Erabis sena avgörande gav laget massor av energi och lugn inför uppehållet. Om man skall se till något positivt så har vi faktiskt bara förlorat en match på de sex senaste (0-2 mot Värnamo hemma) även om tre av dessa är oavgjorda och endast två är segrar. Frågan är om det betyder att man är på väg mot en större stabilitet eller om det är för att motståndet varit beskedligare.

På spelarsidan så vet jag inte om Mads Fenger är tillbaks i spel då Hammarby inte lagt ut någon trupp till matchen på hemsidan. Det har heller inte skett några truppförändringar även om det talas om en försäljning av Kurtulus och utlåning av Boudah, Vagic och Alioum. Inga nya spelare har heller kommit till.

På ledarsidan har det dock varit en hel del som hänt. Först så valde Jesper Jansson att säga upp sig som sportchef, och han har redan lämnat Hammarby för ett jobb som sportchef i den cypriotiska ligan. Även assisterande tränaren Nenad Djordjic och HTFF-tränaren Imad Khalili lämnar för andra uppdrag i samarbete med den förra tränaren Milos Milosevic i Saudiarabien. Rörigt värre i Bajen med andra ord.

Även Hammarby har, liksom hemmalaget, spelat en träningsmatch under uppehållet. Efter att ha ställt upp med två helt olika elvor i första och andra halvlek så vann vi till slut med 4-1 mot Sirius. Hammarby visade på stor spelglädje i andra halvlek, när det mer ordinarie gardet spelade och rullade ut Sirius. Dock är det svårt att mäta prestationen då Sirius spelade med två jämna elvor i både första och andra halvlek.

Om jag får gissa tror jag att Hammarby ställer upp som följer:

Mikkelsen Nalic Mahjed
          Tekie    Besara
                 Sadiku
Strand   Pinas Kurtulus Karlsson
                  Dovin

Skadade är fortfarande Bubacarr Trawally (tillbaks i september) samt Jon Fjoluson och Dennis Collander som båda är borta resten av säsongen.

Tankar inför matchen

Hur jag än vänder och vrider på saker och ting kan jag inte förstå att Hammarby inte har en ny anfallare på plats nu när transferfönstret öppnar i morgon. Enligt Rickard Yxkull så finns det pengar som är öronmärkta för värvningen av en ny anfallare, vilket gör att jag fattar ännu mindre varför denne inte är på plats nu.

För om vi skall få så stor nytta som möjligt av denne rekrytering så är väl a och o att spelaren är på plats så fort som möjligt, dels för att hjälpa Hammarby till en bra höst i Allsvenskan och dels, framförallt, för att ha en möjlighet att spela in spelaren i vårt spel innan vi möter Twente 27/7 och 3/8. Om det blir för dyrt att köpa, låna istället in en spelare för resten av säsomgem.

Vad har man gjort i Bajen under en hel månad kan man fråga sig. Jo, jag vet att Jesper Jansson har lämnat men han och tillfällige ersättaren Micke Hjelmberg har jobbat så tight ihop att det inte borde vara ett problem.

Efter den mycket svåra inledningen mot Elfsborg så kommer en räcka med matcher som på pappret är lite enklare. Så om vi nu bara kunde göra en riktig kanonmatch mot Elfsborg och på något sätt kunna få med oss tre pinnar därifrån skulle det kunna betyda vändningen för hela säsongen.

Tyvärr kommer det med all säkerhet bli som vanligt dvs att vi presterar för dåligt och förlorar, precis som vanligt när det gäller Bajen och viktiga matcher på bortaplan. Hoppas kan man ju alltid. En sak är säker, och det är om jag återigen får se Besara bli intervjuad efter en förlust och han säger att det är för dåligt, att vi måste prestera bättre och jobba mer för varandra, så kommer jag att spy rakt ut. Sluta med bortförklaringar och gå ut och vinn matcher istället, för det är nämligen så riktiga topplag gör.

När det gäller taktik så måste vi våga vara Bajen nu och spela som Marti vill att vi skall spela. Vi skall pressa Elfsborg högt och sätta tryck på dem så att vi kan vinna bollen högt. Dessutom måste vi sätta stopp högre upp i banan så att Elfsborg inte kan komma loss i sina kontringar. Får Elfsborg göra det så är de nämligen mycket skickliga.

När vi har bollen så måste bolltempot upp så att vi får dem att förflytta sig och på så sätt skapa numerära överlägen på kanterna. Gör vi det har vi en chans, men om vi ligger lågt och täcker ytor kan jag utlova en säker förlust.

Forza Bajen.

 

Göran Öberg2023-07-02 19:40:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!