Östgötaporten, 2020-11-23 19:00

IFK Norrköping - Falkenberg

Inför Falkenberg hemma
IFK ska rädda hedern mot Falkenberg

Inför Falkenberg hemma

Tre matcher återstår av en säsong där Malmö säkrade guldet redan i omgång 20 (känns det som). För IFKs del handlar avslutningen mest om att rädda hedern (om det ens går?) och skapa en positiv känsla inför 2021. Man har visserligen chans att fortfarande hota om Europaplatserna, men baserat på de senaste insatserna känns det inte särskilt troligt.

Min ingress må hända kännas lite deppig, men tyvärr har jag svårt att hitta glädjeämnen i IFK-lägret just nu. Matchen senast mot Mjällby kan väl närmast beskrivas som ett totalhaveri (tänk tunneln genom Hallandsåsen) och förlusten i omgången innan mot Elfsborg var inte många nivåer bättre. Det kanske tråkigaste i sammanhanget är att väldigt få spelare faktiskt ser ut att bry sig. Jag saknar verkligen den där ”jag bryter gärna ett ben för att vinna”-mentaliteten som krävs för att vinna och vända matcher.

Aja, det här skulle ju föreställa en införrapport så jag får väl skriva några rader om den kommande matchen mot Falkenberg. Måndagens motståndare kommer, precis som IFK, från en tvåmålsförlust i senaste omgången. I deras fall mot Elfsborg hemma där slutresultatet tillslut skrevs till 1-3. Innan dess har man dock tre matcher utan förlust, varav två segrar. Den senaste av dessa en meriterande 3-2-vinst mot ett Djurgården på frammarsch. Trots detta placerar sig Falkenberg på den näst sista platsen i den allsvenska tabellen. En poäng före Helsingborg och en pinne bakom Kalmar på kvalplats. Till fast mark har man 4 poäng inför mötet med IFK. Det är med andra ord ett Falkenberg i ett desperat läge som kommer till Norrköping på måndag.

Falkenberg har en tung säsong bakom sig och är det lag, tillsammans med Sirius, som har flest insläppta mål på sitt konto. Noterbart är dock att det bara skiljer 6 mål i denna statistik mellan IFK och FFF. Något som dels skvallrar om IFKs defensiva problem, men också om att skillnaden mellan toppen och botten i årets Allsvenska kanske inte är så stor som den varit de senaste åren. Faktum är att IFK, inför matchen mot Falkenberg, har lika många poäng upp till guldplatsen som ner till Kalmar på kvalplats.
Offensivt för västkustlaget är det framförallt Edi Sylisufaj som sticker ut. Han har producerat 7 mål denna säsong och står därmed för var fjärde mål som de gulklädda lyckas producera. I övrigt är det glest med framstående målskyttar i bortalaget, även om Nsima Peter kan vara ett vasst offensivt hot när han väl får det att stämma.

För IFKs del handlar måndagens match väldigt mycket om att hitta tillbaka till vinnarmentaliteten och skapa en positiv känsla inför de avslutande omgångarna. Min gissning är att Jens, efter misslyckandet senast, gör ett par ändringar i laguppställningen. Min ytterst okvalificerade gissning på startelva blir därmed:

Isak
Linus – Dagerstål – Castegren – Gerson
Fransson – Thern – Bergman Johannesson
Levi – Nyman – Sead

Jag hoppas verkligen att IFK lyckas göra det man ska mot Falkenberg och vinna med en betryggande marginal. Tyvärr är jag högst tveksam. Hemmaformen är direkt usel och Falkenberg har sin allsvenska överlevnad att slåss för. Mitt tips blir därför 2-2, efter en sen kvittering från bortalaget. Jag hoppas att jag har fel.

Avspark 19.00 på måndag.

Joel Bertilsson2020-11-22 15:16:31
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås