Inför GIF Sundsvall – Djurgårdens IF
GIF Sundsvall tar emot Blåränderna på NP3 Arena under söndagskvällen.

Inför GIF Sundsvall – Djurgårdens IF

Blåränderna far norrut till NP3 Arena i Sundsvall under söndagen för ett besök hos bottenlaget GIF Sundsvall. Forum 1891 går igenom förutsättningarna inför återstarten av Allsvenskan.

Läget i djurgårdslägret
Djurgården kommer till matchen med en vinst i ryggen efter att ha pulveriserat Varberg på Tele2 Arena i en match som slutade 4 – 0 men där siffrorna kunde ha varit betydligt större än så. I övrigt har Djurgården som bekant blandat och gett i årets allsvenska, där goda resultat på hemmaplan (bland annat tre 4 – 0-vinster) varvats med usla resultat på bortaplan där Blåränderna hittills faktiskt är ett av seriens svagaste bortalag. Endast Helsingborg och just söndagens motståndare GIF Sundsvall är sämre. Framför allt har det varit spelet på naturgräs som vacklat rejält. I den enda bortamatchen hittills som spelats på konstgräs mot Elfsborg stod Blåränderna för en god insats i en match som slutade mållöst, 0 – 0, vilket får ses som ett gott tecken inför mötet på NP3 Arenas konstgräs.

I djurgårdslägret sitter tre spelare på två varningar inför mötet med GIF Sundsvall, Hjalmar Ekdal, Hampus Finndell och Isak Hien missar alla derbyt mot Hammarby vid en varning i söndagskvällens möte. Rasmus Schüller drog på sig sin tredje varning mot Varberg och missar matchen. Förväntad ersättare är Elias Andersson, som gjort det bra när han har fått chansen från start i Allsvenskan i år. Andersson startade i Schüllers frånvaro i träningsmatchen mot Sirius för ungefär en vecka sen. I övrigt är det nämnvärt att Sead Haksabanovic troligtvis gjort sin sista match i den blårandiga tröjan eftersom hans lånekontrakt går ut 30 juni och han inte är med i matchtruppen mot GIF Sundsvall. Sportchef Bosse Andersson har öppet deklarerat att han vill att ”Haksa” stannar kvar i laget, men spelaren har anbud från bättre ligor än Allsvenskan. Det mesta talar för att Haksabanovic gjort sin sista match i den blårandiga tröjan. 

Tränare Kim Bergstrand delade med sig av sina tankar inför matchen till dif.se:
- Vi gjorde en fantastiskt bra träning i onsdags, både offensivt och defensivt. Under torsdagspasset var det lite mer fysiskt och det såg också helt okej ut, jag tyckte att alla jobbade på bra. Så grundkänslan är positiv och vi har haft hög närvaro på planen under veckan, säger Bergstrand.

Värmen – en faktor
En yttre faktor som blivit en snackas inför mötet lagen emellan är den förväntade värmen. Enligt SMHI:s prognos förväntas det vara 27 grader varmt vid matchstart, med temperaturer som ligger runt 30 grader hela dagen.
Kim Bergstrand har även han läst väderrapporterna och säger så här om värmen till dif.se:
– Det kommer att bli riktigt varmt så det är en faktor att alla inte är ute i solen för mycket och vätskar upp ordentligt för att vara förberedda på det. Konstgräs har en förmåga att brinna under fötterna också, så det blir intressant. Men det känns jäkligt roligt att spela allsvensk match igen. Vi har tränat på bra under lång tid så jag känner att vi är redo och förhoppningsvis blir det mycket folk på plats.

Om GIF Sundsvall
”Giffarna” har haft en tuff start på Allsvenskan 2022 och placerar sig på kvalplats efter tio spelade matcher med sex inspelade poäng. Laget har släppt in mest mål hittills i årets Allsvenska med hela 24 insläppta mål. Lagets bäste målskytt är den finske före detta AIK-spelaren Saku Ylätupa med fyra mål. I den senaste matchen för ”Giffarna” borta mot IFK Göteborg stod Sundsvall länge emot, men släppte in två sena mål efter onödiga returer från förre djurgårdsmålvakten Oscar Jonsson.
Senaste säsongen GIF Sundsvall spenderade i Allsvenskan var under det blårandiga guldåret 2019. Då slutade det första mötet, som var under den allsvenska premiäromgången, 2 – 2. Det andra mötet slutade med blårandig 1 – 4-seger.
Kim Bergstrand hade följande att säga till dif.se om söndagens motstånd:
– De slog Mjällby ganska stabilt på slutet och hade en bortamatch mot IFK Göteborg där de fredade sitt mål länge och väl, även om de fick stryka på foten till slut. Det känns som att de fokuserar väldigt mycket på sitt försvarsspel just nu, vilket är förståeligt. Så jag tror att vi kommer att få möta ett tight och väldigt hårt jobbande motståndarlag.

Schüller avstängd – Andersson ersätter?
Som tidigare nämnt är Djurgårdens finske balansspelare Rasmus Schüller avstängd under söndagens match. Förväntad ersättare är Elias Andersson, som gjort det bra när han spelat den här säsongen. Huruvida det blir Finndell eller Andersson som tar just balansrollen återstår att se. I och med Haksabanovic frånvaro så kan det bli så att Edvardsen startar som vänsterytter medan Asoro tar platsen centralt på topp.

Matchstart: 17:30
Plats: NP3 Arena, Sundsvall
Sänds på: Discovery Plus


Vad slutar matchen? Vänder Blåränderna på sin dåliga trend på bortaplan? Vem bör ta Rasmus Schüllers plats på mittfältet? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton.
 

Eric Caballero Häyhtiö@Sanmir12342022-06-25 18:10:00
Author

Fler artiklar om Djurgården