Inför Estland - Sverige

Inför Estland - Sverige

Dags för nästa match i Nations League.

Nations League-äventyret fortsätter för Sverige i C divisionen när man imorgon kl 20:45 gästar Estland på A. Le Coq Arena i Tallinn. Nedanför följer allt ni behöver veta inför matchen.

Inbördesmöten
Sverige har haft historiskt lätt för Estland då man ännu inte förlorat mot nationen på 20 drabbningar där vinstfacitet överstiger i överlägsen stil i Sveriges favör på totalt 18 segrar. Lagen möttes, som många vet, redan i september där Sverige gick vinnande i striden med 3-0 och i EM- kvalet dessförinnan besegrades de med 5-0 respektive 2-0.

Sverige har alltså inte släppt in mål mot Estland (med ordinarie lag ska sägas eftersom Sverige mötte Estland på januariturnén där ett mål släpptes in) på tre drabbningar och bör bli en enkel historia även imorgon kväll. Däremot besegrade de Azerbadjan i fredags med 3-1 som Sverige hotades rejält av och bör därmed inte underskattas.

Truppläge och trupputtagning
Som vanligt är det oerhört svårt att läsa av Jon Dahl Tomassons laguttagningar då han ställt upp med en ny elva i samtliga matcher sedan han äntrade in i mars. Till hans försvar har skador och återbud inte hjälpt för att skapa en kontinuitet, vilket även överensstämmer för denna samling då Alexander Isak, Robin Olsen, Carl Starfelt, Eric Smith, och Gustaf Nilsson missade matchen i fredags och missar även matchen imorgon. Samtidigt har Tomasson
aktivt undvikit att befästa en startelva genom hans hattande i både val av spelare och formation.

Trots hans variation i spelarval och formation har man de tre senaste matcherna ändå kunnat utläsa någon typ av grundstomme i startelvan. De som har startat samtliga Nations League matcher är: Alex Douglas, Victor Gyökeres, Dejan Kulusevski, Yasin Ayari, Isak Hien och Viktor Johansson. Tomasson bekräftade alldeles nyligen att Hien och Johansson även kommer att starta imorgon.

Vidare, sedan han övergick från en fyrbackslinje till en fembackslinje i de två senaste matcherna har även Niclas Eliasson spelat som högerwingback, Ken Sema som vänsterwingback, Gabriel Gudmundsson som den vänstra innerbacken och Anton Saletros på centralt mittfält. Mot den bakgrunden skulle det förvåna mig om de spelarna inte ingår i startelvan imorgon kväll.

Däremot, som nämndes, är inget självklart när det kommer till Tomasson och eftersom det är ett bekvämt motstånd kan det möjligtvis även förekomma en del rotation i startelvan. Eventuellt kan han bestämma sig för att ställa upp med en offensivare laguppställning och återgå till en fyrbackslinje. Om så blir fallet kan kartan ritas om då startelvorna med en fyrbackslinje sett annorlunda ut. I ett sådant scenario är det möjligt att Ludvig Augustinsson tar vänsterbackspositionen eftersom Tomason valt honom som vänsterback tidigare i fyrbackslinjen. En sådan formation öppnar även upp möjligheter för Sebastian Nanasi och Anthony Elanga att ta plats samt Emil Krafth som är våran enda renodlade högerback i truppen.

Hugo Larsson fick 30 minuter senast mot Slovakien och stärkte inte sina aktier direkt, å andra sidan fick han en mycket otacksam roll genom att punktmarkera Lobotka. Däremot verkar han inte ingå i Tomassons viktiga stomme och skulle förvåna mig om hans namn står i startelvan imorgon, men Tomasson har överraskat förr.

Slutligen har vi sett en mer stringens i uttagningar av startelvor de senaste tre men i synnerhet de senaste två med en fembackslinje. Det känns som att Tomasson försöker skapa en någorlunda kontinuitet, vilket är klokt att göra inför kommande viktiga Nations League matcher, men framförallt inför VM-kvalet.

Motståndet- Estland
Som nämndes slog Estland Azerbadjan med 3-1 i fredags och kommer med vind i seglen inför morgondagens match. Tre mål framåt för Estland är emellertid snarare undantag än regel då man endast gjorde 2 mål under EM- kvalet 2023 och stod mållösa i Nations League inför matchen mot Azerbadjan.
Med andra ord kommer Sveriges backlinje med stor sannolikhet, som vanligt vid möten mot Estland, inte att ställas på jättemycket prov. Det är snarare i försvaret de har sina klart lysande stjärnor där de har Karol Mets i mittförsvaret som till vardags spelar bredvid Eric Smith i St. Pauli i Bundesliga. På målvaktssidan har de även Karl Hein som spelar vecka in och vecka ut i La Liga för Real Valladolid.

Estlands icke offensiv har gynnat Sverige och kommer troligtvis göra det imorgon också. Att Estlands styrkor ligger i försvaret snarare än i anfallet gynnar Sverige mycket väl eftersom Sveriges styrkor ligger i offensiven med framförallt Gyökeres och Kulusevski där försvaret å andra sidan sett svajigt ut under Thomassons ledning.

Avslutande reflektioner
Det kommer vara väldigt spännande att se om Victor Nilsson Lindelöf tar plats i försvaret på grund av det misslyckade inhoppet senast. Tomasson står inför ett vägskäl angående Lindelöf då hans landslagsprestationer även under Janne Anderssons sista tid var allt annan än bra. Sedan ställer hans fysiska status frågor om han orkar med den intensiva pressen som Tomasson ställer på laget. Imorgon bör sverige däremot ha mycket boll och kan behöva hans fina uppspelsfot.

Ytterligare, blir det intressant att följa om Jesper Karlström tas ut igen eller om valet faller på Hugo Larsson eller någon annan innermittfältare såsom Lucas Bergvall. Saletros och Ayari känns som givna eller, närmare bestämt, så givna man kan bli i en Tomasson elva. Ingen skugga ska falla över Ayari eller Saletros angående Larssons svaga rangordning då de gjort det bra och habilt. De kritiska frågorna ska istället riktas till Tomasson och hans negligerande av Larsson. För det går inte att bortse från att han spelar kontinuerligt i en toppklubb i Bundesliga och att Bayern Munchen samt toppklubbar i Premier League har honom på sin radar. Skulle inte landslaget kunna nå ytterligare dimensioner med en sådan spelare från start?

Ossian Karling2024-10-13 22:36:00

Fler artiklar om Sverige