Inför Elfsborg - Malmö FF: Två lag i “kris”
Fin Kiese. Näta mot Elfsborg.

Inför Elfsborg - Malmö FF: Två lag i “kris”

Det är två lag med osäker form som drabbar samman söndag kväll i Borås. Elfsborg kämpar för att undvika bottenträsket, Malmö för att undvika ett missat ECL-kval nästa sommar. VIlken drivkraft är starkast?

Efter 9-0 mot Brålanda i veckan känns det bättre. Men matchen och resultatet gav absolut inget mer än avancemang till Svenska cupens gruppspel i vår. Något som vi med vår tabellsituation behöver desperat. Ett gruppspel nästa vår är dels en bra uppladdning inför Allsvenskan 2023, dels ett viktigt steg mot vägen mot europeiskt spel sommaren och hösten 2023. 

Matchen mot Brålanda var en dag på jobbet. Efter tio minuter stod det 3-0 till MFF och det kändes klart. 

Bra så långt. Det var en fin kväll. Tåget passerade fem meter från planen, killarna hade kul och fick in positiv energi i gruppen. Jag hoppas att den positiva energin finns kvar när laget på söndagskvällen spelar mot Elfsborg på Borås Arena.

Iom den här matchen börjar den intensiva matchhösten för Malmö FF (och för Djurgården). Det är nu vi ska dra nytta av den breda truppen och av rutinen som sitter i väggarna och i organisationen. 

Men i mina ögon är matchen mot Elfsborg på söndag kväll långt mycket viktigare än EL-matchen mot Braga på stadion på torsdag. Som situationen är för oss nu, är Allsvenskan prio 1 före Europa League. Guldet är kört för oss i år, vi får sikta in oss på tredjeplatsen som sämst. Det är vårt “höstguld”. Tar vi den är vi garanterade ECL-kval nästa sommar. Därför måste vårt fokus den här hösten vara Allsvenskan. 

Vi vet alla var vi har MFF just nu. I en skakig bergochdalbana som ingen vet hur den går eller var/när den slutar. Dessutom går det rykten om mobbning, spelare som inte har förtroende för AG, att man inte ville sparka Milos, spelare som vill bryta sina kontrakt och lämna MFF, en tränarrekrytering som det talas “nada” om och mycket annat. 

Det är allt annat än harmoni i MFF-lägret just nu. Men någon gång vänder det. Är det imorgon mot Elfsborg?

På tal om Elfsborg. Jag tror nog att vi alla har förväntat oss mer av Elfsborg 2022. Det går sådär i Allsvenskan (10:e plats just nu) och laget slogs ut direkt i ECL-kvalet mot Molde med totalt 2-6. Som lök på laxen åkte dessutom Elfsborg ut i sista svenska cupen-kvalet i torsdags kväll (1 september) mot division 1-laget Oskarshamns AIK med 0-1. Elfsborg har nu tolv matcher i rad utan seger, och spelarens dåliga humör visade sig i slutet av den matchen med irritation, dåligt fokus och en onödig utvisning på Emmanuel Boateng (som dock inte påverkar hans deltagande i den allsvenska matchen mot MFF). 

Man skulle kunna säga att det är en match mellan två lag i kris, även om Elfsborgs kris är något värre. Förlust mot MFF och laget är indraget i en bottenstrid. Så allt talar för att Elfsborg sprattlar till och kommer göra en riktigt bra match mot oss. 

Det oroar mig. 

Avstängda spelare i den här matchen är Dennis Hadzikadunic för MFF och Elfsborg Gustav Henriksson för Elfsborg; både pga gula kort. 

På skadelistan för MFF finns fortfarande Sören Rieks, Oscar Lewicki, Adi Nalic och Peter Gwargis. 

Sett till detta skulle en tänkbar startelva kanske kunna se ut så här:
 

Mohamed Buya Turay - Isaac Kiese Thelin - Jo Inge Berget
Anders Christiansen - Emmanuel Lomotey - Moustafa Zeidan
Martin Olsson - Niklas Moisander - Lasse Nielsen - Felix Beijmo
Ismael Diawara

Det här blir kul. Hoppas jag. 

Framåt Malmö – heja di blåe!

Vad: Allsvenskan
Vem: Elfsborg - Malmö FF
Var: Borås Arena, Borås
När: Söndag 4 september kl 17.30
Hur: På plats, eller via Discovery+
Supporterinfo inkl biljetter: Här
Varför: För att vi älskar det

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2022-09-03 20:21:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?