-

Inför GAIS - Örebro SK
Wikström jublar efter mål. Repris på onsdag?

Inför GAIS - Örebro SK

Efter ännu ett uppehåll i årets allsvenska börjar det så äntligen närma sig matchdag för de svartvita. Säsongen 2010 har blivit smått söndertrasad av diverse avbrott. Knappast gynnsamt för de vikande publiksiffrorna. På onsdagskvällen står GAIS för motståndet då ÖSK gästar Gamla Ullevi och genom diverse generösa kampanjer ser det ut att bli mycket publik.

Historik
Det är lätt att blanda ihop statistik när det gäller Gamla Ullevi. Som bekant har Gamla Ullevi rivits och nya Gamla Ullevi byggts. För Örebros del så har man spelat fyra allsvenska matcher på den nya arenan som ligger på samma klassiska fotbollsmark som den förra. På dessa fyra har man tagit 4 poäng av 12 möjliga.

Örgryte - ÖSK 0-1 (2009)
IFK Göteborg - ÖSK 1-0 (2009)
GAIS - ÖSK 3-0 (2009)
IFK Göteborg - ÖSK 0-0 (2010)

Ett egentligen inte allt för dåligt resultat på en svårspelad arena där akustiken gör att hemmalagen bärs fram av publiken, åtminstone i medgång. ÖSK har blandat bra och dåliga resultat mot GAIS genom åren. Förra året vann vi t.ex. med 2-0 hemma men förlorade med 3-0 borta. I år har resultatet varit det omvända med en förlust med 0-2 hemma. Kan vi hoppas på en seger med 0-3? Vi får gå tillbaka till år 1992 för att hitta en bortavinst mot GAIS i tävlingssammanhang. Det var i dåvarande kvalsvenskan som slutresultatet skrevs 0-1 till de svartvitas favör efter mål av forne hjälten Miroslaw Kubiztal. Dock vet den kunnige att ÖSK och GAIS bara har spelat i samma serie fem gånger sedan 1992.

Intressant att veta är att bäste målskytt mot GAIS i dagens ÖSK är Magnus Wikström med 2 baljor. Förhoppningsvis får vi många fasta situationer så att Wiken kan göra sitt tredje.

Tillbakablick
ÖSK mötte GAIS hemma redan i omgång 5. En match som kom att handla om stort bollinnehav för ÖSK och ett drömmål av Wanderson. GAIS spelade disciplinerat med ett kompakt försvar och lät ÖSK ha mycket boll. Även om det inte saknades vassa lägen för ÖSK så var precisionen på avsluten förfärliga. Man hade enormt svårt att sätta bollen på mål. Efter en lång period av ÖSK press får Wanderson ett läge. Efter en frispark nickas bollen rakt ut från straffområdet till en ren Wanderson som drar till direkt på volley. Kanske det hårdaste skottet på Behrn arena i år. Signifikativt för en målskytt av klass. Ett läge räcker. ÖSK radade upp otroliga målchanser i den andra halvleken men missade fatalt. I slutminuterna när Örebro lyfte upp hela laget i jakt på en kvittering kontrade GAIS och Aram Khalili kunde göra 0-2 på pass från Wanderson.

Läget i GAIS
GAIS tog en fin skalp i omgång 26 då Helsingborg besegrades på bortaplan. En nödvändig seger för att ge lite andrum i kampen om att slippa kval. Efter två raka segrar borde självförtroendet infunnit sig och med vetskapen om att en poäng mot ÖSK med största sannolikhet räcker för att slippa direkt nedflyttning så kommer makrillarna vara taggade. GAIS har för övrigt faktiskt bara förlorat en match mer än ÖSK, det vill säga 10 matcher. Trots det skiljer det hela 13 poäng och 8 placeringar mellan lagen. Ett litet bevis på att det lönar sig att gå för tre poäng.

GAIS har som bekant förre ÖSK tränaren Alexander Axén vid rodret. Den nyblivna 40-åringen gör sin andra säsong som tränare och kanske också den hittills bästa. Förra året blev det en elfte plats och 35 poäng. I år borde man åtminstone kunna tangera den poängskörden. Axén som ställt upp med hyfsat offensiva formationer de senaste matcherna har givetvis målsättningen högre än nuvarande elfteplats. Genom sin kunskap om ÖSK blir det säkerligen en hel del taktiska drag från den numera ålderstigne tränaren. Kanske punktmarkering på Nordin? 

Avstängda i GAIS är Björn Andersson och Eyjólfur Hédinsson. Tacksamt för Paulinho då mittbacken Andersson var riktigt bra i segermatchen mot Helsingborg. Samtidigt går det också att glädjas åt att Wanderson som de flesta vet har lämnat GAIS för spel i Saudiarabien. Trevligt då Wanderson alltid är bra när ÖSK står för motståndet. Vidare så åtdrog sig Calum Angus en skada i en träningsmatch mot Örgryte under uppehållet och är borta restan av säsongen. I den matchen utgick hela fyra GAIS spelare med skador. Tillsammans med Jimmi Tamandi som utgick mot Helsingborg senast verkar dock alla vara tillgängliga för spel. Tur för GAIS som annars hade haft en tunn trupp.

Läget i Örebro
ÖSK har för första gången på mycket länge hela mittfältet tillgängligt. Ingen spelare är heller avstängd. Nästan så det är svårt att förstå. Sixten Boström har angenäma problem.
Trots alla tillgängliga spelare känns det emellertid inte svårt att förutspå startelvan. Porokara - Paulinho - Astvald bildar anfall. Nordin och Bedoya lär få starta på mitten, säkerligen tillsammans med Kihlberg som trots sina småskador är i bättre skick än icke matchtränade Nordback. En outsider till att få starta är Per Johansson som varit riktigt pigg de senare matcherna. Backlinjen består av Anttonen - Almebäck - Wikström - Wowoah om inte någon förkylning eller ny småskada sätter stopp för någon. I så fall är Johansson det hetaste alternativet även här.

Bänken är däremot mer klurig. Vem kommer inte att få plats? Astrit, Nordback, Wirtanen och Johansson känns alla som att Boström gärna vill ha med. Lägg till Berra som mittback och en anfallare i form av Flood eller Belle och det börjar bli trångt. Nurme som andra keeper lär ha en ohotad plats. Abdulahi har imponerat på Boström och borde även han kunna ta en plats.

En sak är hursomhelst klar och det är att Bedoya som inte fick speltid i landskampen mot Colombia lär vara rejält spelsugen. Inte minst eftersom han också var avstängd mot Häcken. I riskzonen för en avstängning nästa match ligger Almebäck på 5 gula samt Wikström och Astvald på 2 vardera.

Med fyra matcher kvar att spela för ÖSK har man redan tagit lika många poäng som under fjolåret, 45 stycken. Då räckte det till en sjätteplats med målskillnaden 33-32. Så här långt har man 36-27 och har i teorin säkrat minst en åttondeplats.

Slutord
Eftersom Elfsborg förlorade i måndags har ÖSK nu ett gyllene läge att dra ifrån om kampen om tredjeplatsen. ÖSK har visserligen haft så många chanser att dra ifrån/komma ikapp att det blivit tröttsamt att nämna. Alltid brukar det infinna sig en plattmatch lagom till att förväntningarna skruvas upp. Med nästan alla spelare tillgängliga för spel har Sixten som nämnts angenäma problem. Hoppas han vågar förändra matchbilden tidigt om det skulle låsa sig som mot Häcken.

Det kommer bli en ytterst intressant match på onsdag. GAIS med ett ovanligt stort hemmastöd i ryggen kommer förmodligen höja sig några snäpp och dra igång med ett högt tempo och hög press. Det kommer öppna för kontringar och böljande spel vilket brukar gynna ÖSK.

För övrigt gäller de generösa biljettpriserna även ÖSK supportrar, 50:- oavsett plats på arenan och gratis inträde för de under 18. Förra året kom 12 000 mot Malmö i en liknande kampanj. Kanske toppas denna siffra på onsdag. Ett trevligt koncept som troligen ger bra merförsäljning och stärker varumärket även om kostnaderna kring arrangemanget blir stora sett till biljettintäkterna.

GAIS fem senaste:
Helsingborgs IF - GAIS 0-1
GAIS - BK Häcken 2-1
Kalmar FF - GAIS 3-1
GAIS - Halmstad BK 1-1
IFK Göteborg - GAIS 2-1

Örebros fem senaste:
BK Häcken - Örebro 2-1
Örebro - Kalmar 1-0
Halmstad BK - Örebro 1-1
Örebro - Gefle IF 3-1
Djurgården - Örebro 2-1

Skador/avstängningar:
ÖSK; Peter Westman (s), Oskar Johansson (s)
GAIS; Björn Andersson(a), Eyjólfur Hédinsson (a), Calum Angus(s)

Martin Johanssonmartin.johansson@svartvitt.nu2010-10-19 11:45:00
Author

Fler artiklar om Örebro