Gazprom Arena, 2021-09-29 18:45

Zenit - Malmö FF

Inför FK Zenit - Malmö FF
Dags för CL, rond 2.

Inför FK Zenit - Malmö FF

Malmö FF reser i österled för att betvinga ryssen, men det är ingen lätt uppgift som väntar på andra sidan Östersjön.

I morgon klockan 18.45 malmöitisk tid går MFF upp i den andra Champions League-matchen i år.

Efter en tuff förlust mot Juventus väntar ryska mästarna och serieledarna Zenit på bortaplan i S:t Petersburg. Ingen lätt uppgift, men då Zenit i alla fall på pappret skall vara gruppens tredje starkaste lag finns i alla fall en l ambition och en liten from förhoppning om att kanske, kanske få med sig en poäng hem till Malmö.

Som ni hör är jag lite defensiv när jag försiktigt viskar om en eventuell Malmöpinne och det beror väl på att man fick sig en välbehövlig lusing av verkligheten på den här nivån mot Juve och till skillnad från mina införrapporter under kvalsspelet ser jag MFF som rejäla underdogs i alla gruppspelsmatcher. Här är varje mål och inte minst varje poäng en bonus.

Icke desto mindre skall det bli oerhört kul att se MFF i morgon. Vi har ju ruskat av oss baksmällan efter avancemanget till gruppspel, tagit oss samman i allsvenskan och sakta, sakta börjar även en del spelare komma tillbaka efter att ha spenderat tid i MFF:s knökfulla sjukstuga.

Vissa nyckelspelare har dessutom haft ett riktigt behagligt spelschema på grund av avstängningar *host AC host...* och torde vara i ypperlig form för att jäklas med ryssarna och en som definitivt klarar att spela på den här nivån om han är hel är Sergio Peña som kom in mot Örebro senast och briljerade en hel del under den knappa kvart han spelade.

Vi behöver ju just de här lite mer högkaratiga spelarna när motståndet är av CL-klass, vi behöver de som vågar och klarar att vårda bollen och ge oss lite andrum emellanåt så att bollinnehavet inte helt lämnas över till motståndarna och matchen endast blir en lång bolljakt.

Samtidigt läser jag lite mellan raderna att Jon Dahl Tomasson öppnar för rotation och han säger också att CL-matcherna är en bonus där vi lär oss och utvecklas. Det låter inte helt som en tränare som är hundra procent inne på att gå "all in" för att skaka Zenit, utan kanske en tränare som snarare antyder att vi har en toppstrid i allsvenskan som bör prioriteras.

Om jag tolkar JDT rätt är det inte svårt att hålla med. Vi har fått vittring på SM-guld nummer tjugotvå och naturligtvis är det alltid prio ett att vinna allsvenskan. Utan SM-guld finns ju inte möjligheten att göra om bedriften att ta sig till Champions League nästa år.

Så, här gäller det alltså att balansera möjligheten att ha en fräsch trupp mot formstarka Mjällby på söndag, samtidigt som vi inte vaskar Zenitdrabbningen i morgon och får åka hem med stukat självförtroende. Det är ingen lätt avvägning, men jag hoppas att Jon och spelarna kan hantera den på ett vettigt sätt.

Zenit då? Ja, handen på hjärtat kan jag ytterst lite om det ryska mästarlaget. Det formligen kryllar av ryska landslagsspelare i truppen som är kryddad med brasilianska stjärnor och gamle Liverpoolbekantingen Dejan Lovren. Truppen är stark och dyr, fattas bara annat på klubben ägs av det gigantiska ryska naturgasföretaget Gazprom sedan 2006.

Just nu leder Zenit ryska ligan med fyra poäng före Dynamo Moskva efter nio spelade omgångar. man spelar på Gazprom Arena, även kallad Kredtovskij-Stadion, som är relativt nybyggd och har plats för 67500 åskådare. Huruvida man lyckas sälja ut arenan mot Malmö FF från Sverige är kanske mer tveksamt.

Jag förväntar mig en matchbild i morgon där Zenit för matchen, men jag hoppas att MFF i alla fall periodvis får pressen att bita lite och att ryssarna inte får spela sig igenom för lätt. Kan vi lyckas med det kan vi störa Zenits rytm och få lite självförtroende. Då kan vi göra det lite jobbigt för hemmalaget och kanske, kanske... Ja hoppas kan man ju alltid.

Hur Jon ställer upp startelvan är svårt att sia om. Han nämnde som sagt själv vid dagens presskonferens att det kommer att roteras och vad det innebär vet bara han och möjligen spelarna just nu, men jag hoppas att vi i alla fall ger oss själva chansen att ibland kunna vila lite med boll och då finns det några spelare som bör finnas på plan, kanske framför allt kapten Anders Christiansen.

I morgon så här dags vet vi vilka som är ute och krigar och utan att ha några stora förhoppningar är det härligt att återigen få se fram emot en Champions League-match där Malmö FF är det ena laget. Jag är oerhört stolt över att vi är där och det är bara att tillåta sig själv att njuta av omständigheterna.

Framåt Malmö!

 

Pontus Kroon2021-09-28 19:23:26
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?