NP3 Arena, 2022-04-09 15:00

Sundsvall - Hammarby

Inför GIF Sundsvall - Hammarby IF
#Gameday #Bajen

Inför GIF Sundsvall - Hammarby IF

Säsongens första bortamatch och “Lokomotåget” går mot ett kallt och snöigt Sundsvall. Likt Helsingborg är Sundsvall nykomlingar i år men det är inget som ska få spelarna att slappna av. Snarare tvärtom. Med en trupp bestående av många lokala förmågor spetsat med ett par värvningar i vintras ser “Giffarna” inte ofarliga ut i år.

Om vi börjar med att gå rakt på sak. Det stora avbräcket för Sundsvall är såklart långtidsskada som den forne Bajen-spelaren Linus Hallenius drog på sig under försäsongen. Tufft för Sundsvall då Linus stod för 15 av lagets totala 46 mål under förra säsongen, de slutade med en andraplats i tabellen och uppflyttning till Allsvenskan var ett faktum. Istället får man i år förlita sig på att målen kommer från Linus parhäst uppe på topp, sundsvalls-sonen Pontus Engblom

9 mål och 9 assist är inga dåliga siffror från 31 åringen som är väl medveten om att han kommer att behöva ta täten i anfallet i år. På listan över spelare som förstärkt Sundsvall inför 2022 hittar vi AIK-föredettingarna Rasmus Lindkvist, Saku Ylätupa och målvakten Oscar Linnér. Den sistnämnda har hunnit med att spela ett par försässongsmatcher, bli bänkad i premiären av Allsvenskan, gråta ut i media och sedan fått gå på dagen. Ett debacle som Sundsvall gärna varit utan. En annan bekant spelare hittar vi i nummer 16 på mittfältet, Marcus Burman. 25-åringen spelade i Hammarby som ungdom men nådde aldrig A-laget. 

Trots en försluts mot Sirius i premiären förra helgen såg det stundvis väldigt bra ut, där ett sent avgörande fällde dem i 84:e minuten. Senast vi mötte Sundsvall var i 2020 år upplaga av Svenska cupen. En säker 4-0 vinst blev det då, där endast en av fyra målskyttar är kvar idag i Darijan Bojanic. Överlag så har Hammarby haft ett övertag sett till resultaten senaste åren, då vi får gå tillbaka ända till 2015 för att vaska fram en seger i Sundsvalls favör (i tävlingssammanhang). 

För Hammarby gäller det att bygga vidare på det som var positivt i premiärvinsten mot Helsingborg. Simon Sandberg gjorde sin bästa match på år och dagar. Kan den rutinerade högerbacken få vara skadefri denna säsong kan det bli avgörande för både offensiv och defensiv. Ludwigson efterfrågade ett större lugn med boll och mer intensitet utan den. Likt många av våra motståndare så är mötet med Sundsvall historiskt sett målrika tillställningar. Frågan är om Martí lyckats ändra på det i årets upplaga?

Både Magyar och Fenger som hittills bildat mittbackspar blev utbytta mot Helsingborg efter skador. Då bägge finns med i dagens matchtrupp, som innehåller 19 namn, återstår det att se om båda är spelbara. Annars får vi förlita oss på att Paulsen och Kurtulus spelat ihop sig mer under veckan, efter insatserna förra lördagen där det syntes i kommunikationen att de inte fått tid att spela ihop sig än. 

Utöver back-frågan så hamnar vi i debatten om vem som ska ta den tredje anfallspositionen bredvid Selmani och Gurra. Maykel Lahdo fick chansen senast, och är löpvillig likt de två andra. Dessutom hade han en i stolpen innan han blev utbytt till förmån för aspirant nummer 2. Williot Swedberg som haft en tuff försäsong med Rysslands-flytten som uteblev, och ståhej kring det. Det hade inför premiären inte riktigt lossnat för 18-åringen. Nu såg han pigg ut och 2-0 målet kan ha varit precis det som behövdes för att bana väg för succé. Sen är frågan om Williot ska spela i anfall eller mittfält? Bubacarr “Steve” Trawally har nu landat och anslutit till laget. Han kommer att spela i tröja nummer 11 (ingen Z till sommaren alltså?). Så fort anfallaren är redo för spel kommer konkurrensen hårdna rejält på topp. 

Hur hoppas du att Hammarby ställer upp idag mot "Giffarna"?

 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-04-09 11:32:16
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!